Novice

Opel ADAM: preprosto edinstven

S povsem novim modelom ADAM Opel v svojo ponudbo vključuje eleganten, majhen urbani avtomobil. Opel ADAM združuje vpadljiv, zmogljivostni dizajn s skoraj neomejenimi možnostmi individualnih izvedb. Zaradi vsega tega je ADAM edinstven in neprimerljiv avtomobil. Med ostalim potrjujejo to tudi premijske tehnologije, prevzete iz višjih razredov, med katere sodi novi informativno zabavni sistem za povezovanje lastnikovega pametnega telefona z avtomobilom (Android in Apple iOS), s čemer omogoča v avtomobilu dostopnost do aplikacij delujočih na osnovi internetnih povezav.

S skorajda 3,7 metra dolžine (širina 1,72 m brez ogledal) je gibčen trivratni avtomobil pravšnji za urbano okolje. V notranjosti, premijskega vzdušja in nevsakdanje velike prostornosti ima Opel ADAM sedeže za štiri osebe. Opel v segmentu A že ponuja, glede praktičnosti posebej prepričljivo Agilo, novi športni in elegantni ADAM namenjen predvsem urbanim kupcem, ki sledijo modnim trendom in se ozirajo za avtomobili, ki so zmožni izraziti njihov osebni slog. Strokovnjaki menijo, da bo prav avtomobilski podsegment z izraženim modnim, trendovskim življenjskim slogom občutno rastel v prihodnjih letih.

»Novi Opel ADAM ima za znamko velik potencial rasti. Ob tem smo zelo ponosni, da kot modni majhen avtomobil vnaša v segment najboljše, kar premore dovršeni nemški inženiring,« pravi Oplov prvi mož Karl-Friedrich Stracke. »Je namreč edini avtomobil segmenta A, ki bo ekskluzivno izdelan v Nemčiji. Zato smo prepričani, da bo fantastično sprejet ob svoji svetovni premieri septembra v Parizu.«

Opel ADAM bo najprej na voljo s tremi bencinskimi motorji (1.2 51 kW/70 KM, 1,4 64 kW/87 KM in 1,4 74 kW/100 KM) z ročnim petstopenjskim menjalnikom. Vsi bodo na voljo tudi s paketom opreme ecoFLEX, vključno s tehnologijo zmanjševanja porabe goriva Start/Stop. Kasneje bo v ADAMU premierno predstavljena nova generacija majhnih bencinskih motorjev z neposrednim vbrizgom goriva, turbinskih polnilnikom in sistemom za še večjo učinkovitost in zmogljivosti. Novemu motorju bo namenjen popolnoma nov šeststopenjski ročni menjalnik.

Osebna izvedba: Praktično neomejene možnosti

ADAM predstavlja popolnoma nov pristop glede opremljenosti. Namesto uveljavljene in splošno znane hierarhije paketov opreme bodo lahko kupci zanj izbirali med tremi, popolnoma individualiziranimi izvedbami z novimi oznakami. JAM za nevsakdanje, modno trendovsko barvitost, GLAM ponuja več elegance, rafiniranosti in sofisticiranosti, SLAM bo nagovarjal tiste, ki jih privlačita energija in športnost. ADAM JAM, ADAM GLAM in ADAM SLAM: ta tri osnovna slogovna izhodišča so omogočajo virtualno neomejene možnosti osebnih izvedb, z izjemno obsežnim izborom barv zunanjosti, treh barv strehe, različnih barv notranjosti, dekoracij in številnih poudarkov, vključno z osvetlitvijo strehe z LED diodami in drugimi premijsko navdahnjenimi oblikovnimi elementi.

Mark Adams, podpredsednik Opla odgovoren za dizajn pravi: »Noben drug avtomobil segmenta ne more biti tako individualno izdelan in opremljen kot naš ADAM, saj imamo na voljo virtualno neomejene možnosti kombinacij barvnih izvedb notranjosti in zunanjosti, oblazinjenja sedežev in oblog v notranjosti ter različnih paketov opreme. Skoraj nemogoče bo, da bi naši kupci videli še en takšen avtomobil kot je njihov.«

Izbira: Vpadljiva zunanjost, ikonična silhueta in premijsko navdahnjena notranjost

ADAM udejanja v modnem segmentu A Oplovo, velikokrat nagrajeno filozofijo združevanja umetnosti klesanja z nemško natančnostjo. Tako v nasprotju s tekmeci ADAM zamenjuje retro dizajn z novo vpadljivo podobo. Nezgrešljiva “plavajoča” streha je vidno ločena od ostale karoserije z drugačno barvo. Ploščica z imenom je nameščena na podaljšku kromirane obrobe okna na zadnjem stebričku, še en element, ki ga loči od ostalih avtomobilov in se uvršča med številne detajle njegove posebne privlačnosti. Na široki prednji maski nosi ADAM kromirano prečko v obliki krila z znakom Opla, kar ga povezuje z najnovejšo družino Aster. Boke označujejo znane oblikovne poteze, tako imenovanih zarez na vratih ter značilen oblikovni val, ki izhaja iz kljuke vrat in se nadaljuje v izrazito gubo na boku, znano iz Astre GTC. Sprednje luči združujejo dnevna svetila (DRL) v značilni Oplovi obliki krila. Prvič v segmentu A so tako žarometi, kot pozicijske luči na voljo tudi z energijsko varčnimi diodami LED.

