Novice

Nekoč z velikimi načrti o solarnem avtu, zdaj prototipe prodajajo na dražbi

Nizozemsko podjetje Atlas je pred leti predstavilo zanimiv električni avtomobil, ki naj bi s pomočjo solarnih celic skoraj v celoti odpravil potrebo po polnjenju 60-kilovatnega baterijskega paketa. Lightyear 0 je obenem postal najbolj aerodinamičen avto na trgu, a je imel ceno višjo od 150 tisoč evrov. Računi so se podjetju pričeli nalagati in januarja letos so sprožili postopek neplačilne sposobnosti. Zanimivo je, da zdaj na nizozemski spletni dražbi Troostwijk prodajajo celotno svoje imetje – od prototipov, baterijskih paketov, elektromotorjev, kablov, celo prototip, ki so ga razbili za potrebe varnostnih testov, pa vse do miz, stolov ter drugih pisarniških potrebščin.

Nekaj dni pred koncem dražbe so cene za prototipe precej nižje, kot je bila nakupna cena avtomobilov. Dva sta še oblečena v kamuflažne barve, dva pa sta bila blizu proizvodnega procesa. Eden izmed njiju je služil kot predstavitveni avto in ima maksimalno hitrost omejeno na 20 kilometrov na uro, polni pa se ga lahko le preko namenskega prenosnika. Pri drugem ni izpisanih posebnih omejitev. Skupno je naprodaj kar šest prototipov, ki pa bodo očitno prodani precej pod prodajno ceno.

Pet kvadratov solarnih celic

Nizozemci so, preden so se podali v svet proizvodnje električnih avtomobilov, svoje znanje pridobivali na različnih tekmah solarnih avtomobilov. Kot zagonsko podjetje so imeli velike načrte in model Lightyear je obljubljal veliko, toda očitno so bili2cpmTCBvSVev7YDtN1nT razvojni stroški enostavno previsoki.

Lightyear 0 je imel na strehi, pokrovu motorja in namesto zadnjega stekla vgrajenih kar pet kvadratnih metrov solarnih celic. Slednje naj bi (odvisno od države) na dan lahko priskrbele do največ dvanajst kilometrov dosega na uro. V državah z veliko sončnimi dnevi bi tako na dnevni ravni voznik teoretično pridobil dovolj električne energije za povečanje dosega tudi za 100 kilometrov. 60-kilovatna baterija naj bi po merilnem ciklu WLTP omogočila do 725 kilometrov dosega.

Obljubljali so sedem mesecev vožnje brez priklopa na polnilnico

Čeprav so imeli poslovni model dodobra razdelan in je bil Lightyear 0 aerodinamično najbolj učinkovit avto na svetu, je to dober prikaz, kako zelo težko je uspeti v avtomobilski industriji. Kaj se bo zdaj zgodilo s podjetjem, ki razprodaja celotno svoje imetje, ni znano. Elektromotorje, ki so jih vgrajevali v kolesa, so dobavljali pri slovenskem podjetju Elaphe.

Avtomobilizem.com (Foto: Lightyear, Troostwijk Auctions.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pred Jaguarjem je prihodnost s prestižnimi električnimi modeli
Ob jubileju retro tretma za Mercedes-Benzov razred G