Novice

Ničelna emisija pri Volkswagnu: novi e-up! je svetovni prvak v učinkovitosti

Volkswagen bo modelsko paleto sredi oktobra obogatil z novim, izjemno učinkovitim električnim avtomobilom: novim e-up!. Električni avto je premierno predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA), v Frankfurtu.

Volkswagen bo modelsko paleto sredi oktobra obogatil z novim, izjemno učinkovitim električnim avtomobilom: novim e-up!. Električni avto je premierno predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA), v Frankfurtu.

Z modelom e-up! prihaja na trg električni avto najnovejše generacije, ki zaradi inovativnih tehničnih rešitev z energijo ravna še posebej varčno. Poraba novega e-up! tako znaša vsega 11,7 kWh/100 km. Če izhajamo
iz podatka, da je povprečna cena elektrike 25,8 centa (Nemčija, 2013), stane 100 kilometrov vožnje samo 3,02 evra. Napredna učinkovitost novega e-up! je rezultat količnika zračnega upora cx, ki znaša za avto-mobil te velikosti zelo dobrih 0,308, izboljšanega kotalnega upora, varčnih pogonskih komponent, visokoučinkovitega sistema rekuperacije in inovativnih modulov opreme, kot je denimo izjemno varčna avtomatska klimatska naprava.

Tehnično pogonsko centralo novega visokotehnološkega malčka sestavljajo kompaktni elektromotor (60 kW/82 KM), litij-ionska baterija, ki je integrirana v dnu vozila med premama, in krmilna elektronika. Pogonska moč se preko 1-stopenjskega menjalnika prenaša na sprednji kolesni par. Akcijski radij novega e-up!, ki ima končno hitrost 130 km/h, meri 160 kilometrov (kombinirana vožnja). Na akcijski radij električno gnanega štirisedežnika je možno vplivati s tremi različnimi voznimi profili in petimi rekuperacijskimi stopnjami.

Za e-up! so razvili specifično opremo in posebne oblikovalske elemente: mednje med drugim sodijo nova grafična podoba dnevnih LED-luči, aerodinamično izpopolnjena aluminijasta platišča in prijetna, svetla notranjost. Osnovna cena novega e-up! bo v Nemčiji znašala 26.900 evrov.

Vir: Volkswagen

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Ničelna emisija pri Volkswagnu: novi e-up! je svetovni prvak v učinkovitosti"


jack86
10 leta 7 meseci nazaj

Prodajne številke po svetu in rast delnic pove vse o uspehu modela S.
Da se razume, bolj privoščim kaki evropski znamki tak prodor in uspeh, kot američanom, ampak kar so evropejci do sedaj naredili, se ni nič kaj bolj omembe vredno prijelo. Precej ekspirementirajo z zunanjim izgledom…

Nixxon
10 leta 7 meseci nazaj

Ah, dammit, enter ne dela. Pa tako lepo pregledno je bilo.

Nixxon
10 leta 7 meseci nazaj

Kaj natančno je narobe z i3?

Predelat obstoječ model je “the easy way out” s kompromisi. Avto ki je iz štarta namenjen elektriki je lahko bolje optimiziran. Konkretno, pri seriji 3 je avto namenjen motorjem z notranjem izgorevanju, zanj je bil že v štartu zdizajniran tank za gorivo (ter karoserija okoli njega), sama oblika je podvržena zahtevam takega motorja ter celotnega pogonskega sklopa. Tako čez prst rečeno: iz “navadnega” avtomobila lahko narediš v najboljšem primeru srednje dober električni avto. Tako kot se kočija, na katero so namontirali motor z notranjim izgorevanjem, na dolgi rok ni obnesla, se tudi predelan navaden avto na štrom ne bo. Treba je prilagodit celoten dizajn avtomobila novim komponentam (elektro motor zasede manj prostora, rabiš dodaten prostor za baterije, avti z RWD ne rabijo nujno več sredinskega tunela za kardan,…). To pa pomeni narediti avto iz nule. Tako kot sta i3, i8, Tesla S ter njim podobni.

Primerjava i3 : TeslaS je rahlo neumna. i3 je namensko narejen kot mestni avto, Tesla S jasno da ne. Glede na domete današnjih elektro avtov je mestni avto skoraj bolj logična poteza, avti ranga Tesla S so namenjeni v glavnem za večje razdalje, kjer pa se hitro pokaže problem dometa trenutnih elektro avtov. Recimo i3 z dometom 130km bi bil zame idealen. Dovolj da pridem v službo in domov, pa še vedno mi ostane polovico štroma. Torej tudi če bi bila gužva, bi se po službi zapeljal še v BTC po nakupe,… lahko pridem komot domov in ga vštekam v zid. Niti ne bi doplačeval za opcijo bencinskega agregata za delanje elektrike zanj. Zdej, da mestni avtomobili bolj izgledajo kot i3 kot pa Tesla S mislim da mi ni treba napisat, ane? Ko se bo prišlo do večjih avtomobilov na elektriko bodo tej ustrezno drugačne oblike. Mogoče ne ravno to kar smo navajeni, pa vseeno. Kljub temu da je Tesla S lep avto (tu izvzamem naravnost ogaben monitor na sredinski konzoli) je glede tega nekakšen kompromis: nosu ne bi rabil takega kot ima, pa dobro, da je bolj všečen povprečnemu človeku so ga naredili in vanj butnili še en prtljažnik. Naj jim bo.

Evropejci so za tren oka zmožni naredit “navadnega passata” na elektriko. Ne štekam kateri del tehnologije (katera v Tesli S ni neka revolucija, bolj se gre za to da so obstoječe komponente zaprli v lepo kožo) naj ne bi obvladali? Res, eni tko posplošujete da je to obupno.

Za avto prihodnosti se ne bo moglo it polovičarstva s predelavo obstoječih avtomobilov, ampak z novo linijo modelov, narejenih ravno za elektriko/hibride. Iz tega vidika se meni zdi odločitev BMW, da ustvari novo podznamko (BMWi, ime bi lahko bilo boljše, da ne izgleda kot neki kar si je izmislil Apple; osebno bi dal BMW-e) pravilna. The future is coming, and this is what it’s gonna look like. Get used to it. Pa saj so se tudi cca 120 let nazaj zgražali ko so se pojavili prvi avtomobili, pa da to nima prihodnosti,…

PS: Novinarji niso ravno kredibilni da bodo “k**cali” dizajnerje, vedo premalo o njihovem fohu. Niti ne vem kaj ima to s temo o elektro avtomobilih.

jack86
10 leta 7 meseci nazaj

Ne verjamem, da bo kdo odkupil odkupil delnice npr. Tesla Motors-a. Musk je novi Jobs.
Sicer pa ne vem, kaj ga ser** BMW z i3. Ne znajo kalsične 3 predelati na elektriko? Naj se po dizajnu zgledujejo po Model S. Poleg malčkov (citigo, up!,..) evropejci ne znajo narediti “navadnega passata” na elektriko. Prav je, da so novinarj skur*ali BMW-jeve dizajnerje.
Zanimiva debata 🙂
Za moj okus je edini uporaben avto na elektriko Model S, le cena je problem :/

toMmy
10 leta 7 meseci nazaj

P.S.: Bi pa takšni avti znali bit zanimiv nakup, ko se jih kakšni bogatejši lastniki po par letih naveličajo. Za naš trg so pa nesmisel, ker skoraj vsak “meščan” zaide vsaj enkrat na mesec izven dometa.

 
Odločujoče sekunde
Pet zvezdic Euro NCAP za Mazdo6