Izvedba notranjosti je v skladu z merili zahtevnejšega dela trga. Zato sta slog in premijsko navdahnjeno vzdušje uporabljena poleg prostornosti posebej vpadljiva in prepričljiva glede na velikost avtomobila. S harmonično klesanimi površinami in velikodušno raztegnjenimi oblikovnimi potezami uteleša ADAM, tako kot Astra, Meriva in Insignia, najsodobnejše vrednote znamke Opel. Seveda v najnovejši in najmanjši izvedbi. Okrogli merilniki in kromirane obrobe stikal preveva duh športne natančnosti.

Povezanost: Oprema višjih razredov, vključno s pametnim telefonom

ADAM je prvi Oplov avtomobil s popolnoma novim zabavno informacijskim sistemom, ne le za povezavo uporabnikovega pametnega telefona z avtomobilom, marveč z zagotavljanjem dodatne vrednosti, saj ponuja več uporabnosti in prilagodljivosti v primerjavi s konvencionalnimi sistemi. Sistem je ekskluziven v segmentu A. Ne ponuja le povezave s pametnimi telefoni s programsko opremo Apple iOS, marveč je združljiv tudi z operacijskimi sistemi Android.

Novi informacijsko zabavni sistem omogoča v avtomobilu dosegljivost izbranih vsebin pametnih telefonov, vključno z aplikacijami delujočimi na osnovi spletnih povezav, na primer navigacije GPS. Zbira vsebine in jih prikazuje na barvnem sedempalčnem zaslonu visoke ločljivosti na dotik, ki omogoča hiter in intuitiven dostop do različnih, uporabniku prijaznih nadzornih funkcij preko preprostih menijev.

Ob tem je mogoče ADAM s pomočjo povezave Bluetooth™ in USB priključka povezati z novodobnimi viri in nosilci raznoraznih vsebin kot so predvajalnik MP3, iPod in tablični računalnik. Na voljo je tudi priklop nosilcev glasbe brez Bluetooth™ in USB priključka. Lastniki ADAMA, ki bi radi gledali video vsebine, oziroma listali po osebnem izboru slik lahko to počnejo, ko avtomobil miruje.

Aktivno: Napredne tehnologije višjih razredov prvič v segmentu A

ADAM uvaja v segment A številne inovativne tehnologije, doslej ohranjene za višje avtomobilske razrede. Prvič na voljo je nova generacija naprednega sistema pomoči pri parkiranju Advanced Park Assist (APA II). Voznik sproži delovanje sistema, ki ga ob vožnji mimo dovolj velikega parkirnega prostora opozori nanj, s stikalom na armaturni plošči. Ob zaustavitvi avtomobila, ob dovolj velikem parkirnem mestu, mora voznik nadzorovati le še prestave, sklopko in zavore, volan pa vrti sistem sam. Sistem je vgrajen vedno skupaj s sistemom pokrivanja mrtvega kota Side Blind Spot Alert (SBSA) s tipali na ultrazvok. Med ostale prvič v segmentu A uporabljene tehnologije sodi tudi ogrevan volan, ki dodatno krepi premijsko razsežnost ADAMA.

Vožnja: Odzivno in natančno podvozje s serijskim ESP za vse ADAME

Vpadljivo prepričljiva podoba ADAMA izhaja tudi iz širokih kolotekov (spredaj: 1485 mm, zadaj 1478 mm). Z njima in medosno razdaljo 2311 mm zagotavlja podvozje največjo raven aktivne varnosti in udobja. Sprednja kolesa so vpeta preko vodil MacPherson in pomožnega okvirja. Zadaj so kolesa nameščena na poltogo premo z vzvojno povezavo. Kolesa so velikosti od 15 do 18 palcev. Avtomobili s kolesi velikosti 17 in 18 palcev so serijsko opremljeni bolj odzivnim podvozjem izvedbe Sport. Električni servoojačevalnik volana (EPS) ADAMA ponuja izbiro mestnega programa delovanja CITY, ki poveča podporo servoojačevalnika pri manjših hitrostih vožnje, kar je še posebej dobrodošlo pri obračanju v omejenem prostoru. Dovršen ESP zadnje generacije prav tako sodi v serijsko opremo vseh različic ADAMA. Združuje številne uporabne podsisteme in funkcije, kot je pomoč vozniku ob speljevanju navkreber.

Visoka raven pasivne varnosti je zagotovljena s posebej trdo zgradbo, pretežno izdelano iz visokotrdnostnega jekla. Trdna zgradba je nadgrajena s čelnimi in stranskimi varnostnimi zračnimi blazinami in varnostnima zračnima zavesama v višini glave. Ob tem sta sprednja sedeža opremljena še z dvojnimi zategovalniki varnostnih pasov, za zagotavljanje dodatne zaščite kolen in nog. Celostno varnost dopolnjujejo še ISOFIX sidrišča za dva otroška sedeža z zgornjo vezjo, ki omogočajo preprostejše in varnejše vpetje otroški sedežev na zadnji sedežni klopi deljivi v razmerju 50:50.

Novi Opel ADAM bo premierno predstavljen v svetovnem merilu na avtomobilskem salonu v Parizu (od 29. septembra do 14. oktobra). V prodajne salone bo zapeljal januarja 2013.

Vir: GM

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Opel ADAM: preprosto edinstven"


Tomas666
11 leta 9 meseci nazaj

všečen 🙂 ne bi se ga branil 🙂

 
Volvo razvija nove varnostne sisteme
Čakajoč na zeleno