Novice

Opel Ampera-e se hvali z več kot 400-kilometrskim dosegom

Prihod Ampere-e na Oplov razstavni prostor v Parizu smo napovedali že konec avgusta, ko je bila objavljena tudi glavnina tehničnih podatkov. Zdaj so pri proizvajalcu razkrili še njen doseg.

Pri avtomobilskih proizvajalcih imajo zelo različne strategije glede konkurence – ponekod je ne omenjajo, drugje se izogibajo neposrednim primerjavam. Tretjega pristopa so se tokrat lotili pri Oplu, kjer so z infografiko nagovorili kupce s podatkom o dosegu nove Ampere-e v primerjavi s tekmeci v segmentu električnih avtomobilov. No, pravzaprav so nas s tem spomnili, da že pri novi Astri niso bili prav nič zadržani

Opel Ampera-e

V najnovejšem sporočilu za javnost so tako zapisali: “V skladu z novim evropskim voznim ciklom (NEDC, trenutni standard za primerjavo med različnimi vozili) lahko novi  električni avto iz Rüsselsheima brez vmesnega polnjenja z naskokom premaga magično mejo 400 kilometrov (doseg izključno na elektriko na osnovi cikla NEDC v km: >400 km; začasni podatek). S tem rezultatom je Oplov novi kompaktni električni model daleč najzmogljivejši v svojem segmentu. Za primerjavo lahko BMW i3 celo v primeru, da je za doplačilo opremljen z večjo akumulatorsko baterijo s 33 kWh, prevozi le 300 kilometrov po NEDC, Nissan Leaf zmore 250 kilometrov, Renault Zoe 240 in VW e-Golf 190 kilometrov. Z vsaj 25 odstotkov večjim dosegom od najbližjega tekmeca predstavlja Opel Ampera-e revolucijo v električni mobilnosti. Seveda se največji doseg pri vsakdanji uporabi razlikuje od vrednosti cikla NEDC. V praksi na doseg vplivajo dejavniki, kot so značilnosti cestišča, vremenski pogoji, slog vožnje ali dodatna obremenitev. Kljub temu Ampera-e tudi pri vsakdanjih pogojih z lahkoto prevozi več kot 300 kilometrov.”

V Amperi-e je prostora za pet potnikov, prostornina prtljažnika pa meri 381 litrov, kar omogoča tudi domiselna vgradnja desetih baterijskih modulov – paket je nameščen v podvozju in je optimalno prilagojen obrisom vozila. Akumulatorsko baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur sestavlja 288 litij-ionskih celic, razvili pa so jo v sodelovanju s podjetjem LG Chem.

Kot smo zapisali že avgusta, se Ampera-e ponaša z največjim navorom 360 Nm in za pospeševanje z mesta do 50 km/h potrebuje le 3,2 sekunde, medtem ko se od 80 do 120 km/h zapelje v 4,5 sekundah. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 150 km/h, moč elektromotorja pa ustreza 150 kW (204 KM).

Pri Oplu so se tokrat razgovorili tudi o optimalnem načinu vožnje z novo Ampero-e: “Revolucionarni električni avto omogoča lahkotno in skoraj neslišno ‘križarjenje’, pri katerem lahko tudi med vožnjo polni baterije. V ta namen mora voznik v običajnem voznem načinu ‘Drive’ le odmakniti nogo s stopalke za plin. V potisnem hodu Ampera-e samodejno rekuperira in pridobiva energijo z elektromotorjem, ki deluje tudi kot generator. Zavorni učinek motorja se poveča, če voznik izbere način ‘Low’, v katerem je rekuperacija še izdatnejša. Za maksimalno rekuperacijo energije lahko voznik s stikalom na volanskem obroču ročno izbere funkcijo ‘Regen on Demand’. V načinih ‘Low’ in ‘Regen on Demand’ je navor motorja tako velik, da vozniku za ustavljanje pri vožnji v običajnem prometu ni treba pritisniti na zavorno stopalko. Ampero-e je tako možno varno upravljati le s stopalko za plin (‘one pedal driving’). Seveda je treba pri zaviranju v sili še vedno pritisniti na zavorno stopalko. Prvi simulacijski modeli so pokazali, da lahko vozniki z ‘vožnjo z eno stopalko’ namesto načina ‘Drive’ v gostem mestnem prometu s pogostimi ustavljanji in speljevanju doseg in maksimalno rekuperacijo povečajo za do pet odstotkov.”

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Opel.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Izpopolnjen Teslin sistem samodejne vožnje
Land Rover Discovery v nekoliko drugačni preobleki