Novice

Nevarnosti poletja za mlade voznike

Globalno poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o varnosti v prometu 2015 je pokazalo, da so prometne nezgode glavni vzrok smrti mladih ljudi. V poletnih mesecih pa na cestah umre več 18 do 24 let starih udeležencev v prometu kot v kateremkoli drugem letnem času.

V Evropi 18- do 24-letniki predstavljajo 8 odstotkov celotne populacije in obenem 15 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometnih nezgodah. Ravno ta starostna skupina predstavlja kar 21 odstotkov vseh smrtnih žrtev v poletnih mesecih, pri čemer je med leti 2004 in 2013 v EU na cestah izgubilo življenje kar 62.000 mladih.* Po poročilu Evropskega centra za spremljanje prometne varnosti so nezbrano spremljanje dogajanja na cesti, vožnja pod vplivom različnih substanc ter stres in motnje med najpogostejšimi dejavniki prometnih nezgod, v katerih so udeleženi mladi vozniki.

Da bi bolje razumeli omenjena tveganja, ki so jim izpostavljeni mladi vozniki, je Ford naročil raziskavo, v kateri je sodelovalo 6500 mladih Evropejcev.** Omenjena raziskava je pokazala, da jih je 57 odstotkov vozilo hitreje od omejitev, 43 odstotkov jih je med vožnjo prebiralo sporočila na telefonu, 36 odstotkov jih je telefoniralo in pošiljalo sporočila, 16 odstotkov se jih ni pripelo z varnostnim pasom, 13 odstotkov jih je vozilo po pitju alkoholnih pijač in do 11 odstotkov si je med vožnjo ogledovalo videoposnetke ali TV-programe na svojih napravah. Večina žrtev med mladimi vozniki so mladi moški in Fordova raziskava potrjuje, da prav zanje velja večja verjetnost tveganega vedenja.

Med sodelujočimi v raziskavi jih je 45 odstotkov odgovorilo, da bi tvegalo vožnjo vozila, v katerem bi bilo preveč sovrstnikov, 25 odstotkov bi jih prisedlo k vozniku, za katerega vedo, da je pil, in 24 odstotkov bi vozilo tudi pod vplivom drog, te številke pa so še višje pri pogostih obiskovalcih festivalov. Skupno jih 41 odstotkov verjame, da včasih obstajajo dobri razlogi za tveganje med vožnjo, 26 odstotkov jih je bilo udeleženih v prometni nezgodi, 20 odstotkov pa je že ustavila policija.

Ford sicer omogoča brezplačno usposabljanje za mlade voznike v programu Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje, DSFL), pri čemer želijo do konca leta 2016 usposobil več kot 20.000 voznikov v 13 evropskih državah. Program Ford DSL so v ZDA uvedli že pred 13 leti, zdaj pa je s predavanji in praktičnimi vajami na voljo tudi v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Romuniji, Rusiji, Španiji, Turčiji in Veliki Britaniji ter na Danskem, Finskem, Nizozemskem in Poljskem. Vaje vključujejo prepoznavanje nevarnosti, vodenje vozila, prilagajanje hitrosti in potrebnega prostora ter seznanjanje s tveganji, ki jih predstavljajo vožnja pod vplivom alkohola, vožnja pod vplivom mamil in snemanje »selfiejev«, saj je raziskava, ki jo je leta 2014 naročil Ford, pokazala, da je vsak četrti mladi voznik že posnel »selfie« za volanom.

Med sodelujočimi v raziskavi iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije je policija največkrat ustavila Francoze. Voznike v Nemčiji najmanj skrbi, da bodo udeleženi v prometni nezgodi in najverjetneje bodo vozili prehitro, prav tako jih je bilo največ udeleženih v nezgodi. Mobilni telefon najpogosteje uporabljajo italijanski vozniki, španski pa najpogosteje tvegajo pri prevozu sovrstnikov. Britanski vozniki so se uvrstili na prvo mesto po številu nezgod, ki so bile posledica zmanjšane pozornosti zaradi privlačnih pešcev (oziroma pešakinj).

Do 57 odstotkov mladih voznikov priznava, da vozijo varneje, če so v vozilu starši ali stari starši, 41 odstotkov pa jih je odgovorilo, da so pripravljeni tvegati več, če so v vozilu sovrstniki. Med čari poletne vožnje so počitniška potovanja ter razni festivali in koncerti. Raziskava je pokazala, da je 68 odstotkov mladih bolj sproščenih med vožnjo v poletnih mesecih in kar 54 odstotkov jih priznava, da je njihovo pozornost zmotila prisotnost privlačnih oseb, ki so se na cestne površine odpravile peš.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

* http://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/statistics/dacota/bfs2015_young_people.pdf (Evropski center za spremljanje prometne varnosti) 

 ** Ugotovitve temeljijo na raziskavi, v kateri je junija 2016 sodelovalo 6.500 mladih Evropejcev iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije in Španije. Raziskavo je izvedla mednarodna raziskovalna ustanova Lightspeed GMI.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW-jeva nova motorna družina ne bo pripravljena za prihod serije 5
Bugattijeva štirivratna limuzina Galibier vse bližje realnosti