Novice

Kje pri Volkswagnu ne varčujejo

Medtem ko v koncernu Volkswagen na vso moč zategujejo pas, se omenjeni ukrep ne dotika super luksuzne znamke Bugatti. In ne le to – leta 2016 naj bi na trg poslali nov model, ki zna postati nova vreča denarja brez dna.

Pri Volkswagnu so si zadali, da morajo do leta 2017 privarčevati kar 5 milijard evrov v proizvodnih procesih njihovih vodilnih znamk. Znamki Audi in Porsche se sicer ne želita pridružiti omenjenemu varčevalnemu programu, pri Seatu pa so pričele prodajne številke rasti, vendar španska znamka še vedno beleži izgube.

Le pri znamki Bugatti, ki je prišla v roke Volkswagna leta 1998, denar ni vprašanje. Nenazadnje je v lanskem letu analitik Max Warburton izračunal, da imajo v skupini z vsakim prodanim Veyronom kar 4,6 milijona evrov izgube. Sanje Ferdinanda Piëcha, ki je želel najmočnejši in najhitrejši avtomobil na zemeljski obli, pač zahtevajo svoj davek.

A kljub varčevalnim ukrepom koncerna ter neverjetnim izgubam modela Veyron, želijo že leta 2016 predstaviti njegovega naslednika. Prvi mož znamke Bugatti, Wolfgang Dürheimer, ob tem pravi, da želijo ponovno ustvariti najekstremnejši športni avto, ki bi se konkretno odmaknil od najbližje konkurence, kot je trenutno Hennessey Venom GT. Najverjetneje bo lažjega naslednika poganjal 16-valjni agregat, ki bo podprt z elektromotorjem, razvil pa bi kar 1.500 »konjev«.

Dürheimer, ki je pred tem sodeloval z Audijem, hkrati razlaga, da znamka Bugatti ne konkurira ostalim avtomobilskim znamkam, temveč luksuznim plovilom in nepremičninam. Dandanašnji povprečen kupec Veyrona si namreč lasti kar 84 avtomobilov, tri letala in prestižno jahto.

Bugatti je izjemno draga igrača za ozek krog petičnežev, kjer se pač ne govori o denarju. Pri Volswagnu hkrati razlagajo, da imajo znamko, ki je stacionirana v francoskem Molsheimu, zaradi ugleda in know-how-a. Vendar so, če smo iskreni, tovrstni argumenti nekoliko vprašljivi. Nenazadnje kar 95% voznikov Volkswagna ne ve, da spada znamka Bugatti v skupino Volkswagen, tehnološki know-how pa tudi ni doprinesel, da bi ročno poslikani porcelanasti vložki iz Veyrona kadarkoli našli prostor v Golfu ali Tiguanu. Resda pa je vložek v Bugattija bistveno nižji, kot bi bil v Formulo 1, kjer ostali proizvajalci iščejo podobne razloge za sodelovanje v najdražjem avto-moto špoortu.

Tekst: Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: Bugatti)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Za vikend bo v Idriji spet grmelo
Imenovanje slovenskega generalnega direktorja skupine PSA