Novice

Nova BMW M3 in M4 Coupe polarizirata z dizajnom

No, pa se je nočna mora uresničila. Ne samo M4, tudi M3 ima na nosu gigantskim nosnicam podobni ledvički. In če ti dve izrazito razdvajata javnost na peščico tistih, ki sta jim všeč, in vse ostale, ki se nad njima zgražajo, verjamemo, da bodo vsi navdušeni nad vsem, kar se skriva v nabritih novincih za njima.

Pogonski sklop je zasnovan na trilitrskem TwinPower turbo vrstnem šestvaljniku, navitem na 352 kilovatov oziroma 479 konjskih moči ter z največjim navorom 550 Nm. Menjalnik je, na olajšanje in navdušenje mnogih avtofilov, ročni šeststopenjski, pogon pa standardni zadnji. Glavni podatki o zmogljivosti so: pospešek do stotice v 4,1 sekundah in največja hitrost, omejena na 250 km/h. Seveda je BMW radodaren in ponuja v zameno za dodatne cekinčke M vozniški paket, ki med drugim dvigne elektronsko vsiljeno mejo največje hitrosti na 290 km/h.

Kot je postala že navada, ponuja BMW še bolj ostro izpeljanko Competition tako pri M3 kot tudi pri M4. Z njo sta oba izstrelka mobilizirana z največ 375 kW oziroma 510 KM in kar 650 Nm navora. Slaba novica je, da bosta oba modela Competition dobavljiva izključno vkombinaciji s klasično osemstopenjsko avtomatiko iz hiše ZF. Razlog za to je v »preveliki« motorni moči in navoru, ki ju, tako BMW, konstrukcija ročnega menjalnika preprosto ne prenese.

No, prednost paketa Competition je za 0,3 sekunde hitrejši pospešek do sto (3,8 sekunde), največja hitrost pa ostaja tudi v tem primeru enakih 290 kot pri običajnih M3 in M4 s primaknjenim M vozniškim paketom. Je pa za Competition različici rezervirana še ena posebnost, štirikolesni pogon M xDrive. Ta, podobno kot pri večjem bratu M5, v osnovi prenaša glavnino pogonske sile na zadnjo os, prednja os pa ostaja v pripravljenosti na pomoč zadku, ko bi se avto sicer boril z oprijemom. M3 in M4 Competition imata serijsko primaknjen tudi aktivni M diferencial, ki naj bi, z aktivnim razporejanjem pogonske sile med levo in desno kolo, poskrbel za boljšo trakcijo avta.

Enako kot pri M5 in različno od X3M ponuja štirikolesni pogon tri režime delovanja – 4WD, 4WD Sport in 2WD. Uživačem v vožnji in pometanju z zadkom bo najbolj pri srcu nedvomno slednji, ki (poleg izklopa prednjega dela pogona) izklopi tudi stabilizacijsko elektroniko in spusti avto povsem z vajeti.

M3 in M4, sta serijsko opremljena tudi z adaptivnim M podvozjem in M-specifično kinematiko vključujoč vse elemente prednje preme in vzmetenja, kar ima za posledico tudi kar za 38 milimetrov širši kolotek. Zadnja prema ohranja zasnovo s petimi vodili, a so jih inženirji v M oddelku prilagodili športni M naravi novincev. Ostrina in neposrednost obeh je dvignenja na višjo raven tudi z dodatkom množice ojačitev, ki so nameščene na in okoli prednje ter zadnje preme.

Novost v M3 in M4 je še M nadzor trakcije. Ta ponuja po novem 10 stopenj dopustnega zdrsa pogonskih koles, kar posamezniku dovoli nastavitev njemu najbolj optimalnega ravnovesja med uživaškim drsenjem avta in smerno stabilnostjo avta. Za potrebe ustavljanja izstrelkov so »zaposlili« visokozmogljiv zavorni sistem s šestbatnimi zavornimi čeljustmi in 380-milimetrskimi koluti spredaj ter enobatnimi čeljustmi in 370-milimetrskimi zavornimi koluti zadaj. Kdor meni, da je to še premalo, ali pa, in to je najbrž večja možnost za izbiro, se hoče pokazati sosedu, lahko doplača za karbonsko-keramični sistem zavornih kolutov in v zlato barvanih zavornih čeljusti. V tem primeru zraste tudi premer kolutov na 400 oziroma 380 mm.

Standardna M3 in M4 sta »obuta« v kovana aluminijasta kolesa premera 18 palcev spredaj in 19 palcev zadaj. Competition izpeljanki dobita na drugi strani palec večja kolesa, torej 19 in 20 palcev.

Oblikovnih spremememb glede na običajno serijo 3 in serijo 4 coupe ne bomo opisovali, saj so najbolje razvidne iz priloženih fotografij. Lahko vam pa zaupamo, da bo stekla prodaja obeh v začetku leta 2021, cene (v Nemčiji) pa se začnejo pri 82.500 € za M3 in 84.000 € za M4 in 89.500 za M3 Competition oziroma 91.500 € za M4 Competition.

Avtomobilizem.com (Vir: MotorAuthority. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Nova BMW M3 in M4 Coupe polarizirata z dizajnom"


svetilnik
3 leta 7 meseci nazaj

No točno ta dva sem videl v živo.

wildbliw
3 leta 7 meseci nazaj

M3 kar pohvalno, edino prenizek. M4 mi pa deluje, kot bi ga nekdo na silo raztegnil, mi ni posrečen.

3 leta 7 meseci nazaj

to je res grdo 😀

JG2
3 leta 7 meseci nazaj

V bistvu je še najboljši del tega avta spredaj (ledvičke), vse ostalo je pa zelo zastarelo in zelo načičkano, brez vsakega repa in glave. V bistvu mi deluje kot kakšen ponesrečen japonc iz poznih devetdesetih.

frgo
3 leta 7 meseci nazaj

nekaj med jeznim bobrom s prevelikimi zobmi in vosatim kitom

 
Izvršni direktor znamke Cupra prevzema tudi vodenje Seata
Prvi Fordov križanec s športnimi geni prihaja v Evropo