Novice

Na cesti že devet prototipov novega Renaulta 5

Novodobni električni Renault 5, ki so ga Francozi predstavili 2021, bo že prihodnje leto zapeljal na evropske ceste. Razvojna faza poteka hitro, zato so pri Renaultu razkrili nekaj infomacij o novi platformi, na kateri bo slonela prihajajoča Petka in ki predstavlja osrednji element številni prihodnjih modelov znotraj Renaultove skupine.

 

CMF-B EV, kot je uradno ime nove arhitekture, je v resnici nadgradnja obstoječe arhitekture CMF-B. Slednjo uporabljajo pri številnih velikoserijskih modelih, kot sta Clio in druga generacija Jukea. Razvojniki so morali tokrat izredno paziti na stroške razvoja, zato si obe arhitekturi med seboj delita kar 70 odstotkov sestavnih delov. Zaradi tega bi morala biti sama izdelava arhitekture CMF-B EV za okoli 30 odstotkov cenejša, kot če bi uporabili arhitekturo, ki je osnova električnega modela Zoe.

Na cesti že devet prototipov

Pri Renaultu so še posebej poudarili, da bo arhitektura modularne narave. Spreminjata se lahko medosna razdalja in širina med kolesi. To pomeni, da jo bodo lahko uporabili in prilagodili svojim potrebam tudi pri Nissanu in Mitsubishiju. Na njej bodo lahko izdelali različne karoserijske, tudi večje in težje modele, saj arhitektura prinaša na zadnji osi večtočkovno vpetje. Med drugim razvijajo pri Renaultu tudi manjši elektromotor.

Za zdaj točnih tehničnih informacij ni na voljo, so pa manj skrivnostni pri Renaultu glede zunanje podobe. Vsekakor bo serijski Renault 5 izgubil nekaj oblikovne drznosti koncepta, a bodo oblika in preostale vizualne rešitve prenesene v serijsko proizvodnjo. Med njimi bodo tudi futuristični žarometi, ohranjena bodo razmerja koncepta, pa tudi sama velikost.

Prvih devet prototipov se že vozi po različnih državah sveta. Hladne teste Renault izvaja v švedskem mestu Arvidsjaur, ki leži v arktičnem krogu. Drugi prototipi se vozijo na zasebnih testnih stezah, kjer so skriti radovednim očem.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novega Golfa z običajnimi motorji ne bo, iztek klasike tudi za druge Volkswagnove modele
Mercedesov največji športni terenec z novimi znanji