Novice

Nova Opel Mokka: nemško SUV podvozje skladno z evropskimi merili

Oplovi inženirji so opravili zaključne preizkusne vožnje z novim Oplovim SUV Mokka. Vožnje so pred začetkom prodaje konec letošnjega leta potekale v Nemčiji.

Mokkino sofisticirano podvozje nemške zasnove, razvito v skladu z zahtevnimi merili evropskih kupcev, je bilo v zaključni fazi razvoja avtomobila postavljeno v središče dogajanja. Zato je podvozje popolnoma v skladu z urbanim življenjskim slogom s prednostmi terenskih zmogljivosti.

»Zelo smo ponosni na naš novi SUV Mokka, s številnimi ključnimi, v Nemčiji razvitimi komponentami, med katere sodijo motorji in menjalniki, vzmetenje in zavore, ESP, AWD, dušitev zvoka, izpušni sistem, sedeži in še marsikaj drugega,« pravi Ulrich Schmalohr, izvršni direktor, zadolžen za globalno ponudbo vozil. »Tako so dizajn, zmogljivosti vozila, kakovost, tehnologija in zvok popolnoma v skladu z visokimi merili, ki jih kupci danes pričakujejo od Opla.«

Inteligentni pogon na vsa kolesa za dovršeno vožnjo

Poleg pogona izključno na prednji kolesni par (FWD) je Mokka na voljo tudi s pogon na vsa kolesa (AWD), torej s tehnologijo za izjemno vodljivost in učinkovitost prenosa pogona. Tehnologija AWD je učinkovita, domiselna in cenovno dostopna širšemu krogu kupcev. Deluje le takrat, ko je potrebno. Sistem AWD združuje prednosti izboljšane vodljivosti vozila, posebej v zavojih, saj zagotavlja, da je v vseh razmerah, tudi ob spolzki podlagi na voljo dovolj pogona. Ob tem sistem prepozna razmere v katerih delovanje AWD ni potrebno. Na primer na ravnih odsekih ali na avtocestah. Takrat je zagotovljena najvišja stopnja oprijema s prenosom navora na sprednja kolesa. Ob načinu delovanja FWD je zagotovljena tudi najvišja raven gospodarnosti porabe goriva.

S ciljem izboljšanja vodljivosti in pravšnje razporeditve navora sistem samodejno preusmeri odgovarjajoč delež pogona proti zadnjim kolesom. Razmerja razporeditve navora se spreminjajo 100-0 do 50-50, ob izjemno slabem oprijemu. Tako je voznik poleg vseh ostalih prednosti sistema deležen tudi samodejnega prilagajanja prevladujočim voznim razmeram. Masa sistema AWD, z vsemi komponentami vred, znaša le 65 kg, kar ob zagotavlja tudi okolju prijazno gospodarno rabo goriva.

Sofisticirano podvozje zagotavlja najboljšo raven udobja in vodljivosti

Podvozje Mokke zagotavlja najboljšo raven udobja in vodljivosti tudi na najbolj zahtevnih podlagah. Sprednji kolesi sta vpeti preko vodil MacPherson, z najboljšimi značilnostmi tudi pri drugih vozilih znamke Opel, saj so jih Oplovi inženirji uspešno optimizirali. To jim je uspelo z dodajanjem stranskih vzmeti za kompenziranje obremenitve, dvosmerno delujočega opornika z nosilci in dvostransko ojačenih puš pri elementih vodenja. S tem so bile izboljšane vozne lastnosti in povečana natančnost vodenja, s sočasnim zmanjšanjem hrupa in tresljajev. Zadaj so Oplovi inženirji pred kolesi uporabili vzvojni stabilizator profila U. Ta poltoga prema se po izvedbi razlikuje glede na različico pogona (AWD ali FWD). To omogoča voznikom najvišjo raven vodljivosti in nadzora vozila, ne glede na pogonski sklop.

Izboljšana varnost

Kolutne zavore spredaj in zadaj, torej v seštevku štiri, se postavljajo z visoko ravnijo odpornosti na pregrevanje ter velikimi zmogljivostmi zaviranja. Sistem ESP Mokke je najsodobnejši ta hip in združuje številne funkcije, oziroma podsisteme, kot je na primer ROP (Roll Over Protection), za dodatno večanje ravni varnosti voznika in potnikov. Hill Descent Control, še ena izmed funkcij ESP, samodejno ohranja stalno hitrost ob vožnji Mokke po klancu navzdol in v tem primeru zagotavlja, da hitrost vožnje nikoli ne preseže 20 km/h.

Ob tem so Oplovi inženirji za zagotavljanje najvišje ravni občutljivosti, natančnosti in skladnosti delovanja z večanjem hitrosti, vsem Mokkam serijsko namenili najnovejšo izvedbo električnega servo ojačevalnika volana (EPS).
Povsem novi Mokka združuje najboljše dizajnerske in inženirske rešitve Opla

Oplov novi SUV Mokka razširja ponudbo izdelkov družbe, saj je Opel prvi nemški izdelovalec avtomobilov z vozilom v rastočega sub-kompaktnega segmenta športno uporabnih vozil. Kljub dolžini le 4,28 m ponuja Mokka razkošno veliko prostora za udobno namestitev petih potnikov. Je strogo dosleden pri uresničevanju Oplove zaobljube združevanja atraktivnega dizajna in inovativnih tehnologij s številnimi funkcijami višjih avtomobilskih razredov, ki tako postajajo dosegljive širšemu krogu kupcev.

Mokko poganjajo trije učinkoviti motorji. Vse različice z ročnim menjalnikom so na voljo s sistemom zmanjševanja porabe goriva Opel Start/Stop. Na začetek ponudbe bencinskih motorjev je postavljena atmosferska različica z delovno prostornino 1,6 litra z največjo močjo 85 kW (115 KM) in največjim navorom 155 Nm. Zmogljivejši bencinski motor je 1.4 Turbo z največjo močjo 103 kW (140 KM) in največjim navorom 200 Nm. Dizelske barve brani motor 1.7 CDTI z največjo močjo 96 kW/130 KM in največjim navorom 300 Nm, ki se ob zmogljivostih postavlja tudi z omejeno porabo goriva. Dizelski motor je na voljo s šeststopenjskim ročnim in samodejnim menjalnikom. Motor 1.4 Turbo pa bo najprej na voljo z enakim ročnim menjalnikom, kasneje pa bo tudi zanj na voljo samodejni menjalnik.

Vir:GM

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda predstavila delovanje sistema Smart City Brake Support
Olimpijska navijaška kolekcija London 2012 na Petrolu