Novice

Hrvaški električni superšportnik s prvimi investitorji

Pred tremi leti je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu podjetje za proizvodnjo električnih avtomobilov iz sosednje Hrvaške, Rimac Automobili, predstavilo svojo zamisel električnega superšportnika Concept One.

Kasneje so pri Rimac Automobili potrdili, da gre koncept s kar 1.088 konjskimi močmi v proizvodnjo. Izdelali naj bi omejeno serijo 88 vozil, ki jih cenijo na skoraj milijon ameriških dolarjev. Ob tem podjetje proizvaja tudi lastno znamko električnih koles Greyp z uvodnim modelom G-12.

Podjetje z ambicioznimi načrti je globalno skoraj neznano na tem področju, a si je po poročanju Tech EU uspelo zagotoviti prva dva investitorja. Prvi je Frank Kanayet Yepes, kolumbijski mogotec hrvaških korenin, ki je ob vsem ostalem investitor v čiste energije, tekmovanja Formule E in lastnik Ferrarija 599XX. Drugi je podjetje Sinocop Resources iz Hong Konga, ki je za 10 % delež podjetja Rimac Automobili ponudilo pet milijonov dolarjev gotovine in dva milijona dolarjev v obliki delnic.

Rimac Automobili so si ob tem zagotovili še sredstva kupcev, ki jih zanima produkcijska različica Concept One. Ustanovitelj in izvršni direktor Mate Rimac zagotavlja, da interes investitorjev še narašča, prvih šest primerkov vozila pa je že v nastajanju. Podjetje, ki trenutno zaposljuje 25 ljudi, naj bi do konca leta podvojilo ekipo.

Rimac je s svojo ekipo poleg motorja zasnoval in izdelal tudi baterije in sistem upravljanja z njimi. Podjetje si je v preteklih letih zagotovilo prihodke tudi s prodajo znanja, tehnologije in inženirskih storitev drugim podjetjem, pretežno avtomobilskim proizvajalcem.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Tech EU. Foto: Rimac Automobili)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Hrvaški električni superšportnik s prvimi investitorji"


zoranv12
9 leta 11 meseci nazaj

Spodkopava državno blagajno. Že vidim, kako mu bodo pristavili skledčko in bog ve, koliko uradnikov v smrdljivih gatah je moral podkupiti, da sploh lahko obstaja v zahojeni državi. Naši sestrici Hrvaški. Država živi od prodanih:1.nafta, 2.tobačni izdelki, 3.alkohol; Vse skupaj zaokorožijo davki, za podporo teh istih posrancev v javnih ustanovah, ki sebi pripisujejo napredek, skozi izopačenje akonov. Hrvati so edini narod v uniji, ki kasira 5% davek kupcu ob prepisu vozila na vrednost po Euro taxu in ne prodajni vrednosti. Lopovi zahojeni, narod pa to gleda in namesto na proteste, raje na zastonj pasulj. Rimska strategija kruha in iger; Ampak za igre poskrbi tokrat TV, s politiko na vsakem programu…

ucmanster
9 leta 11 meseci nazaj

upam da jim res uspe!

 
Renault draži z Akrapovičem
Novi Fiat Ducato: več tehnologije, več učinkovitosti, več koristi