Novice

Nemci želijo proizvesti več kot 15 milijonov avtomobilov letno

Kljub svetovnim konfliktom in krizam je nemška avtomobilska industrija v letošnjem letu beležila konstantno rast. V naslednjem letu naj bi se povečala še za 4 %.

Nemški proizvajalci želijo v letu 2015 proizvesti prvič v zgodovini več kot 15 milijonov avtomobilov. Združenje nemške avtomobilske industrije (VDA) tako pričakuje v naslednjem letu 4-odstotno rast, kar bi pomenilo 15,25 milijonov vozil ob koncu leta. Od tega bi jih bilo v proizvodnih obratih v Nemčiji proizvedenih le dobra tretjina – po napovedi 5,65 milijona. Ostalih 9,6 milijona vozil bi sestavili v tovarnah v drugih državah.

Gonilo rasti prodaje novih vozil sta še vedno največja trga na Kitajskem in v ZDA. Po napovedih za prihodnje leto naj bi bilo globalno proizvedenih kar 76,4 milijona vozil (+ 1 do 2%).

Predsednik združenja VDA, Matthias Wissmann, je sicer opozoril na politične negotovosti, geopolitične konflikte ter še vedno prisotne gospodarske krize. Kljub temu pa se je prodaja novih vozil povečevala. Tako je bila zabeležena na Kitajskem 10-odstotna rast (17,9 milijona vozil), v ZDA pa so s prodanimi 16 milijoni avtomobilov zopet na istem nivoju, kot pred gospodarsko krizo. Zahodna Evropa je prvič po štirih letih zabeležila rast (+ 4%), vsako drugo vozilo nemške znamke pa je bilo prodano v Z Evropi.

V Nemčiji se je do konca meseca novembra povečala proizvodnja vozil za 3 % (5,23 milijona vozil), hkrati pa se je povečalo število zaposlenih za enak odstotek (784.200 zaposlenih). Sicer se je novembra letos v Nemčiji zmanjšalo število novih registracij za 2 % napram istemu obdobju lani, a se je v celotnem letošnjem letu povečalo za 3 %. Nemški avtomobilski trg je sicer že zasičen z avtomobili, zatorej se pričakuje, da se bo na njihovem trgu v prihodnje prodalo okrog 3 milijone vozil letno.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: Martin Bravenboer)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oplov mali Karl
Ljubljenca bralcev vse od lansiranja