Novice

Iz Ženeve v Slovenijo: novi MG3 stavi na hibridni pogon in nizko porabo

MG je na avtosalonu v Ženevi razkril drugo generacijo modela MG 3, ki poleg povsem novega videza prinaša napredni samopolnilni hibridni pogon. Tekmec Renaultu Clio, Toyoti Yaris, Volkswagnu Polu in drugim obljublja povprečno porabo 4,4-litra in izredno konkurenčno ceno.

MG naj bi v prihodnjih petih letih na ceste poslal dvajset elektrificiranih modelov, MG 3 pa je prvi model, ki napoveduje to obdobje. Oblikovali so ga v studiu v Šanghaju, kjer so ga opremili z ostrimi linijami in vpadljivim videzom. Kot so povedali na tiskovni konferenci, želijo v razred vnesti nekaj vznemirjenja in nevsakdanjosti. Ravno zato so ga opremili s samopolnilnim hibridnim pogonom. MG 3 je tako prvi model znamke, ki ni priključni hibrid ali polno električni model.

Hibridni pogonski sklop z nadpovprečno veliko baterijo

Hibridni pogonski sklop sestavljata 1,5-litrski štirivaljni bencinski motor s 75 kilovati in elektromotor s 100 kilovati moči. Sistemska močMG3 Avtomobilizem.com_4 se ustavi pri 143 kilovatih, navor pa se na sprednji kolesni par prenaša preko novega 3-stopenjskega samodejnega menjalnika, ki naj bi v primerjavi z uveljavljenimi menjalniki CVT ponujal bistveno več uglajenosti. Kasneje bo na voljo še ročni menjalnik.

Po merilnem ciklu WLTP naj bi MG 3 porabil 4,4 litra goriva na 100 prevoženih kilometrov. Ta rezultat jim je uspelo doseči na račun nove, za samopolnilni hibridni sistem velike baterije z zmogljivostjo 1,83 kilovatne ure. MG 3 se bo lahko na električno energijo vozil do hitrosti 80 kilometrov na uro. Gre za inovativen hibridni pogon, saj lahko deluje kot zaporedni hibrid (bencinski motor v tem primeru služi kot generator električne energije) ali kot vzporedni hibrid (v tem primeru oba pogonska sklopa delujeta istočasno). Kasneje naj bi na ceste zapeljala tudi različica s klasičnim neelektrificiranim bencinskim motorjem.

Poudarek na zvočni izolaciji

MG3 Avtomobilizem.com_6Velik odmik je v primerjavi s predhodnikom mogoče opaziti v zasnovi potniške kabine. Na armaturni plošči sta vgrajena dva zaslona. Tisti pred voznikom ima diagonalo 7 palcev, sredinski zaslon na dotik pa ima 10,25-palcev. Na obeh zaslonih je prikaz podatkov spremenjen na račun nove grafike. Obljubljajo tudi, da je sredinski zaslon zdaj bistveno bolj odziven kot prej.

Medosna razdalja je v primerjavi s predhodnikom zrasla za pet centimetrov in zdaj meri 2.570 milimetrov. S tem naj bi imel bistveno več prostora za kolena na zadnji klopi. Prtljažnik ima po novem 298 litrov, kar ga uvršča v sam vrh segmenta.

MG 3 bo prvič zapeljal tudi v Slovenijo; za začetek naj bi maja oziroma junija trgu predstavili hibridno različico, ki se ji bo proti koncu leta pridružil še bencinski pogonski sklop.

Avtomobilizem.com (Vir: MG. Foto: MG, Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Iz Ženeve v Slovenijo: novi MG3 stavi na hibridni pogon in nizko porabo"


Polo78
4 meseci 29 dni nazaj

Verjamem, da bo cenovno konkurenčen (morda tudi po kvaliteti) ampak meni ta klinast prednji del nikakor ne sede, svoje pa podobno kot pri modelu MG ZS dodajo še optično (pre)majhna kolesa.

xxl
5 meseci 12 ur nazaj

Obetavno se sliši, bomo videli v praksi. Od oblike sem pričakoval več, te kolice delujejo kot bi imele 14 cola.

srcnik
5 meseci 13 ur nazaj

Upam tudi na to, da bo dober, da kartelne evropejce, ki si samo za nabijanje cen miljone nagrad delijo, udari po pi…

5 meseci 17 ur nazaj

Toyota nima CVT menjalnika pri hybridih, le obnaša se podobnov (tuli ko ga pohodis..). Kako je Renaultu uspel menjalnik ki ni CVT pa lahko pogledate malo po forumih, sploh v klanec gor so zanimive zgodbe.. Morda pa znajo Kitajci bolje kot EU in japonci

meganer
5 meseci 19 ur nazaj

Res upam, da bo dober izdelek …. da malo poreže krila “evropejcem”
Tudi vizualno je lep ……

5 meseci 17 ur nazaj

Bomo videli kaj od tega na papirju bo držalo v praksi in koliko časa bo delalo..

meganer
5 meseci 14 ur nazaj

Kar berem na FB skupina škoda ….. to nebo težko

 
Odločitev je padla: Volvo zmanjšuje lastniški delež v Polestarju
Renault 5: francoska ikona se vrača v retro slogu