Novice

Od leta 2017 boljši nadzor nad zasebnostjo

Praktično vsako novo vozilo ima dandanes vgrajeno multimedijsko enoto, ki se pohvali s številnimi povezljivostnimi rešitvami. Kljub očitnim prednostim pri uporabi pa se verjetno tudi pri marsikaterem uporabniku zastavlja vprašanje, kaj to pomeni za našo zasebnost.


Do sedaj je imel vsak proizvajalec vozil svojo zbirko podatkov in politiko varovanja teh podatkov. To pomeni, da so proizvajalci podatke iz vozil, ki so jih pridobili preko sistema, lahko uporabili kakorkoli in kadarkoli, česar niti niso poskušali prikriti.

”Vemo, kdo vse je prekršil zakon, vemo, kdaj to počnete,” je dejal Jim Farley, podpredsednik prodaje in marketinga pri Fordu, na okrogli mizi v okviru sejma elektronike CES v Las Vegasu, ter nadaljeval: ”V vašem vozilu imamo vgrajen GPS, torej vemo, kaj počnete. Mimogrede, teh podatkov ne razkrivamo nikomur.” Po reakciji javnosti je kasneje prevrednotil svojo izjavo in povedal, da je napačno označil, kaj pri Fordu vedo o svojih strankah.

Zdaj so za boljši nadzor in varovanje podatkov podpisali dogovor številni proizvajalci vozil. General Motors, Ford, Chrysler, Toyota, Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz ter Hyundai-Kia so se dogovorili o postopkih in varovanju vseh podatkov, ki se navezujejo na njihove stranke. Vsak proizvajalec bo moral najkasneje do leta 2017 (ali v primeru težav s tehnologijo najkasneje 2018) naprej pridobiti soglasje lastnika vozila, ki mu bo s tem dovolil pridobivati podatke. Vsak kupec novega vozila si bo tako lahko pred nakupom vozila ogledal pogodbo, kjer bo opredeljeno, kakšne podatke pridobivajo, kako jih lahko uporabljajo oziroma si jih celo lahko delijo med sabo.

”Moderna vozila si ne delijo le ceste, temveč bodo v bližnji prihodnosti med seboj tudi komunicirala,” je dejal John Bozzella, predsednik AGA (Association of Global Automakers, Zveza globanih proizvajalcev vozil). ”Pazljivost glede zasebnosti naših strank in njihova varnost v avtomobilskih sistemih je nujna,” je še dodal.

Kljub varovanju podatkov bo lahko proizvajalec vozil uporabil pridobljene podatke za njihov interni program, težave povezane z garancijo, diagnosticiranje, varnost in celo za položaj ukradenega vozila. Pri varovanju teh podatkov bo vključena tudi izjema, ki bo, pod določenimi pogoji, dovoljevala, da proizvajalec vozil deli pridobljene podatke. V primeru sodnega naloga bo tako proizvajalec vozil primoran razkriti podatke, kljub podpisu pogodbe o varovanju podatkov.

Če smo vzorni državljani in država ne potrebuje naših podatkov, kjer smo in kaj počnemo, se torej nimamo česa bati …

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Automotive news. Foto: Cadillac)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagnova robotizirana centrirka
Toyota Mirai na vodikove gorivne celice