Novice

Novi Audi SQ5 TDI: dizelski biturbo motor V6 z močjo 230 kW (313 KM)

V sklopu dogajanja na dirki 24 ur Le Mansa je Audi pripravil predstavitev novega najzmogljivejšega modela v nedavno prenovljeni seriji Q5 – SQ5 TDI.

Njegov 3,0-litrski motor TDI z dvema turbopolnilnikoma razvije silovito moč 230 kW (313 KM) in v območju med 1.450 in 2.800 vrt./min navor 650 Nm. Audi SQ5 TDI bo v prodajne salone zapeljal v prvem četrtletju 2013 in je v zgodovini znamke Audi prvi S-model z dizelskim motorjem.

Zmogljivi TDI, ki moč črpa iz gibne prostornine 2.967 cm3, je zasnovan kot biturbo motor; loputa povezuje dva zaporedno povezana polnilnika. Hlajenje glav motorja, krmilni časi in hodi sesalnih odmikalnih gredi, bati, hlajenje batov z oljnimi brizgalnimi šobami in batni sorniki so prilagojeni specifičnim zahtevam visokozmogljivega motorja. Sistem za vbrizgavanje preko skupnega voda ustvari tlak do 2.000 bar in na posamezni delovni takt v valje vbrizga do osem delnih količin goriva. 3,0-litrski biturbo motor TDI ima sijajen zvok, ki je dodatno moduliran z zvočnim izvajalnikom v izpušnem sistemu – zvočnikom v kratkem stranskem vodu izpušnega sistema.

Audi SQ5 TDI pospeši od 0 do 100 km/h v 5,1 sekunde, najvišjo hitrost pa doseže pri
250 km/h. Poraba v povprečju znaša le 7,2 litra na 100 km – to je zavidljiva vrednost, h kateri med drugim prispevajo inovativni toplotni management, sistem start-stop in uravnavana oljna črpalka. Moč zmogljivega 6-valjnega dizelskega motorja na cesto prenašata 8-stopenjski tiptronic, ki navdušuje s hitrim in mehkim prestavljanjem, ter stalni štirikolesni pogon quattro s funkcijo porazdeljevanja navora po posameznih kolesih.

Elektromehansko servokrmiljenje modela Audi SQ5 TDI se ponaša s preciznim in visokoučinkovitim delovanjem. S športnim podvozjem je karoserija spuščena za 30 mm, na serijskih 20-palčnih platiščih s 5-krakim paralelnim dizajnom pa so nameščene pnevmatike z dimenzijo 255/45. Opcijsko je mogoče naročiti 21-palčna platišča. Na črnih sprednjih zavornih čeljustih je logotip S. Opcijski voznodinamični sistem Audi drive select lahko kupci po želji nadgradijo z dinamičnim krmiljenjem, katerega posebnost je brezstopenjsko variabilni prenos.

Oblikovni zasnovi dajejo poseben pečat platinasto sivi enodelni okvir mreže hladilnika z galvaniziranimi dvojnimi prečkami aluminijastega videza, usmernik zraka nad zadnjim steklom in spremenjena odbijača. V predelu oken izstopajo elementi s sijajem in ohišji zunanjih ogledal aluminijastega videza. Novi najzmogljivejši model se predstavlja v dveh barvah laka s kristalnim učinkom: estorilsko modri in panterjevo črni. Karoserijska struktura vključuje velik delež jekel ultravisoke trdnosti, zato je izjemno lahka, varna in toga.

Notranjost v slogu S-modelov stavi na športno eleganco in je zasnovana v črni barvi. Stropno oblogo je opcijsko mogoče naročiti v lunino srebrni barvi. Električno nastavljiva športna sprednja sedeža sta serijsko oblečena v prevleke iz bisernega napa usnja/alkantare, iz ponudbe dodatne opreme pa kupci lahko alternativno izberejo usnjene sedežne prevleke, ki so na voljo v štirih barvah. Serijski dekorativni elementi so izdelani iz krtačenega aluminija, program dodatne opreme pa vključuje še karbonske dekorativne elemente Atlas, elemente
v klavirskem laku ter kot novost – elemente iz aluminija/črnega lesa Beaufort.

Merilne skale na instrumentih so sive in nosijo logotip S v 3D-izvedbi, kazalci so beli, pedali in prestavni ročici na volanu pa blestijo z aluminijastim videzom. V notranjosti že prvi hip pritegnejo pozornost tudi glava prestavne ročice v izvedbi S, logotip S na vstopnih letvah, tipka za zagon motorja, specifično oblikovan volan, pozdravno sporočilo S na zaslonu ter paket luči. Prostornina prtljažnika znaša do 1.560 litrov – SQ5 TDI je idealna izbira za vse, ki se aktivno ukvarjajo s športom; s priklopno obremenitvijo do 2,4 t je poleg tega izjemno zmogljivo vlečno vozilo.

Audi SQ5 TDI bo v Nemčiji v prodajne salone zapeljal v prvem četrtletju 2013. Cena osnovne izvedbe bo znašala 58.500 EUR. Ponudba dodatne opreme med drugim vključuje najsodobnejše asistenčne in informacijsko-razvedrilne sisteme ter storitve iz naslova Audi connect.

Vir: Audi

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova ponudba modelov Opel Astra: več raznolikosti, motorjev in vrhunskih funkcij
Avto Klub V-Racing predstavil svoj novi dirkalni avtomobil Renault Twingo RS R2 EVO