Novice

32 milijonov evrov za Ferrarijevo klasiko

Ferrari 335 Sport Scaglietti letnik 1957 se je na dražbi Artcurial Cars, ki je bila izvedena na srečanju Paris Retromobile prodal za neverjetnih 32 milijonov evrov.

Še preden se je dražba začela je bila cena postavljena na 22,3 milijona dolarjev, v prvi minuti dražbanja pa je poskočila že na neverjetnih 29 milijonov dolarjev. Več ljubiteljev si je na vsak način želelo ta dragocen kos zgodovine, zato je še naslednjih deset minut potekal neizprosen boj in na koncu je ”zmagal” kupec, ki ni želel razkriti svoje identitete.

Ferrarijev dirkalnik je svojo športno pot pričel marca leta 1957 na dirki 12 ur Sebringa in končal na šestem mestu. Boljše mu je šlo na dirki Mille Miglia, kjer je končal na drugem mestu in na 24 ur Le Mansa, kjer je postal prvi dirkalnik na svetu, ki je dirko zaključil s povprečno hitrostjo kroga višjo od 200 km/h. Tesno je z njim povezan še slavni dirkač Sir Stirling Moss, ki je leta 1958 z njim zmagal na dirki Cuba Grand Prix.

V šestedestih letih je dirkalnik kupil ameriški arhitekt Robert N. Dusek, ki je ostal lastnik deset let in ga po tem prodal znanemu zbiralcu vozil Pierreu Bardinonu. Slednji si lasti preko petdeset Ferrarijev tovarniških dirkalnikov in je eden največjih zbiralcev na svetu.

A po zadnjih podatkih to ni najdražji prodani Ferrari na dražbi, saj rekord zaenkrat drži Ferrari 250 GTO, ki so ga na dražbi v Pebble Beachu prodali za neverjetnih 38,1 milijona dolarjev.

Avtomobilizem.com (Vir: Worldcarfans. Foto: Artcurial Motorcars Retromobile. Video: Goodwood)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Citroën pred razkritjem detajlno predstavil kombi Spacetourer
Skupini PSA iranska finančna injekcija v višini 400 milijonov