Novice

Nissan in NASA v skupen razvoj avtonomnega vozila

Japonski proizvajalec vozil Nissan in ameriška vesoljska agencija NASA sta podpisala petletni načrt o skupnem razvoju tehnologij, ki bodo pomagale k hitrejšemu prihodu avtonomnih vozil.

Prvo vozilo s skupno razvitimi komponentami in programsko opremo bo pripravljeno na začetek testiranja proti koncu letošnjega leta. Nissan bo za potrebe raziskav pripravil vrsto električnih Leafov, dela pa bodo potekala v Nissanovem razvojnem centru v Silicijevi dolini in v raziskovalnem centru NASA Ames v mestu Moffet Field.

Nissan Leaf se je zaradi že vgrajene elektronike izkazal kot idealno vozilo za razvoj in predelavo v avtonomno vozilo. Pri japonskemu proizvajalcu niso želeli navesti, koliko inženirjev bo sodelovalo na projektu. Razvoj avtonomnega vozila zajema štiri poglavitna področja – avtonomni pogonski sistemi, ki zajemajo razvoj vseh mehanskih delov za pospeševanje, zaviranje in menjavo smeri; razvoj vmesnika za nadzor; aplikacije z omrežnim dostopom, ki poskrbijo za pozicioniranje vozila in varno vožnjo med ostalimi udeleženci v prometu; razvoj in nadzor programske opreme.

Avtonomno vozilo postaja vse bolj pomembno tudi za ameriško vesoljno agencijo NASA, zato se na vse kriplje trudijo z razvojem vozila, ki bi lahko nekoč samostojno vozilo po Marsu. Zaradi prevelike oddaljenosti raziskovalnega vozila ne bo moč upravljati z Zemlje, zato je pomemben dejavnik, da se bo vozilo samo odzvalo na različne situacije.

”Delo agencije NASA in Nissana – eno je namenjeno v vesolje in drugo na Zemljo- je tesno povezano s podobnimi cilji. Partnerstvo bo pospešilo Nissanov razvoj varne in zanesljive avtonomne tehnologije, ki bo postopoma našla pot v osebna vozila med leti 2016 in 2020,” je dejal Carlos Ghosn, izvršni predsednik Nissana.

Japonski proizvajalec želi predstaviti avtonomno vozilo, ki bo lahko vozilo varno v vseh različnih situacijah, med drugim tudi v mestnih središčih.

”V raziskovalnem centru Ames so razvili programsko opremo za raziskovalno vozilo na Marsu, robote na krovu mednarodne vesoljske postaje in naslednjo generacijo sistemov za nadzor zračnega prometa. Veselimo se uporabe znanja v tem sodelovanju za prihodnja vesoljska in letalska prizadevanja,” je dejal S. Pete Worden, vodja raziskovalnega centra Ames.

Številni proizvajalci vozil in dobavitelji, kot sta nemški Bosch in skupina ZF, se trudijo čim hitreje razviti tehnologijo za avtonomna vozila. Do leta 2025 bo trg avtonomnih vozil po predvidevanjih ‘težak’ kar 42 milijard dolarjev, zato si želi vsak član avtomobilske industrije pridobiti čimvečji delež pogače.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordov načrt za pametno mobilnost
Prenova avtomobilizem.com