Novice

Hyundai i30 bo še bolj varen in napreden

Hyundai je razkril svojo glavno novost na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu. Novi i30 ni le vstopil v novo generacijo, temveč s svežim oblikovanjem napoveduje prihodnji videz bodočih modelov znamke.

Spet bi lahko zapisali ”Made in Europe”, saj je nova generacija i30 oblikovana, razvita in preizkušena v Evropi, hkrati pa jo bodo na stari celini tudi proizvajali. Prihajajoči i30 v dolžino meri 4.340 milimetrov, 1.795 milimetrov v širino, 1.455 milimetrov v višino in ima 2.650 milimetrov dolgo medosno razdaljo. To pomeni, da je od predhodnika daljši za 40 milimetrov, 15 milimetrov širši in 15 milimetrov nižji. Kljub enaki medosni razdalji ima prtljažnik od 395-1.301 litrov, kar je 15 litrov več od konkurenčnega Volkswagna Golf.

Do večjih oblikovalskih premikov je prišlo v potniški kabini. Na sredini armaturne plošče je lahko nameščen 8-palčni zaslon na dotik z možnostjo navigacije in izboljšanimi funkcijami povezljivosti. Podpira sistema Apple CarPlay in Android Auto, hkrati pa nudi induktivno polnjenje pametnih mobilnikov. Kot pravijo pri korejskem proizvajalcu vozil, je potniška kabina najbolj prostorna v svojem segmentu, dodatno pa občutek prostornosti poveča še velika panoramska streha.

Med ostale elementi, ki naj bi prepričali kupce, sodijo še serijsko nameščen 5-palčni zaslon LCD na dotik, integrirana kamera za vzvratno vožnjo, premijski avdio sistem ter prostoročna povezljivost Bluetooth. V sklopu dodatne opreme bosta med drugim na voljo prej omenjeni 8-palčni osrednji zaslon s 7-letno brezplačno nagradnjo storitev TomTom in prenovljen trikrak multifunkcijski volanski obroč, ki je lahko tudi ogrevan.

Ker so tekmeci (Volkswagen Golf, Ford Focus, Renault Megane, Opel Astra, Toyota Auris in ostali) podprti s številnimi varnostnimi elementi, je na tem področju dodobra založen tudi novi i30 in prevzema vodilno vlogo v družini. Seznam je dolg, zato so tukaj le najpomembnejši elementi: samodejno zaviranje v sili s opozorilnim sistemom pred čelnim trčenjem, aktivni tempomat, sistem za nadzor vozil v mrtvem kotu, sistem za nadzor prečno vozečih vozil, sistem za nenamerno menjavo voznega pasu, prepoznava znakov in sistem za samodejno prižiganje/ugašanje dolgih luči. Prvič se je v ponudbi znašel še sistem za opozarjanje na utrujenost voznika, ki spremlja obnašanje voznika in skuša preprečiti nesrečo zaradi nezbranosti.

Motorno paleto sestavljajo trije bencinski in trije dizelski agregati. Hyundai z novo generacijo modela i30 prvič ponuja 1,4-litrski prisilno polnjen štirivaljni bencinski agregat s 103 kilovati moči in 242 njutnmetri navora. Osnovo bo predstavljal 1,4-litrski atmosferski agregat MPI s 73 kilovati moči in 134 njutnmetri navora. Na voljo bo še litrski prisilno polnjen trivaljnik z 88 kilovati moči in 170 njutnmetri navora. Dizelsko paleto predstavlja 1,6-litrski motor v treh različicah moči: 70, 81 in 100 kilovatov. Kupec se bo lahko odločal med 6-stopenjskim ročnim in 7-stopenjskim dvosklopkovnim samodejnim menjalnikom.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Hyundai i30 bo še bolj varen in napreden"


pleomax
7 leta 10 meseci nazaj

Odpsredaj izgleda kot “rad bi bil mazda 3”,znotraj pa “rad bi bil fiat tipo”. Skratka nima identite in jim to kopiranje malo zamerim. Vw vsaj ne kopira,če že ima avtomobile enake obkike 20 let. 🙂

RedBaron
7 leta 10 meseci nazaj

Oblikovno mi je všeč, mnogo bolj od predhodnika! Vendar se bojim, da cenovno ne bo nič ugodnješi od evropskih tekmecev…

7 leta 10 meseci nazaj

ni kaj, avto je lep, posebej znotraj, tudi kvaliteta teh korejcev je dobra, le preveč je podoben A3-ki

ban
7 leta 10 meseci nazaj

nič posebenega, že 100x videno

cashy
7 leta 10 meseci nazaj

Zanimivo mi je, da vedno več znamk uporablja prostostoječe zaslone. Najprej sem jih videl v MB, in se mi stilsko niso dopadli, zdaj pa vidim, da ga druge znamke v tem vedno bolj posnemajo.

 
V celoti prenovljena Audijeva družina A5
Prvi obrisi nove serije 5