Novice

Nissan potrjuje svoj položaj nesporno vodilnega proizvajalca mestnih terencev

Ustvarjanje novega, inovativnega in uspešnega sektorja na avtomobilskem tržišču je neverjeten dosežek. Ohranjanje vizije in cilja, da bi razvili celo paleto najbolje prodajanih in v svojem segmentu vodilnih vozil, ki jih povezuje podoben značaj, je uspeh brez primere. Nissan je v zadnjih sedmih letih na čelu segmenta mestnih terencev – razvija vznemirljive nove modele in širi Nissanove edinstvene načine razmišljanja na nove segmente tržišča.

Predstavitev novega X-Traila in Jukea dodatno dokazuje Nissanovo prevlado v segmentu mestnih terencev. Čeprav so konkurenti v preteklih letih neizogibno sledili Nissanu, nobena druga znamka ne nudi tako raznolike in celovite ponudbe mestnih terencev.

Povpraševanje po Nissanovih mestnih terencih ostaja po svetu veliko, pri čemer njihova priljubljenost narašča iz dneva v dan. Qashqai, ki podira rekorde, predstavlja osrednji model.

Slog mestnega terenca – spreminjanje oblikovnih pravil

Odkar so leta 2007 predstavili prelomni model Qashqai, so oblikovanje družinskih avtomobilov spremenili za vedno. Qashqai, ki združuje robusten videz in visok položaj za vožnjo, ki sta značilna za kompaktne športne terence, ter okretnost, gospodarnost in značaj družinske limuzine s prtljažnimi vrati, je dokazal, da je mogoče z inovacijami in drzno vizijo voznikom zagotoviti najboljše iz obeh segmentov.

Nissanova vizija za prihodnost je po preteklih sedmih letih bolj jasna kot kadar koli prej.

Znamka je uspešno strnila elemente, ki so bistveni za popolnega mestnega terenca, in izkoristila svoj vodilni položaj v sektorju ter ustvarila vozila, ki v enaki meri vznemirjajo in navdušujejo.

Ključ Nissanovega nenehnega uspeha je njegov edinstven oblikovni značaj. Vsi trije modeli družine mestnih terencev imajo podobne oblikovne značilnosti, po katerih so takoj prepoznavni – najopaznejša je mogočna okrasna mreža v obliki črke V. Poudarjeni blatniški koši dajejo občutek moči in robustnosti, ki vozniku zagotavlja občutek varnosti in samozavesti za volanom. Koničasti bočni liniji in pretočne strešne linije poudarjajo eleganco in športen značaj vseh treh modelov, s čimer povečujejo njihovo privlačnost in jih ločujejo od drugih vozil na tržišču.

Drzne oblikovne podrobnosti, ki zagotavljajo prestižen videz, so postale dodatna bistvena oblikovna značilnost Nissanovih mestnih terencev. Znamka nenehno premika oblikovne meje, in sicer tako z nadvse edinstveno obliko žarometov pri modelu Juke kot s prepoznavnim sklopom zadnjih luči v obliki bumeranga pri Qashqaiu in novem X-Trailu.

Nissanovi mestni terenci postavljajo nova merila tudi na področju notranjosti vozila, tehnologije in razporeditve. Vsak Nissanov mestni terenec od originalnega Qashqaia do novega X-Traila odlikuje paleta inovativnih oblikovnih rešitev, ki izboljšujejo kakovost, varnost in udobje vožnje v vozilu. In to niso zgolj pametne in priročne rešitve, kot je gledališka razporeditev sedežev v novem X-Trailu, ki Nissanove mestne terence ločujejo od konkurenčnih vozil. Prepoznavne podrobnosti, kot je barvni spodnji del osrednje konzole pri Jukeu, dokazujejo, da se oblika in funkcionalnost dopolnjujeta na vseh področjih.

Tehnologija mestnih terencev – postavljanje novih meril

Nissan se ponaša z bogato zgodovino uvajanja novih tehnologij v svoja vozila. Znamka verjame, da morajo biti vrhunske tehnologije dosegljive vsem, in si nenehno prizadeva, da bi v svoja vozila vključila najnaprednejše funkcije.

Eden od bistvenih primerov Nissanovih tehnoloških inovacij je priznani sistem NissanConnect. Na voljo je v vseh modelih Nissanovih mestnih terencev in omogoča povezljivost s pametnimi telefoni, da lahko lastniki ostanejo povezani z zunanjim svetom, ne glede na to, kam jih zanese pot. Sistem NissanConnect z dostopom do številnih aplikacij, ki zajemajo predvajanje glasbe, družabne povezave, zabavo in potovanje, prek barvnega zaslona na dotik zagotavlja preprosto in intuitivno uporabo ter funkcije, ki jih navadno najdemo le v luksuznih avtomobilih.

