Novice

Opel vodi testno floto raziskovalnega projekta simTD

Razvoj individualne mobilnosti z več varnosti, učinkovitosti in spoštljivosti do okolja je eden največjih izzivov sedanjosti. Zato proces razvoja povezav uporabnikov cest, natančneje med vozili (Car-to-car) in z okolico, torej komunikacijsko infrastrukturo (Car-to-X), pridobiva na pomenu. Zagon testne faze projekta simTD (Safe Intelligent Mobility – Test Field Germany) v pokrajini Hesse predstavlja izjemno pomemben mejnik implementacije tovrstnih komunikacijskih tehnologij v sodobnih vozilih.

»Izsledki testiranja združenega projekta simTD bodo vzpostavili nove trende v vsej Evropi. Z zagonom pilotnega projekta simTD se je pričelo eno izmed globalno največjih testiranj na področju komunikacij Car-to-X,« pravi Dr. Burkhard Milke, direktor Opla zadolžen za električni/elektronski inženiring. Ob tem doda, »Avtomobili se učijo izmenjave podatkov po standardiziranih pravilih. Prav tako se učijo obdelave sprejetih podatkov, tako da lahko hitro in učinkovito filtrirajo za voznika pomembne informacije. Opel je že pred časom postavil temelje tehnologijam Car-to-X v projektih kot je bil DIAMANT. Tako pridobljene izsledke bomo sedaj po uspešno opravljenih pripravah, ko smo od Continentala prevzel štafetno palico vodenja testne flote opremljene s simTD, s pridom uporabili.«

Po številnih letih intenzivnih priprav se je začela testna faza na obsežnem območju Frankfurta na Majni s floto 120 avtomobilov nemških znamk. Testiranja s številnimi preučevanji in analizami delovanja car-to-car tehnologij bodo potekala do konca leta, z osredotočanjem na večanje varnosti in učinkovitosti. Pri testiranju bo sodelovalo več kot 450 testnih voznikov. Med preizkušanjem bo med prenosom podatkov opravljenih več milijonov komunikacijskih povezav za izmenjavo podatkov. V testno floto je vključenih 20 Insignij Sports Tourer opremljenih z najnaprednejšo komunikacijsko tehnologijo.

Podatki pridobljeni s testiranjem bodo analizirani v tesnem sodelovanju z Univerzo Würzburg in Tehnično univerzo München. Univerzi bosta poskrbeli tudi za dovršeno statistično obdelavo vožnje posameznih voznikov in celotnih testnih poti. Slednje bodo izbrane v testnem sodelovanju z mestom Frankfurt na Majni in organizacijo Hessen Mobil. Domovanje testne flote bo v industrijski coni Frankfurt Höchst. Floto bo nadziral Center vožnje iz bližine Prometnega nadzornega centra Hessen.

Na vrhu liste želja: Prometno vremensko opozorilo

Med številnimi področji testiranimi v programu simTD, bo razvoj funkcije vremenskega prometnega opozorila, za katero je odgovoren Opel, postavljen v ospredje. Skladno s študijami je ta podatek na vrhu želja voznikov. Opozorila na vremenske razmere na cesti na osnovi neposredno pridobljenih podatkov o stanju cest z vremenskim poročilom in podatki o nevarnih vremenskih razmerah kot so močan dež, megla ali bočni veter. Ti podatki imajo izjemno dodano vrednost za voznika in omogočajo odločno povečanje varnosti prometa.

Štiri cestne vremenske postaje locirane v neposredni bližini področja testiranja, ki že zagotavljajo natančne in obsežne informacije, na primer za tovornjake za posipavanje cest, so ena izmed osnov testiranja. Najbolj pomembne so informacije o točkah rosenja in temperaturah površine cestišča. Na osnovi teh podatkov se v vozilih prikažejo na dotičnih krajih opozorila, na osnovi natančnih, neposredno pridobljenih podatkov. Uporabniški vmesnik HMI (Human-Machine-Interface), ki ga uporabljajo vsi partnerji vključeni v preizkušanje so razvili pri DFKI, Nemškem raziskovalnem centru za umetno inteligenco.

Glede na to, da ima konzorcij velik potencial razvoja in uveljavitve novih dimenzij natančnih napovedi voznih razmer, nadzora in urejanja prometa ter izogibanja nezgod, zagotavljajo sredstva za projekt simTD zvezno Ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo (BMWi), zvezno Ministrstvo za izobraževanje in raziskovanje (BMBF) in zvezno Ministrstvo za transport, gradbeništvo in urbani razvoj (BMVBS). Ministrstva so prepričana, da bodo skupno izoblikovani standardi bistveni za komercialno uveljavitev tehnologij za večanje varnosti. Projekt simTD so zagnali vodilni nemški izdelovalci avtomobilov, njihovi dobavitelji, komunikacijske družbe in raziskovalni inštituti s podporo javnega sektorja. Partnerji v projektu so: Adam Opel AG, AUDI AG, BMW AG, BMW Forschung und Technik GmbH, Dailmer AG, Ford Forschungszentrum Aachen GmbH, Volkswagen AG, Robert Bosch GmbH,Continental, Deutsche Telekom AG, Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V., Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz GmbH (DFKI), Tehnična univerza Berlin, Tehnična univerza München, Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes, Univerza Würzburg, Hessisches Landesamt für Straßen- und Verkehrswesen ter mesto Frankfurt na Majni. Projekt promovirajo in podpirajo nemška zvezna ministrstva za Gospodarstvo in tehnologijo (BMWi), Izobraževanje in raziskovanja (BMBF) in Transport, gradbeništvo in urbani razvoj (BMVBS), zvezna država Hesse, Združenje nemške avtomobilske industrije ter Konzorcij Car 2 Car komuniciranja. BMWi, BMBF in BMVBS so projekt simTD podprla s približno 40 milijoni evrov, ostali partnerji projekta prispevajo približno 31 milijonov evrov.

Vir: GM

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Opel Adam – modna, urbana svoboda na kolesih
Začetek proizvodnje novega cee’da Sportswagon