Novice

Novi Seat Leon prejel pet zvezdic na testu Euro NCAP

Evropska organizacija za varstvo potrošnikov Euro NCAP je novemu Seat Leonu ST podelila najboljšo oceno, pet zvezdic. Prostorni in vsestranski karavan se je uvrstil v sam vrh – tako kot njegov sorodnik, 5-vratni Leon. Priznanji Euro NCAP Advanced sta prejela tudi inovativna varnostna sistema – funkcija večnaletnega zaviranja in asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu.

Leon je dosegel 94 % vseh možnih točk za varnost odraslih potnikov pri simulaciji prometne nesreče, ki obsega ločeno testiranje varnosti pri čelnem trčenju z zamikom, bočnem trčenju ter trčenju ob drog in naletu od zadaj. Leon je v kategoriji izredno strogo ocenjevane varnosti otrok dosegel 92 % rezultat in najboljše ocene pri dinamičnem testu z manjšimi otroškimi testnimi lutkami. Karavanu je pozitivne točke prinesla tudi možnost deaktiviranja sovoznikove čelne varnostne blazine, kar omogoča namestitev otroškega sedeža, ki je s hrbtom obrnjen v smeri vožnje. Status varnostne blazine je prikazan vozniku.

“Seat se zavezuje največji možni aktivni in pasivni varnosti pri vseh svojih modelih,” je poudaril dr. Matthias Rabe, ki je kot član uprave družbe Seat, S.A. odgovoren za raziskave in razvoj. “Predanost in inovacije našega razvojnega centra so sedaj nagrajene z odličnimi ocenami, ki sta jih prejeli obe izvedbi novega Leona na zahtevnih testiranjih Euro NCAP. Veseli smo tudi priznanj Euro NCAP Advanced za funkcijo večnaletnega zaviranja in asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu v novem Leonu. Družina novega Leona predstavlja vrhunec sodobne tehnologije.”

Dr. Matthias Rabe je priznanji Euro NCAP Advanced v imenu družbe Seat prevzel na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Funkcija večnaletnega zaviranja in asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu postavljata nova merila na področju varnostnih inovacij.

Asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu s pomočjo kamere na vetrobranskem steklu zaznava omejevalne črte na cestišču in s posegi v krmiljenje preprečuje, da bi vozilo zapustilo vozni pas. Sistem je zasnovan za vožnjo po avtocestah in magistralnih cestah pri hitrosti nad 65 km/h. Funkcija večnaletnega zaviranja avtomatsko zavira vozilo po hudem trčenju in prerazporedi preostalo kinetično energijo. Če se varnostna blazina pri prvem trčenju aktivira, elektronski nadzor stabilnosti zavira vozilo in vključijo se opozorilne utripalke.

Seat je edino špansko podjetje v tej panogi, ki pokriva celotni razpon avtomobilske proizvodnje – od dizajna, razvoja in proizvodnje do trženja. Je član koncerna Volkswagen in mednarodno podjetje s sedežem v Martorellu (Barcelona). Izvaža 83 % svojih vozil in je prisoten v 77 državah. V letu 2012 je znašal obseg njegovega prometa več kot 6,0 milijarde evrov, število prodanih vozil pa je preseglo 321.000.

Seat ima 14.000 zaposlenih v treh proizvodnih centrih v Barceloni – Zona Franca, El Prat de Llobregat in Martorell, kjer poleg drugih modelov poteka proizvodnja prodajnih uspešnic Ibize in Leona. V tovarnah koncerna Volkswagen v Palmeli na Portugalskem izdelujejo Seat Alhambro, v Bratislavi na Slovaškem Seat Mii, v Mladi Boleslav na Češkem pa Seat Toledo.

Špansko multinacionalno podjetje ima tudi tehnični center, v katerem deluje več kot 900 inženirjev. Njihov cilj je postati gonilna sila na področju inovacij za vodilnega industrijskega investitorja v raziskave in razvoj v Španiji. Seat je zavezan varovanju okolja ter vse svoje dejavnosti izvaja skladno s trajnostnimi ekološkimi prizadevanji, in sicer z zmanjševanjem emisij CO2, energijsko učinkovitostjo, recikliranjem in ponovno uporabo virov.

Vir: Seat

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Novi Seat Leon prejel pet zvezdic na testu Euro NCAP"


xxl
10 leta 6 meseci nazaj

simpatičen van,ni tak dolgocajten kot golf

 
Mazda predstavlja najsodobnejšo tehnologijo varnosti na svetu
Gasilnik na vodno meglo – inovacija, ki rešuje življenje in premoženje