Med najnovejše funkcije sistema NissanConnect sodi napreden satelitski navigacijski sistem z Googlovo funkcijo Send-to-Car (pošlji v avto), ki voznikom omogoča, da doma načrtujejo pot in jo nato pošljejo v vozilo. Potniki lahko poleg tega z dotikom tipke prikličejo lokacije bencinskih črpalk, restavracij in celo preverijo vremensko napoved.

Nadzor okolice vozila (Around View Monitor) z inteligentnim sistemom za pomoč pri parkiranju

Verjetno najbolj priznana tehnologija, vgrajena v Nissanove mestne terence, je zaslon za nadzor okolice vozila (AVM). Nissanov sistem AVM odpravlja ugibanja in stres pri iskanju primernega parkirnega prostora ter pri vzvratnem in bočnem parkiranju. Z njim so tudi najbolj kočljivi manevri povsem enostavni.

Sistem uporablja mrežo majhnih kamer in senzorjev, ki zaznavajo območje okoli vozila. Prefinjena tehnologija za obdelavo slike obdela prostorske podatke in vozniku omogoča pregled celotnega vozila.

Nissanov varnostni ščit

Nissanov varnostni ščit je napreden izbor funkcij, ki prispevajo k večji varnosti potnikov v skladu z Nissanovo vizijo „brez nezgod“, ki temelji na zavezanost podjetja k izdelavi tržno donosnih neodvisnih vozil do leta 2020.

Sistem varnostnega ščita v celoti uporablja mrežo kamer in senzorjev, ki zagotavljajo podatke sistemu za nadzor okolice vozila. To je Nissanu omogočilo, da razvije enega najbolj prefinjenih in obsežnih varnostnih sistemov v panogi.

Funkcije Nissanovega sistema varnostnega ščita:

Sistem za zaznavo premikajočih se predmetov

Zaznavanje premikajočih se predmetov, ki je na voljo pri vseh treh modelih mestnih terencev – Jukeu, Qashqaiu in novem X-Trailu – dviguje varnost pri parkiranju na povsem novo raven. Sistem združuje sprednje in zadnje parkirne senzorje vozila z zaslonom za pregled okolice vozila ter tako zagotavlja dodatno raven varnosti. Če sistem pri mirujočem vozilu zazna premikanje v območju, ki ga pokrivajo štiri kamere, odda zvočni signal in osvetli območje, kjer je zaznan premikajoči se predmet. Vidno polje širokokotne kamere sistema AVM za pregled območja za vozilom, ki je nameščena na prtljažnih vratih in je opremljena s konveksno lečo, presega 180 stopinj, kar zagotavlja neprimerljiv nadzor nad širokim območjem za vozilom.

Opozorilo pred nenamerno spremembo voznega pasu

Sistem za opozarjanje pred nenamerno spremembo voznega pasu uporablja napredne računalniške algoritme za prepoznavanje cestnih oznak in opozori voznika, če začne vozilo zapuščati vozni pas. Če vozilo zapusti vozni pas in voznik ni vključil smerokazov, sistem voznika opozori. Opozorilo pred nenamerno spremembo voznega pasu je na voljo pri novem Jukeu, Qashqaiu in novem X-Trailu.

Opozorilo pred vozili v mrtvem kotu

Inovativen sistem za opozarjanje pred vozili v mrtvem kotu uporablja sistem za nadzor okolice vozila in odkriva vozila v mrtvem kotu. Če zazna vozilo v enem ali drugem mrtvem kotu, se na zunanjem ogledalu vozila prižge nevpadljiva opozorilna lučka. Če voznik vklopi smerokaze za spremembo voznega pasu in sistem pri tem zazna prisotnost vozila v nevarnem območju, lučka začne utripati in oglasi se zvočni opozorilnik.

Zaviranje v sili s predvidevanjem

Zaviranje v sili s predvidevanjem, ki je na voljo je v Qashqaiu in novem X-Trailu, združuje napreden radarski sistem in napredno programsko opremo ter je v pomoč pri preprečevanju trkov v spredaj vozeče vozilo. Če radar zazna, da se razdalja do spredaj vozečega vozila zmanjšuje in se voznik ni odzval, se oglasi zvočno opozorilo. Če se voznik še vedno ne odzove, sistem delno aktivira zavore in ponovno se oglasi zvočno opozorilo. Zavorna moč se po potrebi poveča, če se razdalja do sprednjega vozila še naprej zmanjšuje.

