Novice

Kooperativni sistemi infrastrukture vozil za nove Toyotine modele

Od naslednjega leta naprej bodo nekateri novi modeli družbe Toyota Motor Corporation podpirali napredne kooperativne sisteme infrastrukture vozil, ki uporabljajo brezžično frekvenco, rezervirano za inteligentne transportne sisteme (ITS). Podpora bo za doplačilo na voljo v paketu rešitev za aktivno varnost »Toyota Safety Sense P«, ki bo leta 2015 na voljo v določenih novih modelih na japonskem trgu.

Sistemom bo dodeljena frekvenca ITS 760 MHz za komunikacije cesta-vozilo in vozilo-vozilo z namenom zbiranja informacij, ki jih tipala na vozilu ne zaznajo. V nepreglednih križiščih bodo informacije o prihajajočih vozilih in pešcih, ki jih nad cestiščem zaznajo tipala, prenesene prek komunikacije cesta-vozilo, informacije o bližajočih vozilih pa bodo prenesene prek komunikacije vozilo-vozilo, tako da bodo vozniki po potrebi opozorjeni z zvočnimi in vizualnimi signali.

Poleg tega Toyotina nova funkcija komunikacije z radarskim tempomatom omogoča vozilom pred vami in za vami ohranjanje ustrezne varnostne razdalje na avtocesti.

Komunikacijski radarski tempomat s pomočjo obstoječega Toyotinega sprednjega radarja, ki oddaja milimetrske valove, zazna razdalje med vozili in njihove relativne hitrosti. Dodatne informacije o pospeševanju in upočasnjevanju, ki jih pridobi od vozil pred vami (prek komunikacije vozilo-vozilo) znatno izboljšajo sledenje. Poleg varnejše vožnje po avtocesti so rezultat tega tudi redkejši prometni zastoji in varčnejša vožnja.

Toyota razvija vmesnike, ki podpirajo ITS, v sodelovanju z ministrstvi in vladnimi agencijami ter zasebniki, njihov cilj pa je, da jih kar najhitreje ponudijo uporabnikom. Leta 2013 je Toyota sodelovala pri skupnem javno-zasebnem demonstrativnem projektu ITS Green Safety, s katerim so ocenili družbene vplive tovrstnih sistemov. V prihodnje bo Toyota sodelovala v konzorciju ITS Connect Promotion Consortium*, v katerem bodo podprli razvoj okolij za nemoteno uvedbo tovrstnih sistemov in njihovo širšo rabo.

Pri Toyoti verjamejo, da je glavni cilj družbe, ki ceni mobilnost, izničenje prometnih nezgod s smrtnim izidom ali telesnimi poškodbami. Toyotin koncept upravljanja integrirane varnosti postavlja smernice za razvoj varnostne tehnologije in razvoj vozil ter zajema vse vidike vožnje z vključevanjem posameznih tehnologij in sistemov za varnost vozil. Ne obravnava jih kot neodvisno funkcionalne enote. Ta pristop izražajo v oddelku za raziskave in razvoj, ki se posveča varnostnim napravam in sistemom.

Pri Toyoti so odločno predani mnogim različnim pobudam za prometno varnost, od razvoja vedno varnejših vozil in tehnologij do pomoči pri ustvarjanju varnega prometnega okolja in vključevanja izobraževalnih dejavnosti.

Vir: Toyota

*Ustanovljen oktobra 2014 z namenom spodbujanja praktične uporabe in delovne podpore infrastrukture in tehnologije sistemov za pomoč pri vožnji s pomočjo dodeljenih komunikacijskih frekvenc ITS

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pogonska tehnologija v novem BMW serije 2 Active Tourer
Predstavitev rezultatov projekta SENSoR