Novice

Hyundai z i30N in i30 Fastback nad evropske tekmece

Hyundai naenkrat razkril kar dva modela – dolgo pričakovani športni i30N ter limuzinski i30 Fastback.

Z obema modeloma se korejska znamka podaja na neznan teritorij, i30N je najnovejši produkt, ki bo zadovoljil športne navdušence, i30 Fastback pa vstopa v nišni segment petvratnih kompaktnih limuzin s kupejevsko streho in uporabnostjo kombilimuzine.

V boj z evropskimi športniki

Hyundai-i30N-13Za nas je bistveno bolj zanimiv i30N, ki je z opcijskimi 19-palčnimi platišči s Pirellijevimi pnevmatikami P-Zero, rdečimi zavornimi čeljustmi in rdečimi karoserijskimi vstavki, stranskimi zračniki ter velikim zadnjim ter sprednjim usmerjevalnikom zraka na pogled vsaj za odtenek ali dva agresivnejši od običajne različice. Zunanji videz je prenesen tudi v potniško kabino, kjer so nameščeni športni sedeži, volanski obroč, številne oznake N Performance in, tako kot na reli dirkalniku, merilnik vrtljajev v tehniki LED.

Ker je videz le dopolnitev voznih lastnosti in pogonskega sklopa, so pri Hyundaiju, pod vodstvom Alberta Biermanna, v nos vgradili dvolitrski prisilno polnjen bencinski agregat s 184 kilovati moči in 353 njutnmetri navora. Z nakupom opcijskega paketa Performance se moč motorja poviša na 202 kilovata moči, krivulja navora pa ostaja nespremenjena. Do stotice tako potrebuje 6,4 oziroma 6,1 sekunde.

Kot se za športnika spodobi, omogoča v voznem načinu N izklop elektronskega sistema za nadzor stabilnosti in vklop sistemaHyundai-i30N-31 Launch Control, s katerim proizvajalec zagotavlja, da boste z mesta štartali kot pravi profesionalni dirkač. Ali pa na semaforju prestrašili voznika Volkswagna Golf GTI ? A to še ni vse, saj ima i30N prilagodljivo vzmetenje in elektronsko zaporo sprednjega diferenciala (samo na paketu Performance). Za primerno zvočno spremljavo skrbi opcijski variabilni izpušni sistem, ki samodejno prilagaja količino prepuščenega zvoka iz dvojnega zaključka izpušne cevi. V potniški kabini je vgrajen še elektronski ojačevalec zvoka motorja.

Vozniku je na voljo pet različnih voznih profilov – Eco, Normal, Sport, N in Custom.

Cenovno ugodna rešitev

hyundai-i30-fastback-revealed-2Segment, ki ga v večji meri nadzorujeta limuzinski Audi A3 in Mercedes-Benz CLA, je dobil novega, cenovno bistveno bolj dosegljivega tekmeca.  Daljši, 30 milimetrov nižji in za 15 odstotkov trši kot običajni i30 naj bi Fastback predstavljal športnejšo in nekoliko bolj igrivo izbiro v primerjavi z že tako prepričljivo kombilimuzino. Testirali so ga celo na slovitem Nürburgringu, zato bi lahko rekli, da gre celo za nekoliko manj razgrajaškega brata i30 N.

Kljub temu, da so vse glasnejše govorice o prihodu izvedenke N, bosta za zdaj na voljo dva agregata. Litrski trivaljnik T-GDI z 88 kilovati moči in 170 njutnmetri navora ter 1,4-litrski štirivaljnik T-GDI s 103 kilovati moči in 242 njutnmetri navora. Na začetku v ponudbi ne bo dizelskega agregata, sčasoma pa se jima bo pridružil 1,6-litrski agregat.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine, Motor1. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Hyundai z i30N in i30 Fastback nad evropske tekmece"


miapan
6 leta 9 meseci nazaj

Fastback ima 4 ali 5 vrat?

6 leta 9 meseci nazaj

Vw Golf, dobiva vedno močnejšo, privlačnejšo in kvalitetnejšo konkurenco……..

pskoda
6 leta 9 meseci nazaj

Zakaj? A bi ga kupil

mrtwelvetrees
6 leta 9 meseci nazaj

Vprašanje kakšna bo cena pri nas? Škoda ker ni motorja 1.6 T-GDI.

 
Prenova Mercedes-Benzovih modelov S Coupe in Cabrio
V Formulo E vstopa tudi BMW