Opozorilo za voznika (Driver Alert)

Kar vsaka peta prometna nesreča je posledica utrujenosti voznika, zato je Nissanov sistem opozoril za voznika pomemben del varnostnega paketa vozila. Sistem, ki je vgrajen v Qashqai in novi X-Trail, se nauči vašega sloga vožnje in nato nenehno nadzoruje ravnanje med vožnjo. Če voznikovo upravljanje postane nepredvidljivo, se na osrednjem delu instrumentne plošče pokaže opozorilo, da je čas za voznikov počitek.

Sistem za prepoznavanje prometnih znakov

Ta pametni sistem, ki je na voljo v Qashqaiu in novem X-Trailu, deluje kot dodaten par oči, ki prepoznava prometne znake za omejitev hitrosti in o njih obvešča voznika. Prometne znake za omejitev hitrosti samodejno bere naprej usmerjena kamera, ki je programirana za delovanje po vsej Evropi, ne glede na pisavo prometnih znakov v posameznih državah. Prepozna tudi vremensko pogojene hitrostne omejitve v nekaterih državah, ki v dežju predpisujejo nižjo hitrostno omejitev, tako da sta vozniku prikazani hitrostni omejitvi za suho in mokro vreme.

Pomoč za vklop in izklop dolgih luči

Sistem skrbi za to, da luči v vsakem trenutku dajejo najboljšo osvetlitev. Visokoločljivostna kamera v kombinaciji z napredno programsko opremo prepoznava nasprotni promet in vozila v daljavi ter samodejno preklaplja med zasenčenimi in dolgimi lučmi. Pomoč za vklop in izklop dolgih luči je na voljo v Qashqaiu in novem X-Trailu.

Sistem za pomoč pri parkiranju

Nissan se zaveda, da je lahko bočno parkiranje eden od najbolj stresnih trenutkov življenja v mestu. Zato je v vseh treh Nissanovih modelih mestnih terencev na voljo sistem za pomoč pri parkiranju. Sistem za pomoč pri parkiranju samodejno premeri razpoložljivi prostor in z aktivnim vrtenjem volana usmeri vozilo na parkirno mesto, pri čemer voznik nadzoruje zgolj vožnjo naprej in vzvratno.

Da lahko napreden sistem za parkiranje samodejno usmerja vozilo v položaj, mora biti dolžina parkirnega mesta, ki je na voljo, 80 cm večja od dolžine vozila. Sistem zagotavlja prihranek časa in preprečuje poškodbe koles, pnevmatik in karoserije. Sistem lahko parkira tudi v parkirni boks, pri čemer je voznik deležen pogleda na vozilo z vrha, ki mu ga nudi sistem za nadzor okolice vozila, ki ga vodi skozi postopek parkiranja. Ko sistem zazna bele črte praznega parkirnega mesta (potrebne za delovanje sistema), bo samodejno parkiral vozilo mednje.

Pogonski sklopi – Več moči pri manjši velikosti

Nissanovi mestni terenci niso posebni zgolj zaradi tehnologije, ki je na voljo v potniškem prostoru. Motorji, pogonski sklopi in sistemi vzmetenja so bili razviti tako, da zagotavljajo enako ali boljšo gospodarnost in dinamiko kot klasično oblikovana konkurenčna vozila.

Nissan je z inteligentno tehnologijo in naprednim inženiringom uspel zmanjšati številne motorje, ki so na voljo za mestne terence. Zmanjšal je prostornino tako bencinskih kot dizelskih motorjev, vendar ohranil zmogljivost in prilagodljivost. Manjši motorji so lažji in imajo manjše notranje trenje, zaradi česar so čistejši in gospodarnejši. To zagotavlja velike prihranke brez zmanjšanja zmogljivosti.

Menjalniki so naslednje področje, na katerem je Nissan vodilen. Vsi trije modeli mestnih terencev so na voljo z visokoučinkovitimi sistemi štirikolesnega pogona ALL-MODE 4x4i. Ti zajemajo številne dodatne tehnologije, kot je sistem za aktivno porazdelitev navora med kolesi, ki pomagajo v največji meri povečati oprijem in izboljšati ravnotežje pri zavijanju.

Novi Juke, Qashqai in novi X-Trail so prav tako na voljo z Nissanovim naprednim samodejnim menjalnikom XTronic. Zasnovan je za gladko in naravno vozno izkušnjo. Med močnim pospeševanjem oponaša vedenje tradicionalnih samodejnih menjalnikov z več prestavnimi razmerji, tako da stopenjsko menjava prestave. Pri enakomernejši vožnji so prestavna razmerja nekoliko prilagojena, da zagotavljajo nadvse gladko delovanje.

Vir: Nissan

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot in Roland-Garros: 30 let!
Škrlatno znamenje za pijane voznike