Novice

Iznašli način za recikliranje ogljikovih vlaken

Ogljikova vlakna so pri avtomobilskih navdušencih najbolj zaželjen strukturni material, nič manj pa nad njegovo vzdržljivostjo in nizko maso niso navdušeni letalci. Za razliko od aluminija, plastike in železa je bilo ogljikova vlakna do sedaj nemogoče reciklirati, a tudi to se bo k sreči spremenilo.

Raziskovalci na Inštitutu za tehnologijo Georgia so razvili način, kako reciklirati skoraj vsak material v določenih termičnih plasteh ogljikovih vlaken. S pomočjo namakanja kompozitov v alkoholno topilo so uspešno raztopili posebno smolo, ki je glavni vezni elementi pri ogljikovih vlaknih. Ko se enkrat raztopi, se odpre prost dostop do vlaken, ki se jih nato lahko loči in uporabi pri sestavi novih delov.

Ogljikova vlakna je bilo nemogoče reciklirati ravno zaradi polimerne matrice. Povezana so prečno, zato je reševanje brez poškodb še toliko težje. ”Težko je ločiti polimer in dostopati do prepletenih ogljikovih vlaken, ki so bolj koristna za recikliranje,” so dejali raziskovalci. Ekipa se je osredotočila na posebno vrsto ogljikovih vlaken, kjer je uporabljena vrsta smole vitrimer epoksi, ki je glavna komponenta za obliko kompozita.

”Vitrimerji vsebujejo aktivne vezi, ki lahko prilagodijo svojo strukturo, brez da bi pod določenimi pogoji izgubili integrirano omrežje. Mi dovolimo alkoholu, ki ima majhne molekule, da sodeluje v tem omrežju izmeničnih reakcij in učinkovito topi vitrimer,” je pojasnil Kai Yu, podoktorski raziskovalec na univerzi Georgia Tech.

Yu verjame, da ima nova metoda recikliranja veliko širino uporabe. Poleg ekonomskih in okoljevarstvenih koristi takšen pristop prinaša veliko različnih možnosti uporabe v industriji. Ker je proces tako preprost, se ga lahko uporablja v veliko procesih ter tako uspešno reciklira ogromne količine zavrženih ogljikovih vlaken po svetu.

Avtomobilizem.com (Vir: Jalopnik. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Iznašli način za recikliranje ogljikovih vlaken"


pskoda
7 leta 7 meseci nazaj

Tuka pa se bo poznalo na porabi goriva, ko bodo uporabljali ogljikova vlakna za masovno proizvodnjo

Blinder
7 leta 7 meseci nazaj

Ljudje bodo se vedno raje kupovali cimvec tezke avtomobile, da so “cimbolj varni”

pskoda
7 leta 7 meseci nazaj

Tole se pa ne strinjam z tabo

 
Volvo in Uber v skupni razvoj avtonomno vozečih vozil
Opel v Pariz z električno Ampero-e