Novice

Hyundai želi prehiteti tekmece s številnimi varnostni sistemi

Hyundai Motor Co. želi do leta 2020 prehiteti tekmece z uvedbo novih varnostnih sistemov in prihodom tehnologij, ki omogočajo avtonomno vožnjo.

Napad na tekmece se bo pričel z migracijo ADAS (Hyundai Advanced Driver Assist Systems – Hyundaijevi napredni vozniški asistenčni sistemi) v model Elantra, kot je napovedal Ko Bong Chul, vodja razvoja v ADAS-u. Kmalu bodo v vozila višjega cenovnega razreda namestili tudi prilagodljivi tempomat s sistemom za nadzor voznega pasu, ki bo deloval tudi pri višjih hitrostih.

Korejski proizvajalec bo naredil korak naprej s sistemom za nadzor vožnje v zastojih, ki bo nadzoroval hitrost, pospreševanje, zaviranje in smer vožnje brez vmešavanja voznika. ”Zelo smo konkurenčni pri tej tehnologiji,” je dejal  Kim Dae Sung, vodja ekipe za razvoj avtomobilskih sistemov v skupini Hyundai.

Hyundai želi približati varnostne sisteme širši množici in začeti z njihovo vgradnjo v vozila nižjega cenovnega ranga, saj so bili asistenčni sistemi do sedaj na voljo le v dražjih vozilih, poleg tega pa njihovo uporabo zaustavlja visoka nakupna cena. A so se za podobne korake že odločili tudi pri Toyoti, saj so v izjavi napovedali, da se bodo številni njihovi varnostni sistemi znašli v cenovno dostopnih vozilih do leta 2017, Honda pa se bo pridružila Mercedes-Benzu pri testiranju avtonomnih vozil v Kaliforniji.

Za razvoj varnostnih sistemov skrbi podjetje Hyundai Mobis Co., ki je šesto največje podjetje za dobavo avtomobilskih delov na svetu. V podjetju ima 17-odstotni delež tudi Kia, medtem, ko si podjetje Mobis lasti 21 odstotkov delnic podjetja Hyundai Motors.

Največja pomanjkljivost novega sistema za nadzor samodejne vožnje je predvsem cena laserja, ki opravlja večino dela. Za splošno uporabo naj bi bil sistem pripravljen v naslednjih dveh letih, vendar se bo cena sistema drastično znižala ob vgradnji v večje število vozil. Shin Kwan Keung, vodja oddelka za razvoj v podjetju Mobis, je dejal, da so trenutno pri razvoju varnostnih sistemov šest mesecev za nemško konkurenco, vendar bo tehnologija pripravljena do leta 2020, z masovno uporabo pa naj bi pričeli šele leta 2030, predvsem zaradi legalnih ovir.

Kim Dae Sung je še povedal, da ne želijo izdelati vozila po vzoru Googla, temveč tehnologijo vgraditi v običajna vozila in s tem aktivno poskrbeti za večjo varnost potnikov.

Avtomobilizem.com (Vir Autonews. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Citroën s konceptom Aircross drzno v segment križancev
Jaguar F-Pace potuje na salon v Frankfurt