Novice

Opel v Birminghamu: Svetovna premiera novega Opel Vivara v družbi Movana

Konec preteklega tedna se je odvila prva javna predstavitev novega Oplovega lahkega gospodarskega vozila na razstavi gospodarskih vozil v Birminghamu. Ob novi generaciji Vivara je bil premierno predstavljen tudi Opel Movano z novimi zmogljivimi in sočasno posebej gospodarnimi motorji.

Novi Opel Vivaro je praktičen, učinkovit in oblikovno še bolj privlačen. Njegova druga generacija združuje funkcionalnost lahkega gospodarskega vozila in prednosti pisarne na kolesih, z dizajnom ter oblikovno privlačnostjo osebnega vozila. Tako ima novi Vivaro vse za uspeh. Njegove številne različice so daljše, z večjo prostornostjo in nosilnostjo. Namenili so mu najsodobnejšo informacijsko zabavno tehnologijo sistema IntelliLink z uporabniku prijaznim navigacijskim sistemom ter številnimi podsklopi za hitro in učinkovito preobrazbo kabine v mobilno pisarno. Novi Vivaro je ob vsem tem še ekstremno gospodaren. Pod njegovim motorni pokrovom delujejo povsem novi turbo dizelski motorji, z odločno zmanjšano porabo goriva. Sto kilometrov vožnje zmore s samo 5,7 litrov goriva, ob zmanjšanem izpustu CO2 na 149 g/km. Gre za najboljši vrednosti v razredu, prijazni tudi do lastnikove denarnice.

Kot najpomembnejši član Oplove družine gospodarskih vozil je Vivaro temelj njene uspešnosti in sočasno pomemben člen strategije rasti znamke DRIVE! 2022. Zato je Opel ob zagonu izdelave novega Vivara vložil v britansko tovarno v Lutonu 95 milijonov evrov in sočasno prestrukturiral del podjetja, odgovornega za gospodarska vozila. Njegovo vodstvo je prevzel Steffen Raschig.

Raschigu so kot novemu prvemu možu še kako znane vse prednosti novega Vivara ter večja učinkovitost zmogljivejših in sočasno gospodarnejših novih motorjev Movana. Temu je bila z najnovejšo BiTurbo dizelsko tehnologijo odločno zmanjšana poraba, s sočasno občutno manjšim izpustom in manjšimi operativnimi stroški. Tako kot Vivaro je bil tudi Movano deležen številnih izboljšav na področju varnosti. Po novem je serijsko opremljen s sistemom ESC in številnimi drugimi sistemi pomoči vozniku, med katere sodi tudi posebno ogledalom za pokrivanje mrtvega kota in izboljšanje preglednosti neposredne okolice vozila.

»Movanu smo zmanjšali porabo goriva za 1,5 litra na 100 kilometrov. Kljub temu, da je zmogljivejši, je tako gospodarnejši in prijaznejši do okolja,« pravi Steffen Raschig. »Ob tem je bogato serijsko založen z varnostnimi elementi in opremo za večje udobje, doslej na voljo, če sploh, za doplačilo.«

Vrhunski motorji: BiTurbo največje moči 120 kW/163 KM z občutno manjšo porabo

Motorno ponudbo Movana sestavlja po novem pet turbo dizlov, z dvema različicama povsem novega, 2,3-litrskega motorja BiTurbo. Ta z dvema turbinskima polnilnikoma združuje velike zmogljivosti, s posebej omejeno porabo goriva in majhnim izpustom CO2. Različica z največjo močjo 100 kW/136 KM in največjim navorom 340 Nm ima v primerjavi z dosedanjim motorjem primerljivih zmogljivosti za osem odstotkov manjši izpust (15 g). S pomočjo serijske tehnologije Start/Stop znaša njegov izpust CO2 180 g/km. Zmogljivejša različica motorja BiTurbo, z največjo močjo 120 kW/163 KM in največjim navorom 360 Nm, je povečala moč najbolj zmogljivega motorja Movana za 13 KM in navor za 10 Nm. S serijskim sistemom Start/Stop je izpust CO2 manjši kar za 39 g/km. Poraba goriva je namreč manjša za 18 odstotkov, oziroma 1,5 l/100 km. Motor je tako sočasno prijaznejši do okolja in do lastnikove denarnice.

