Novice

Kia predstavlja novi 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik

Kia je na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila novi 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (DCT), ki nakazuje smernice tega korejskega avtomobilskega velikana v bližnji prihodnosti.

Novi menjalnik – Kiin prvi te vrste – je narejen z namenom zagotavljanja boljšega izkoristka goriva in hkrati boljših zmogljivosti ter bolj športnega občutka v vožnji.

Nastal kot učinkovita zamenjava za Kiin obstoječi 6-stopenjski samodejni menjalnik, ki je v ponudbi v večini Kiinih modelov, novi DCT združuje prednosti ročnega in samodejnega menjalnika in hkrati ponuja hitrejše prestavljanje.

Razvojniki so imeli za cilj 7-odstotno zmanjšanje porabe goriva in 5-odstotno izboljšanje pospeška (0-100 km/h) v primerjavi z obstoječim 6-stopenjskim DCT menjalnikom.

Eno ključnih področij pri razvoju DCT-ja so zmanjšanje hrupa in vibracij, kar so dosegli z zunanjim nosilcem menjalnika, kar omogoča bolj gladko pretikanje brez sunkov.

DCT je sestavljen iz dveh sklopk, vsaka pa je uparjena z električno krmiljenim mehanizmom aktiviranja sklopke z namenom izboljšanja izkoristka goriva, ter sodimi in lihimi prestavami. To DCT-ju omogoča sekvencialno delovanje ali neposredno preskakovanje na eno od sedmihprestav (in vzvratna) v skladu z voznikovimi željami.

S takšnim delovanjem DCT zmanjšuje izgubo navora med prestavljanjem in nudi gladko vožnjo v vseh pogojih. Širši obseg delovanja motorja s 7-stopenjskim menjalnikom ima za rezultat manjšo porabo goriva in boljše zmogljivosti v primerjavi z obstoječim 6-stopenjskim DCT-jem.

Novi 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik bo na voljo v vozilih Kia od leta 2015.

Vir: Kia

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo Car Group testira cestne magnete za natančno pozicioniranje samovozečih avtomobilov
Alfa Romeo 4C Spider: edinstvenost prototipa, čarobnost filma