Novice

Naši sosedje se vozijo čedalje manj

Medtem ko imamo občutek, da vsakodnevno preživljamo čedalje več časa v naših avtomobilih in vsako leto naredimo z njimi več kilometrov, so Avstrijci v svoji raziskavi prišli do zanimive ugotovitve.

Avstrijski prometni klub (VCÖ) je v raziskavi ugotovil, da se je v zadnjih desetih letih zmanjšalo povprečno število kilometrov, ki jih vozniki opravijo s svojimi osebnimi vozili in sicer za okrog 1.000 kilometrov na leto. S pomočjo podatkov Statističnega urada Avstrije naj bi se povprečno število prevoženih kilometrov znižalo s 14.140 kilometrov v letu 2003 na 13.100 v lanskem letu. Mnogi Avstrijci, ki so za iste poti še pred desetimi leti uporabljali svoja osebna vozila, se dandanes poslužujejo javnega prevoza ali prevoza s kolesi. V povprečju pa se osebno vozilo v Avstriji uporablja celo manj kot eno uro dnevno!

Ta fenomen zajema celotno Avstrijo oziroma vse njihove zvezne dežele. Tako je največji upad prevoženih kilometrov na letni ravni moč opaziti na Salzburškem (1.470 km/leto manj), najmanjši pa na Gradiščanskem (210 km/leto manj). Največ kilometrov na leto v povprečju naredijo na Gradiščanskem (14.000 km), najmanj pa na Predarlškem (11.700 km).

Po podatkih Statističnega urada je na Avstrijskem registriranih okrog 4,6 milijonov osebnih vozil, od tega jih 600.000 uporabljajo pravni subjekti (podjetja, javne ustanove). Avstrijski prometni klub navaja tudi podatek, da naj si kar 850.000 gospodinjstev (skoraj vsako četrto) ne bi lastilo svojega avtomobila – na Dunaju naj bi bilo takšnih gospodinjstev celo 41%! To pa so podatki, ki si jih na Slovenskem (še) ne znamo predstavljati.

Avtomobilizem.com (Vir: derstandard.at, autorevue.at. Foto: viZZZual.com)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Naši sosedje se vozijo čedalje manj"


Daedalus
10 leta 2 meseci nazaj

Redna vožnja z avtom =/= včashi se malo spihat. 🙂

Je pa res, da je problem v Sloveniji ta, da imamo katastrofalne železnice…
Bi pa blo fajn, da bi se več ljudi povezalo in se vozilo skupaj. Ne pa da se jih precej vozi samih.

eljuero
10 leta 2 meseci nazaj

To imaš prav.
Samo včasih mi pa še vseeno paše, da se malo spiham z avtom.

muc397
10 leta 2 meseci nazaj

Pred nekaj meseci sem prešel na javni prevoz. Izgleda takole: sprehod do postaje 5min, vožnja 15min, sprehod do službe 15min. Skupaj mi vzame na dan dobro uro, prej z avtom 20 min. Ampak vmes se sprehodim (za zdravje), umirim in pridem lepo skuliran v službo ali domov. Prej sem pa “letel”, nato pa šel na sprehod, kjer sem prav tako porabil eno uro. Jaz sem za javni prevoz in prav uživam. Seveda ker je v mojem kraju dokaj dobro urejen in otroci so zrasli (ne rabijo več taksista). Povsod to ni mogoče.

 
Prvi Golf Sportsvan zapeljal s tekočega traku v Wolfsburgu
Kolesarji kot konji