Novice

Kitajski prototip avtobusa prihodnosti premika meje mobilnosti

Prva napoved avtobusa prihodnosti, ki so ga preko računalniško ustvarjenega videa preselili na kitajske ulice, je požela veliko medijske pozornosti. Ni minilo dosti časa, da je podjetje, odgovorno za nastanek Transit Explore Bus (TEB), v kitajskem mestu Qinhuangdao že predstavilo prvi prototip.

Avtobusni posebnež nudi podoben koncept prevoza kot podzemna železnica – ponuja prevoz za večje število potnikov, pri čemer ne zavzema prostora na običajnih cestah. A je bistvena primerjalna prednost avtobusa TEB njegov strošek, saj je za pripravo posebnih linij potrebno odšteti le 16 odstotkov zneska, ki bi ga potrebovali za izgradnjo infrastrukture podzemne železnice. Sistem se napaja iz baterijskih sklopov, ki se lahko polnijo ob avtobusni liniji, TEB-u pa se ni potrebno odpeljati na točno določene polnilnice.

Ob ogledu prvega videa smo ostali brez besed, še bolj navdušeni pa smo ostali nad videzom prvega prototipa. Pilotski projekt bo potekal v obmorskem mestu Qinhuangdao, ki je 300 kilometrov oddaljen od Pekinga.

Če se bo koncept izkazal, bi lahko postal pomemben košček v mozaiku izredno zapletene cestne infrastrukture na Kitajskem. Bistveno bi izboljšal ozračje v mestnih središčih in aktivno pripomogel k zmanjšanju prometnih zamaškov. Ker se TEB razteza nad dvema cestnima pasovoma, je v potniškem delu ogromno prostora, zato bi zlahka prevažal večje število ljudi in z uvedbo rednih linijskih povezav bistveno izboljšal povezanost med mestnimi področji.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: New China.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kitajski prototip avtobusa prihodnosti premika meje mobilnosti"


drugmirko
7 leta 8 meseci nazaj

tole zgleda, kot da ima tračnico na vsaki strani dveh običajnih voznih pasov… kar bi z drugimi besedami pomenilo, da ne gre za avtobus, temveč za zelo “glorificiran” tramvaj ;).

 
BMW bo temeljito obnovil model 507, ki ga je vozil Elvis Presley
Savdski princ je kupec kar dveh Bugattijevih mojstrovin