Novice

Mercedes-Benz izkušnja z zvezdami

Po Madžarski, kjer so program Star Experience izvedli prvi, je kot druga prišla na vrsto Slovenija. Program omogoča, da se voznik lahko spozna z različnimi režimi vožnje: od športne po poligonu, vsakdanjih pasti na običajnih cestah in predstavitve naprednih varnostnih rešitev.

Ob prihodu so me pozdravile mične hostese in hitro dodelile v eno izmed skupin, s katerimi so organizatorji poskrbeli za pametno razporeditev obiskovalcev med razpoložljivo število vozil. Nič novega, sem si mislil in zmedeno bral urnik, namenjen naši skupini. Najprej Agility, sledi OnRoad, Interactive in za konec še Safety.

Ni lepšega kot že zgodaj zjutraj sesti za volan vozil, ki prihajajo iz športnega oddelka AMG. Prvi je bil na vrsti A45 AMG, najmočnejši serijski štirivaljnik z 265 kilovati in 450 njutnmetri navora. Priznam, na mojem seznamu želja je bil zagotovo v vrhu vozil, ki sem jih želel preizkusiti. Po dveh odpeljanih krogih sledi zamenjava vozil. Sedem v CLA45 AMG, ki ima v nosu identičen motor kot razred A. Tretji je na vrsti razred E. Osemvaljnik s 410 kilovati me očara s simfonijo, ki prihaja iz izpušnih cevi. Po dveh odpeljanih krogih sem navdušen, štirikolesni pogon svoje delo opravlja odlično, zvočna kulisa je le sladkorček, ki pričara neverjetno vzdušje za volanom. Hitro se bližam koncu vožnje in naslednji na vrsti je SLK55 AMG. Zabaven malček, ki z lahkoto ponazori razliko v medosni razdalji med modeli AMG. Za konec – najmočnejši izmed peterice, SL63 AMG. Osemvaljnik za pospeševanje od 0-100 km/h potrebuje 4,2 sekunde, vozniku pa je na voljo spoštljivih 430 kilovatov. Vsakemu svoje, bi lahko rekli, sam bi se z lahkoto spoprijateljil z E63 AMG S.

Kaj pa cene? Začetni razred A dobite za približno 50 tisoč evrov, CLA je malenkost dražji. Toda tukaj se še ne konča. Najmočnejši SL63 bo vašo denarnico olajšal za več kot 150 tisočakov, za meni najljubši razred E pa bi moral nabrati malce manj kot dvesto tisoč evrov. Jih pač znam izbrati …

Po adrenalinskem vložku je sledila predstavitev vozil v vsakdanjih okoliščinah. Novi razred V očara s prostornostjo, velikostjo in splošno uporabnostjo. Prestižni potovalni enoprostorec bo kupcem v Sloveniji na voljo od junija naprej. Preizkusili smo še novi razred C in športnega terenca GLA.

Po kratkem predavanju o novostih in tehničnih specifikacijah, je sledil prikaz varnostnih sistemov, ki jih premore njihov paradni konj, razred S. S številnimi senzorji in kamerami je varnost na prvem mestu. Sam se zaustavi pred oviro, na drseči podlagi s pomočjo senzorjev sam varno zaustavi vozilo in s stereo kamerami zazna tudi pešce pred vozilom. Kot pri Mercedesu radi poudarjajo, so tovrstni varnostni sistemi na voljo tudi v nižjih razredih in predstavljajo prihodnost pri varovanju potnikov in ostalih udeležencev v prometu.

So se pa ob tem dogodku pojavila številna vprašanja. Kdaj bo na primer dovoljena vožnja brez nadzora voznika, kot bi jo lahko izvedli v primeru razreda S? Hkrati pa se je med vožnjo z modeli AMG zopet potrdilo dejstvo, da v Sloveniji potrebujemo spodobno dirkališče, kjer bodo lahko vozniki maksimalno izkoristili potencial svojih športnih vozil.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mercedes-Benz izkušnja z zvezdami"


Blinder
9 leta 11 meseci nazaj

a celo športne avtomobile dajo na voljo novinarjem

 
Kenijski terenec
Toyotin polprevodnik iz silicijevega karbida za večjo hibridno učinkovitost