Novice

Lotus bo svoj SUV izdeloval na Kitajskem

Izvršni direktor Lotusa, Jean-Marc Gales, je potrdil, da v podjetju razvijajo nov model, ki ga bodo izdelovali na Kitajskem.

V intervjuju za Autocar je Gales opisal nov model kot pravi Lotus in prvi lahki SUV na svetu. Na ceste bo iz nove Lotusove tovarne na jugovzhodnem Kitajskem zapeljal leta 2019 in bi lahko postal najbolje prodajan model znamke v 67-letni zgodovini. Prodaja modelov Elise, Exige in Evora se je v lanskem letu sicer dvignila za 55 odstotkov na več kot 2.000 vozil, letos pa ciljajo na prodajo preko 3.000 enot.

Križanec je plod sodelovanja med tremi podjetji – Lotusom, malezijskim lastnikom Protonom in podjetjem Goldstar Heavy Industrial, ki se ukvarja z inženiringom in trgovanjem. S prihodom športnega terenca želijo zapolniti praznino na kitajskem trgu, še posebej v C segmentu, kjer so v lanskem letu prodali tri milijone enot. Porsche je lani na Kitajskem prodal  30.000 enot svojega model Macan in naj bi v naslednjih letih dosegel številko 50.000 prodanih vozil letno.

Prihod novega križanca predstavlja tretjo fazo v Galesovem ambicioznem načrtu, ki ga je razkril pred letom dni. V prvi fazi naj bi dosegli letno prodajo 2.000 enot in začeli s pozitivnim poslovanjem, v drugi fazi želijo doseči 4.000 prodanih primerkov, v tretji fazi, ki je načrtovana za konec desetletja, ko bo na ceste zapeljal nov model in nove različice športnih vozil, pa želijo prodati 10.000 vozil.

V skladu z Lotusovo tradicijo se bo ime novega križanca začelo s črko E, opcijsko pa bo kupcem na voljo štirikolesni pogon. Od konkurence se bo razlikoval po lažji karoseriji in bo hitrejši od večine tekmecev, celoten paket pa bodo dopolnile odlične vozne lastnosti. Ob morebitem uspehu na kitajskem trgu bo Lotus model ponudil tudi v Evropi in na Japonskem, kjer so varnostne zahteve podobne tistim na Kitajskem.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Autocar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford bo izdelal le 37 primerkov legendarnega GT350R
De Tomaso v kitajskih rokah