Novice

Novi Audi A6 allroad – Avant za vse vrste cest in neutrjene poti

Prva in druga generacija Audija allroad quattro (2000 in 2006) sta s svojim uspehom postavili temelje za uspeh tudi tretje generacije. Novi A6 allroad quattro s svojimi številnimi talenti razširja možnosti uporabe – suvereno obvladuje tudi področja brez asfaltiranih cest. Lahko se pohvali z boljšimi voznimi zmogljivostmi in hkrati manjšo porabo goriva kot predhodnik.

Karoserija in dizajn zunanjosti

Novi A6 allroad quattro v dolžino meri 4,94 m, v širino 1,90 m, v višino pa 1,47 m in je torej nekaj milimetrov večji kot Avant. Približno 20 odstotkov karoserije, ki je izdelana po enakem principu kot karoserija limuzine (Audi ultra), sestavljajo aluminijaste komponente. Vozilo je tako do 70 kg lažje od predhodnika.

Audi A6 allroad quattro je videti izjemno športen in markanten. Njegovi proporci so uravnoteženi, napete površine delijo ostre linije, strešna linija se izteka v položnem D-stebričku. Žarometi in zadnje luči so opcijsko na voljo v izvedbi s progresivno Audijevo LED-tehnologijo. Žaromete ksenon plus lahko nadgrajuje sistem adaptive light, ki osvetlitev cestišča prilagaja vozni situaciji.

Karoserija novega Audija A6 allroad quattro je 6 mm višja kot pri A6 Avantu. Njene posebnosti so predvsem pragovi z vstopnimi letvami, širši blatniki in enodelni okvir mreže hladilnika z navpičnimi lamelami. Ščitniki iz legiranega jekla na sprednjem in zadnjem delu vozila varujejo podvozje. Izpušni sistem ima dve veliki, ploski izpušni cevi. Strešna letev je montirana na dvojnih opornikih.

Robovi kolesnih ohišij, odbijačev in pragov so lakirani v kontrastni barvi. Po želji je karoserija lahko v celoti lakirana v eni barvi, žlahten pečat pa ji da opcijski paket montažnih elementov z aluminijastim videzom. Ekskluzivna barva laka za novi A6 allroad quattro je javansko rjava.

Notranjost in prtljažnik

Notranjost Audija A6 allroad quattro je zaradi dolge medosne razdalje (2,91 m) izjemno prostorna. Dizajn je vitek in eleganten, ergonomska zasnova naravnost zgledna, kakovost izdelave pa seveda na najvišji ravni. Upravljani sistem MMI ima novo funkcijo, ki prikazuje naklonski kot vozila; upravljalne tipke so izdelane iz svetlečega aluminija. MMI sodi v serijsko opremo vozila, enako kot potovalni računalnik s programom za večjo učinkovitost. Kompleksen sistem zadrževalnih sistemov pomaga ublažiti posledice prometne nesreče.

Audi A6 allroad quattro se od drugih izvedb v svoji seriji razlikuje po talnih oblogah in armaturni plošči, ki so v celoti črne barve. Nadaljnji finesi v notranjosti sta santos rjava barva in aluminijasti dekor. Vstopne letve na pragovih so prav tako izdelane iz aluminija in okrašene z napisom „allroad“.

Prtljažnik novega Audija A6 allroad quattro ima prostornino 565 l. Naslonjala zadnjih sedežev je možno s pomočjo vzvodov v prtljažniku enostavno poklopiti in tako povečati prostornino na kar 1.680 l. Serijska oprema poudarja praktično zasnovo vozila – vključuje sistem vodil z garnituro za fiksiranje, ki omogoča prilagodljivo predelitev prtljažnika, napenjalne pasove na levi steni in dvojno prtljažno dno.

Oprema in Audi connect

Audi ponuja za novi A6 allroad quattro pestro izbiro dodatne opreme. Projekcijski sistem zaslona na vetrobransko steklo projicira pomembne podatke o vožnji. Ambientna osvetlitev s svetlečimi diodami decentno osvetljuje notranjost vozila, komfortna sprednja sedeža s številnimi možnostmi nastavljanja pa sta lahko dodatno opremljena tudi s prezračevalno in masažno funkcijo. Ponudbo zaokrožajo 4-conska avtomatska klimatska naprava, panoramsko strešno okno in komfortni ključ, ki ga voznik pri odklepanju in zaklepanju vozila lahko pusti v žepu.

Paleta sistemov za informacije in razvedrilo ima modularno zasnovo. Najzmogljivejša naprava je MMI navigacija plus z upravljalno enoto na dotik (MMI touch) in glasovnim upravljanjem z možnostjo vnosa celih besed. Električno poklopni 8-palčni zaslon prikazuje ostro, kontrastno sliko. Napredni avdiosistem znamke Bang & Olufsen predvaja zvok preko 15 zvočnikov.

Novi A6 allroad quattro tehničnemu napredku sledi tudi na področju omrežnih povezav. Opcijski avtotelefon Bluetooth online se preko modula UMTS lahko poveže z internetom, dostopna točka WLAN pa potnikom omogoča uporabo interneta in elektronske pošte. Vozniku so na voljo različne storitve po njegovi meri, na primer aktualne Audijeve spletne prometne informacije ali spletni radio Audi music stream. V vozilu je možno uporabljati tudi različne Googlove storitve, kot so na primer Google Earth, Google Street View in iskanje interesnih točk (POI) z glasovnimi vnosi.

