Novice

Kakšna je prihodnost električnih vozil?

Alternativni pogoni avtomobilov so postali v preteklih nekaj letih ponovno aktualna tema. Skupen cilj porajajočih alternativnih prizadevanj in razmišljanj je avtomobil, ki naj ne bi v tolikšni meri ali pa sploh nič ne onesnaževal okolja. Kljub znatnim preobratom pri uveljavljanju alternativnih pogonov pa je pot od zmanjšanja škodljivih izpustov do uporabe avtomobilov povsem brez izpustov še dolga.

Električni avtomobili, ki bi imeli primerljive zmogljivosti kot klasični, so bili še do pred kratkim tehnično neuresničljivi. To so še posebej radi poudarjali nekateri vodilni avtomobilski proizvajalci z namenom, da bi čim dlje ohranili svojo že uveljavljeno tehnologijo. Razumljivo je, saj proizvajalcem tako korenita tehnološka sprememba na avtomobilskem pogonu, prinaša najprej visoka vlaganja. Vložiti je potrebno v raziskave in razvoj, v nove tehnološke procese, v nove konstrukcijske rešitve in ne nazadnje ima svojo ceno tudi izdelava pogonskih agregatov za alternativne avtomobile. Kljub vsem naštetim oviram, pa so danes na trgu že prisotni povsem električni avtomobili, ki se lahko po svojih voznih lastnostih že primerjajo s klasičnimi avtomobil.

Trenutno imajo povsem električni avtomobili tri slabosti zaradi katerih bo težje preiti na njihovo množično proizvodnjo: visoko ceno, premalo zmogljive baterije (kratek domet električnega vozila) in pomanjkanje evropske mreže polnilnic.

Seveda se bodo pri povečani proizvodnji in novem razvoju, cene tovrstnih avtomobilov znižale. Še vedno pa naj bi leta 2020 baterija stala vsaj okoli 5.000 evrov. Tako bo električni avto še vedno precej dražji kot avto z motorjem na notranje izgorevanje.

Že danes pa se je ceneje voziti z električnim vozilom, ker je elektrika veliko cenejša od bencina, ki se bo v prihodnje, zaradi vse večjega povpraševanja po naftnih derivatih, samo še dražil. Cena pogonskega goriva je pomemben element uveljavitve električnih vozil.

Če tehnološki razvoj na področju baterij za električna vozila ne bo prinesel novih rešitev, si bo električno vozilo lahko utrlo pot le kot drugi ali tretji avtomobil v družini. Verjetno si jih bodo lahko privoščil le premožnejši sloj prebivalstva, za večino pa bo zaradi cene ostal nedosegljiv.

Druga izrazita težava poleg cene je doseg. Z njim je z enim polnjenjem mogoče prevoziti okoli 200 kilometrov. Tako bi bil primeren predvsem za tiste, ki se vozijo na krajše razdalje. Tako bo marsikdo morda izgubil veselje do »električne vožnje«, ker je vozilo v tem pogledu zaenkrat še tako omejeno. Avto naj bi po mnenju strokovnjakov modernemu človeku pomenil predvsem mobilnost in svobodno gibanje.

Nemajhna težava pri avtomobilu na električni pogon je tudi polnjenje baterije, čas, ki je za to potreben in seveda omejena lokacija. Vendar so potencialni vlagatelji v tovrstno infrastrukturo previdni, saj bi se radi najprej prepričali ali električni avtomobili res pomenijo pravo prihodnost. V Sloveniji je do zdaj okoli 50 električnih avtomobilov, ki pa le redko koristijo 30 javnih polnilnic. Tako da sta izgradnja polnilne infrastrukture ter razširjena raba popolnoma električnih avtomobilov del začaranega kroga.

Nakup električnega vozila je zaradi visoke cene trenutno ekonomsko neprivlačen. Država pa je s subvencioniranjem nakupa električnih vozil do 5.000 evrov naredila sicer pomemben korak k hitrejšemu uveljavljanju električnih vozil, vendar morda še premajhen za kupce. In če so se državni organi že odločili, da bodo s subvencijami spodbujali nakup električnih vozil, bi morali ustrezno podpreti tudi razvoj javne polnilne infrastrukture za električna vozila in njihov način financiranja, saj se sicer avtomobili ne bodo vozili.

Rok Obreza
Elektro Ljubljana, d.d.

Opomba uredništva: Ob koncu leta smo medijske predstavnike avtomobilskih znamk in naših partnerjev prosili za njihov osebni pogled na najpomembnejše projekte leta 2011. S takšnim pristopom smo se želeli izogniti suhoparnemu naštevanju lansiranja novih in prenovljenih modelov ter produktnih novosti, ki so bile letos predstavljene slovenski javnosti. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za njihove zapise.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Kakšna je prihodnost električnih vozil?"


berlonso
12 leta 3 meseci nazaj

nekdaj je bila v modi kraja avtoradiov, pa so naredili odstranljivo ploščico, pa še pocenili so se do te mere, da ga dobiš za 50eur pa ti poje v avtu… bojo sedaj v novi “eri” električnih avtomobilov kradli baterije?? 😀

belkaena
12 leta 3 meseci nazaj

Najem baterije plačuješ Renaultu v zameno z baterijo, katera ni nikoli tvoja last in tudi po uporabi, menjave baterije po določenem času ni tvoja skrb kam gre. Recikliral uničil jo bo proizvajalec.

Gosic
12 leta 3 meseci nazaj

Najem baterije, katero si kupil z avtom vred? Sepravi, ker nemorejo dvignit kilovatno uro na 5€, si izmislijo najem. Dobr to…….

belkaena
12 leta 3 meseci nazaj

Je ceneje, ampak pri nakupu električnega avtomobila vzameš v zakup kraten doseg, omejeno polnjenje (časovno, prostorsko), omejenost hlajenja in gretja potniškega prostora in si rečeš, da požreš to na račun varčevanja z elektriko…. Plačevanja najema baterije me pa vseeno nebi odvrnilo od nakupa, če bi se dnevno vozil 100 km v službo

enaguma
12 leta 3 meseci nazaj

bomo vidl kako bo pri nas z tem najemom. Samo 85€ za najem baterije plus elektrika zna bit še vseeno ceneje od bencina. Samo tega ne vrjamm da bi blo nevem kako cenej, ker potem plunejo v lastno skledo saj nihče nebi kupil “navaden” avto.

 
Takoj na začetku leta, 14. januarja 2011, smo na slovensko tržišče lansirali novi C4
Novi Ford C-MAX navdušuje z dvakrat večjo prodajo v Evropi