Novice

Lexusov kombi brez zadržkov cilja na najbogatejše

Nedvomno je najvpadljivejša novost na letošnjem avtosalonu v Šanghaju Lexusov izrazito premijski kombi LM. Z drugo generacijo bo zapeljal tudi na evropska tla, kjer bo na voljo s šestimi ali sedmimi sedeži. LM bo tako postal največji konkurent Mercedesovemu razredu V, ki kot edini premijski kombi do sedaj ni imel pravega tekmeca.

Lexusov LM z gromozansko obarvano masko hladilnika bo zelo težko kje ostal neopažen. Celoten videz poudari še izrazita bočna linija, poudarjena pokončna zračnika na skrajnih koncih sprednjega odbijača in svetlobna linija, ki povezuje zadnja žarometa. Na zadku je še z velikimi tiskanimi črkami izpisan napis Lexus. LM na fotografijah ima nameščena 19-palčna platišča ter je odet v posebno novo barvno kombinacijo.

Vse je podrejeno prestižu in udobju

V primerjavi s predhodnikom, ki se je prodajal na Kitajskem, je novi LM zrasel. V dolžino po novem meri 5.125 milimetrov, je2024-lexus-lm (4) 1.890 milimetrov širok in 1.955 milimetrov visok. To pomeni, da je zrasel za 8 centimetrov, postal štiri centimetre širši in centimeter višji. Medosna razdalja ostaja nespremenjena in meri točno 3.000 milimetrov.

Kot se za kombi spodobi, ima drsna vrata na obeh straneh. A še bolj kot zunanjost je osupljiva notranjost. V treh sedežnih vrstah je lahko šest ali sedem sedežev. Na voljo je tudi v izrazito prestižni izvedenki, kjer so v dveh vrstah le štirje sedeži. V tem primeru je za voznikom nameščen 48-palčni zaslon, kjer potniki lahko gledajo zabavne vsebine ali pa so povezani preko spleta ter imajo sestanek kar med vožnjo. V potniškem delu so lahko nameščeni tudi hladilnik, dodatna odlagalna mesta in zasebno steklo z dvema nastavitvama zatemnitve stekla. Dodatno so vgradili še ambientalno osvetlitev s 64 različnimi barvnimi kombinacijami.

Infrardeči senzor meri temperaturo potnikov

2024-lexus-lm (9)Posebnosti se tukaj ne končajo. Na strehi je vgrajen infrardeči senzor, ki zaznava temperaturo obraza, prsnega dela in nog potnikov na zadnji klopi. Obenem zaznava tudi temperaturo oken, plastičnih delov in stropa ter izračuna, v kakšnem obsegu temperatura na teh delih vpliva na potnike. Sistem nato samodejno prilagaja klimatizacijo prostora.

Veliko podatkov o pogonskemu sklopu nimamo. Japonci so le potrdili, da bo LM na voljo v kombinaciji z 2,4-litrskim prisilno polnjenim hibridnim motorjem in klasičnim hibridnim pogonom z 2,5-litrskim atmosferskim motorjem. Za izboljšano vožnjo in predvsem povečano udobje bosta poskrbela aktivno vzmetenje in za 50-odstotkov povečana togost karoserije.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1, Lexus. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen ima novega paradnega konja z do 700 kilometri dosega
Novi osemvaljnik in notranjost za prenovljeni Porsche Cayenne