Novice

Nedosegljiva in neizmerno zapeljiva ženevska eksotika

Poleg večine bolj ali manj dostopnih novitet, ki zaidejo na avtomobilski salon ob Ženevskem jezeru, je nekaj tudi nedostopnih običajnim smrtnikom. Vsako leto smo priča izjemnemu rivalstvu za pozornost, ki ga pripravijo proizvajalci najbolj divjih, športnih in butičnih izdelkov. Nekaj najbolj posebnih in eksotičnih bomo predstavili v tej novici, ki združuje na enem mestu več kot 10.000 ”konjskih” moči!

McLaren P1 in 675LT Spider

McLaren-Special-Editions-105-876x535
McLaren P1.

McLaren bo v Ženevo pripeljal dve razprodani omejeni različici svojih superšportnikov ter ju postavil na ogled širši množici. Prvi je model P1, ki ga je britanski proizvajalec vozil prenehal izdelovati pred dvema mesecema pri številki 375 primerkov, in drugi, 675LT, kjer so kupci vseh 500 enot razgrabili v nekaj dneh. Osrednji oder bodo izkoristili za prikaz individualizacijskih možnosti s pomočjo McLarnovih posebnih operacij.

Z modela P1 MSO so odstranili barvo, orgazmično lupino iz ogljikovih vlaken pa so obarvali z modrikastim tonom. Ob toplotni zaščiti izpušnega sistema iz 24-McLaren-Special-Editions-112-876x535karatnega zlata se posebna črna platišča kar izgubijo.

675LT Spider je obarvan v modro rjavo kombinacijo, črno obarvane dele pa so zamenjali z nepobarvanimi kosi iz ogljikovih vlaken. Poleg obilice ogljikovih vlaken ima tudi 675LT ob zaključku izpušnih cevi zaščito izdelano iz 24-karatnega zlata.

 

Pagani Huayra BC

Čas je, da si ljubitelji hitrih in športnih vozil napasejo oči na Paganijevi zveri, Huayri BC, ki bo zagotovo ena najmočneje bleščečih zvezd ženevskega salona. Oznaka BC prinaša 60 ”konjskih moči” več, številka se tako ustavi na 789 ”konjih” moči in 1.100 njutnmetrih navora. Moč prihaja iz šestlitrskega dvanajstvaljnika, ki sodeluje s prenovljenim 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Pagani Huayra BC11
Pagani Huayra BC

Nov električno-hidravlični menjalnik s sinhroni iz ogljikovih vlaken  je za polovico hitrejši kot predhodnik, saj namesto v 150 milisekundah prestavi v 75 milisekundah ter je za 40 odstotkov lažji kot primerljiv dvosklopkovni samodejni menjalnik. Moč se seveda prenaša na zadnji kolesni par.

Kazalec na tehtnici se ustavi na 1.350 kilogramih, kar je za 132 kilogramov manj kot pri običajni Huayri. S pomočjo novo razvitih kompozitnih materialov, ki so za 50 odstotkov lažji in 20 odstotkov bolj trdni kot ogljikova vlakna, je Huayra BC prava tehnološka pošast. Italijanski proizvajalec vozil bo izdelal le 20 enot, za nakup 2,3 milijona evrov vrednega športnika pa je že prepozno – vseh dvajset je že davno prodanih.

Kaj predstavlja oznaka BC? Horacio Pagani se je z oznako BC poklonil svojemu prvemu kupcu in dobremu prijatelju, Bennyju Caioli.

Zenvo TS in TSR

zenvo1
Zenvo ST1.

Majhen danski proizvajalec vozil je potrdil, da bo kmalu razkril dva nova modela. Prvi model ST1 se je z zlatimi črkami zapisal v srca športnih ljubiteljev s 6,8-litrskim osemvaljnikom s 1.104 ”konjskimi” močmi.

Prvi, z oznako TS, naj bi bil bolj udoben in vsestransko uporaben kot ST1 ter se predstavil z bolj napredno motorno tehnologijo. Drugi, TSR, bo namenski superšportnik, uporaben predvsem na dirkališčih. Če bo zanj dovolj interesentov, bodo pričeli z izdelavo omejene serije.

Apollo ApolloN

Apollo-Arrow
Apollo ApolloN

Bugatti še ni razkril naslednika Veyrona, toda po zadnjih govoricah naj bi proizvajalec butičnih vozil Apollo v Ženevi predstavil njegovega neposrednega tekmeca, ki bo močnejši kot težko pričakovani Chiron.

Apollo Automobil GmbH, nekoč poznan kot Gumpert, je konceptu nadel ime ApolloN. Za zdaj ni znanih veliko informacij, proizvajalec je razkril le delno zakrito fotografijo, ki razkriva ime modela in nekaj karoserijskih detajlov.

ApolloN si bo osnovo najverjetneje sposodil pri modelu Gumpert Apollo, a uradnih novic o tem zaenkrat še ni.

Arash AF10

Arash-AF10
Arash AF10

Nišni proizvajalec vozil Arash želi pustiti pečat na prihajajočem ženevskem avtomobilskem salonu z lansiranjem superšportnika AF10. Vozilo je na voljo v dveh različicah, prva ima nameščen vstopni osemvaljni agregat s 550 ”konjskimi močmi”, druga pa prinaša hibridni pogonski sklop, ki ga sestavljajo osemvaljni 6,2-litrski agregat z 900 ”konjskimi močmi” in štirje elektromotorji, kjer vsak postreže z 295 ”konjskimi močmi”. Skupna moč celotnega sistema je 2.080 ”konjskih moči”, kar je dvakrat več moči kot pri LaFerrariju in okoli 600 ”konjskih moči” več kot pri prihajajočem Chironu.

AF10 doseže 100 km/h v 2,8 sekunde, kar je zaradi pomanjkanja oprijema na zadnjih kolesih presenetljivo veliko. Uradno še niso potrdili končne hitrosti, a se kazalec verjetno ne ustavi pred številko 400. Glavni sestavni element so seveda ogljikova vlakna, le sprednji in zadnji podokvir sta narejena iz aluminija. Glede na moč je cena dokaj ugodna, saj je potrebno za hibridno zver odšteti 1,22 milijona dolarjev, vstopni model pa je na voljo za 388.000 dolarjev.

Lotus Evora 410

Lotus-3-Eleven-1
Lotus 3-Eleven

Britanski proizvajalec vozil bo v Ženevo prišel z dvema povsem novima modeloma. Na osrednjem razstavišču bosta razstavljeni že poznani različici 3-Eleven Road in Race, ki proizvedeta 460 ”konjskih moči” in potrebujeta do 100 km/h vsega tri sekunde. Lotus bo v Ženevo pripeljal tudi najnovejši model Evora 410, ki ima le 10 ”konjskih” moči več kot zdajšnja Evora 400, vendar je za 75 kilogramov lažja in tehta le 1.325 kilogramov. Pod pokrovom motorja se skriva 3,5-litrski šestavljni bencinski agregat, ki so si ga sposodili pri Toyoti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Worldcarfans, MotorTrend, Autocar. Foto: McLaren, Lotus, Arash, Pagani, Zenvo, Apollo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nissanova unikatna križanca
Še en SsangYongov križanec