Novice

Jaguar XJ bo konec leta zapeljal v povsem drugačno smer

Angleži s stransko vlogo Jaguarja XJ v kategoriji luksuznih limuzin “preko-pet-metrov” niso ravno zadovoljni. Zato naj bi z njegovim naslednikom poskusili razburiti avtomobilsko javnost tako, da bodo zapeljali z njim povsem v drugačno smer, daleč od pol stoletja trajajoče tradicije modela.

Po poročanju Autocarja naj bi tako konec lanskega leta padla odločitev o nasledniku XJ-ja. Če morda ne veste, Angleži so več mesecev razmišljali, kaj sploh narediti z velikim »Jagom«. Ga zgolj posodobiti in ga obsoditi na nadaljevanje tradicije marginalca med sebi podobnimi? Ga morda preoblikovati v cestnega terenca, saj gredo v zadnjem času tako zelo dobro v promet? Ga morda čisto ukiniti in preprosto pozabiti nanj? Po poročanju Autocarja naj bi zmagala možnost narediti iz XJ-ja nekaj, kar ne bi nihče pričakoval.

Popolnoma novi XJ, ki naj bi luč sveta ugledal že konec letošnjega leta, točno 50 let po predstavitvi originalnega XJ-ja prve genercije, naj ne bi bil več klasična štirivratna limuzina ampak petvratna kombilimuzina. Torej nekaj podobnega kot Porsche Panamera in Tesla Model S. A zgodba se tu še ne konča. Angleži gredo z drznostjo do konca ter naj bi pripravljali zanj popolnoma električni pogon. In to ne samo kot enega v vrsti, ampak izključno električni pogon. Tako je, Jaguar XJ naj bi v naslednji generaciji postal strogo baterijsko gnana električna petvratna kombilimuzina.

Pogumna odločitev, ki kaže (če se bo seveda izkazala za resnično), da Jaguar, še posebej pa njegovi indijski lastniki Tata, niso več zadovoljni s stransko vlogo na globalnem trgu luksuznih limuzin. Dosedanji poskusi za pomembnejši položaj na trgu so se izjalovili, XJ se številčno ne postavlja niti ob bok, kaj šele pred primerke nemške trojice.

Indijci so v navezo Jaguar Land Rover doslej vložili že precej denarja, a se jim naložba vrača v obliki odlične prodaje praktično vseh aktualnih izdelkov Jaguar in Land Rover. Dodatna varovalka je tudi očitno še zdaleč ne usahla malha finančnih zalog pri lastnikih. Najbrž bo to zadnji poskus postavitve XJ-ja na zemljevid velikih limuzin, saj če ga tudi tovrsten odmik od tradicionalne zasnove modela ne bo naredil vidnega potencialnim kupcem prestižnih limuzin, res ne vemo,  kaj bi ga lahko.

(Na fotografijah je prikazan aktualni model XJ-R 575.)

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Jaguar XJ bo konec leta zapeljal v povsem drugačno smer"


6 leta 2 meseci nazaj

“Po poročanju Autocarja” … Piscu članka sporočam, da tisti “car” v imenu “Autocar” ni noben car (v pomenu cesar), ampak je angl. izraz za “avto”. Torej pravilno: “Po poročanju Autocara”.

PS: Uredništvu pa v novem letu želim veliko sreče pri iskanju lektorja …

Firediver
6 leta 2 meseci nazaj

In to te je toliko zmotilo, da nisi uspel prebrati članka do konca?

6 leta 2 meseci nazaj

Oja, uspel, uspel. In kaj je takega na koncu?

 
Vse več avtomobilskih znamk preizkuša poslovni model naročnine
Ozadje razvoja novega Mercedes-Benzovega razreda G