Novice

Novi projekt Audi e-fuels: e-dizel iz zraka, vode in ekološke elektrike

Audi je dejaven na področju razvoja sintetičnih goriv z nevtralnimi emisijami CO2. Njihov najnovejši projekt je pilotski obrat v Dresdnu, kjer bodo iz vode, CO2 in ekološko pridobljene elektrike proizvajali dizelsko gorivo. Skupaj s projektnima partnerjema, podjetjema Climeworks in Sunfire, so danes uradno odprli ta obrat.

Audi v sodelovanju s svojima partnerjema dokazuje, da je mogoče industrijsko pridobivati tako imenovana e-goriva. Pilotski obrat so danes uradno odprli v navzočnosti prof. dr. Johanne Wanka, zvezne ministrice za izobraževanje in raziskave, in dr. Hagna Seiferta, vodje okoljskih bilanc, obnovljivih energij in novih materialov v družbi Audi AG.

Obrat podjetja sunfire, ki deluje po načelu “power to liquid”, uporablja kot surovine ogljikov dioksid, vodo in elektriko. Ogljikov dioksid s tehnologijo neposrednega zaje-manja iz zraka (Direct Air Capturing) švicarskega partnerja Climeworks pridobivajo iz zunanjega zraka.

V ločenem postopku z elektrolizo, ki jo omogoča ekološko pridobljena elektrika, vodo razcepijo na vodik in kisik. Potem vodik v dveh kemičnih postopkih pri 220 stopinjah Celzija in tlaku 25 bar reagira z ogljikovim dioksidom, da nastane energijsko bogata tekočina, ki jo sestavljajo ogljikovodikove spojine – tako imenovani Blue Crude. Ta postopek doseže do 70-odstotni izkoristek.

V pilotskem obratu, ki stoji na zemljišču podjetja sunfire v predelu Dresden-Reick, bodo v prvi fazi izgradnje dnevno lahko izdelali okrog 160 litrov Blue Cruda. Od tega je mogoče do 80 odstotkov pretvoriti v sintetično dizelsko gorivo. To gorivo – Audijev e-dizel – ne vsebuje žvepla in aromatskih snovi ter ima visoko cetansko število, kar pomeni, da se zelo rado vžge. Njegova kemična sestava omogoča mešanje s fosilnim dizelskim gorivom v poljubnem razmerju. To pomeni, da ga je mogoče uporabljati kot “drop-in” gorivo.

S tem projektom, ki ga je podprlo zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave in ki temelji na več kot dve leti trajajoči raziskovalno-pripravljalni fazi, Audi združuje dve inovativni tehnologiji. Prva je zajemanje CO₂ iz zunanjega zraka, druga pa postopek “power to liquid” za proizvodnjo sintetičnega goriva. Audi je v projektu ekskluzivni partner s področja avtomobilske industrije.

Že pred odprtjem tega obrata je ugledna družba Cleantech Group iz San Francisca podjetje sunfire GmbH uvrstila na seznam 100 najinovativnejših podjetij na svetu – “Global Cleantech 100”.

Poleg sodelovanja s podjetjem sunfire je Audi že vse od leta 2009 dejaven na področju pridobivanje goriv z nevtralnimi emisijami CO2. Audijev obrat za pridobivanje e-plina v spodnjesaškem Werlteju že danes na primerljiv način proizvaja sintetični metan (Audijev e-plin), ki ga kupci Audija A3 Sportback g-tron lahko kupujejo s posebno kartico za gorivo. Skupaj s francoskim podjetjem Global Bioenergies Audi raziskuje možnosti za proizvodnjo sintetičnega Audijevega e-bencina. In s podjetjem Joule iz ZDA je v teku projekt, s katerim raziskujejo proizvodnjo sintetičnih goriv – Audijevega e-dizla in Audijevega e-etanola – s pomočjo mikroorganizmov. Lastnikom Audija A3 Sportback e-tron pa Audi ponuja rešitev z ekološko pridobljeno elektriko.

Vir: Audi

Podatki o porabi za omenjene modele:
Audi A3 Sportback g-tron: poraba goriva (CNG) skladno s standardom ECE v kg/100 km: 3,3–3,2**; emisije CO2 (pogon na CNG) v g/km, komb.: 92–88**
Audi A3 Sportback e-tron: poraba goriva skladno s standardom ECE v l/100 km: 1,7–1,5**; poraba goriva v kWh/100 km, komb.: 12,4–11,4**; emisije CO2 v g/km, komb.: 39–35**

** Poraba goriva in emisije CO2 posameznega vozila variirajo glede na izbrana kolesa oz. pnevmatike, poleg tega nanje ne vplivajo samo učinkovitost izrabe goriva, pač pa tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot 2008 DKR v bojni opravi
Značilni Porschejev občutek pri vožnji, poraba pa kot pri mini avtomobilu