Asistenčni sistemi

Napredni asistenčni in varnostni sistemi zagotavljajo še bolj suvereno vožnjo. Radarski sistem adaptive cruise control s funkcijo Stop & Go skrbi, da novi A6 allroad quattro za vozilom pred seboj vedno vozi na ustrezni varnostni razdalji. Če pri hitrosti pod 30 km/h obstaja nevarnost naleta, sistem zavira z največjo močjo. ACC Stop & Go deluje v kombinaciji z varnostnim sistemom Audi pre sense, ki je na voljo v različnih konfiguracijah.

Audi active lane assist vozniku pomaga ohranjati smer na voznem pasu, Audi side assist pa omogoča varno menjavanje pasov. Ko asistenca za nočni vid zazna pešca, ga prikaže na zaslonu in barvno označi, s čimer vozniku olajša vožnjo v temi. Voznikov informacijski sistem s priporočilom za postanek zazna, da je voznik utrujen, in mu predlaga odmor.

Različni napredni sistemi olajšujejo tudi parkiranje. Parkirna asistenca s prikazom okolice skrbi za obračanje volana, parkirni sistem plus s kamero za prikaz okolice pa za optimalen pregled območja okrog vozila. Štiri majhne širokokotne kamere snemajo neposredno okolico vozila. Te slike so iz različnih perspektiv prikazane na MMI-zaslonu.

Pogon

Ob začetku Audi prodaje novi A6 allroad quattro ponuja štiri zmogljive in kultivirane motorje – en TFSI in tri TDI. Vsi agregati imajo 3,0-litrsko gibno prostornino, tlačno polnjenje in direktno vbrizgavanje. Vsi uporabljajo tehnologije iz Audijevega modularnega sistema za večjo učinkovitost – sistem start-stop in inovativni toplotni management. Poraba goriva je do 20 odstotkov manjša kot pri prejšnjem modelu.

3.0 TFSI z mehanskim kompresorjem razvije moč 228 kW (310 KM) in navor 440 Nm. A6 allroad quattro s tem motorjem od 0 do 100 km/h pospeši v 5,9 sekunde. Največja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Povprečna poraba goriva znaša 8,9 l/100 km.

3.0 TDI je na voljo v treh izvedbah – s 150 kW (204 KM), 180 kW (245 KM) in 230 kW (313 KM), ki razvijejo navor 450, 580 in 650 Nm. Osnovni motor porabi za 100 km poti v povprečju samo 6,1 l goriva (159 g CO2/km). Motor s 180 kW (245 KM) bo kmalu na voljo tudi kot okolju še posebej prijazna izvedba clean diesel. 3.0 TDI z 230 kW (313 KM) z dvojnim tlačnim polnjenjem je izjemno zmogljiv motor s prepoznavnim zvokom – od 0 do 100 km/h pospeši v 5,6 sekunde in doseže (elektronsko omejeno) največjo hitrost 250 km/h.

Najmočnejši TDI svojo moč prenaša preko 8-stopenjskega menjalnika tiptronic, ki ga odlikuje hitro in mehko prestavljanje. Ostali trije motorji so kombinirani s športnim 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko S tronic. Avtomatski menjalniki s širokim prestavnim razponom pomembno prispevajo k učinkovitosti Audija A6 allroad quattro. Če voznik to želi, lahko prestavlja ročno, s prestavnima tipkama na volanu.

Stalni štirikolesni pogon quattro vključuje funkcijo porazdeljevanja navora po posameznih kolesih. Ta pri dinamični vožnji zavira razbremenjeni kolesi na notranji strani ovinka, preden lahko zdrsneta, in s tem zagotavlja boljšo vlečno silo in boljše krmilne lastnosti. Opcijski športni diferencial pogonsko moč variabilno in brezstopenjsko porazdeljuje med zadnjima kolesoma.

Podvozje

Podvozje Audija A6 allroad quattro združuje športnost in udobje. Novo elektromehansko servokrmiljenje deluje natančno in učinkovito. Alternativno je na voljo dinamično krmiljenje, ki prestavno razmerje prilagaja trenutni hitrosti.

V sistemu Audi drive select voznik lahko prilagaja način delovanja krmiljenja, zračnega vzmetenja, pedala za plin, avtomatskega menjalnika, športnega diferenciala, avtomatske klimatske naprave, osvetlitve in sistema adaptive cruise control. Če izbere nastavitev efficiency, našteti sistemi delujejo na najvarčnejši možni način; če izbere nastavitev individual, pa jih lahko v veliki meri prilagodi svojih zahtevam.

Zračno vzmetenje z uravnavanjem blaženja adaptive air suspension je del serijske opreme. Pri veliki hitrosti se karoserija spusti za 15 mm, s pritiskom na stikalo pa se dvigne za 35 mm – ta nastavitev je primerna za terensko vožnjo. Pri majhni hitrosti voznik lahko poleg tega aktivira način lift – z 10 mm večjim odmikom od tal vozilo suvereno obvladuje tudi zahtevnejši teren.

Audi A6 allroad quattro je opremljen z 18-palčnimi aluminijastimi platišči s 5-krakim dizajnom, na katerih so nameščene pnevmatike 235/55. Kupci lahko dodatno izbirajo med pestro opcijsko ponudbo 18-, 19- in 20-palčnih platišč Audi in tudi quattro GmbH. Velike dimenzije zavor zagotavljajo močan zavorni učinek. Na strmih gorskih prelazih voznik lahko aktivira asistenco za nadzorovani spust, ki glede na vrsto podlage hitrost omeji na 10–20 km/h.

Novi Audi A6 allroad quattro bo v Nemčiji naprodaj spomladi 2012. Za izvedbo 3.0 TDI s 150 kW (204 KM) bo treba odšteti 54.600 EUR.

Vir: Audi

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Poziv študentom, da dizajnirajo Ampero 2020 v oblikovalskem natečaju na družabnih omrežjih
MINI čestita za zmago na Rally Dakar 2012