Izhodiščni različici Movana je namenjen 2,3-litrski turbo dizelski motor največje moči 81 kW/110 KM. Doseže torej deset KM več, kot dosedanji izhodiščni motor. Tako kot motor 2.3 CDTI največje moči 92 kW/125 KM, ohranja majhno porabo goriva in omejene izpuste, ob odločno večjih zmogljivostih. Movano z največjo močjo motorja 125 KM pospeši od 80 do 120 km/h v šesti prestavi za 3,5 s hitreje. Z izhodiščnim motorjem največje moči 110 KM je še prepričljivejši, saj je čas krajši za pet sekund. Temu botruje tudi krajše prestavno razmerje šeste prestave.

Doslej je bil najdaljši Movano L4 na voljo le z dvojnimi zadnjimi kolesi. Zdaj si ga je mogoče, ob različnih višinah, omisliti tudi z enojnimi kolesi zadaj. Tovrstna rešitev zagotavlja številne prednosti. Nakladalna površina med zadnjima notranjima blatnikoma je širša za 300 milimetrov, kar lajša prevoz zajetnejših tovorov. Z manjšo maso vozila, je manjša tudi poraba goriva. Operativni stroški so manjši tudi zato, ker manjši stroški povezani z zamenjavo pnevmatik. Med pridobitve Movana gre vsekakor šteti tudi na dve leti podaljšan servisni interval.

Visoka raven serijske varnosti: vrhunske tehnologije in preglednost

Poleg velike gospodarnosti je pri Opel Movanu, tako kot pri novem Vivaru, izjemnega pomena tudi varnost. Posodobljena različica je serijsko opremljena s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti (ESC) najnovejše generacije. Ob tem je bogato založena z vrsto tehnologij pomoči vozniku, s katerimi je varnost vožnje z Movanom dvignjena na odločno višjo raven kot doslej. Med tovrstne rešitve sodi sistem pomoči pri speljevanju navkreber (Hill Start Assist). Ta na klančini zadrži vozilo v mirovanju približno dve sekundi po tem, ko voznik odmakne nogo z zavorne stopalke. Program stabilnosti prikolice (Trailer Stability Program) nenehno meri odklone prikolice in ob kritičnih odklonih samodejno zavira odgovarjajoča kolesa, s čemer se prikolica umiri in prepreči nezgoda. Izboljšan sistem nadzora pogona zagotavlja boljši oprijem s podlago in preprečuje zdrs koles.

Med novosti Movana sodi tudi veliko konveksno ogledalo na sopotnikovi strani za izboljšanje pregleda neposredne bližine vozila. Mogoče ga je nastaviti tako, da pokrije, tako imenovani mrtvi kot na desni strani vozila, s čemer je vozniku omogočeno, da se izogne sleherni oviri in nevarnosti v neposredni bližini vozila. Voznikom Movana je po novem zagotovljeno več udobja. Še posebej, ko ga uporabljajo kot mobilno pisarno. Serijsko je opremljen z informacijsko zabavnim sistemom CD 16 BT USB, s povezavo Bluetooth in dvema priključkoma USB. Uporabniki lahko izberejo tudi sistem CD 16 BT USB DAB s katerim je mogoče spremljati tudi digitalni radijski program.

Opel Movano bo z novimi motorji ter dodatnimi varnostmi in informacijsko zabavnimi sistemi pripeljal na trg konec poletja 2014.

Vir: Opel

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
30 let BMW M5
Nemci ljubijo Japonce