Novice

Oplov novi kompaktni OPC – najbolj zmogljiva Astra doslej

Številnim različicam Astre se je priključila nova, visokozmogljivostna Astra OPC, z največjo močjo motorja 206 kW/280 KM.

Zaokrožuje avtomobilsko družino OPC, v katero sodita še Corsa OPC in Insignia OPC. Z dvolitrskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom se Astra OPC (Opel Performance Center) postavlja z največjim navorom 400 Nm in pospeškom od nič do 100 km/h v le šestih sekundah. Doseže največjo hitrost 250 km/h. Nikoli doslej ni bila Astra tako hitra.

Motor doseže za 25 odstotkov več navora, kot prejšnja Astra OPC in ima za 40 KM večjo moč. To pomeni, da znaša specifična moč motorja nove Astra OPC 140 KM na liter delovne prostornine, specifična moč motorja prejšnjega rodu avtomobila pa je znašala 120 KM na liter delovne prostornine. Novi štirivaljnik s turbinskim polnilnikom izhaja iz najnovejšega Oplovega dvolitrskega bencinskega motorja, z največjo močjo 250 KM in v primerjavi z njim doseže za 30 KM večjo moč. Kljub temu porabi za 14 odstotkov manj goriva, kot motor prejšnjega rodu in skladno s tem spusti v ozračje toliko manj CO2. Izpust CO2 Astre OPC je bil namreč zmanjšan na 189 g/km (prej 220 g/km), poraba goriva na 8,1 l/100 km (prej 9,1 l/100 km). To sta izjemni vrednosti za segment visokozmogljivih kompaktnih avtomobilov.

Oplovi inženirji so razvili povsem nove vode za dovajanje, kar največje možne količine zraka do turbinskega polnilnika. Ob tem je bil izpušni sistem optimiziran tako, da dodatno izboljšuje pretok izpušnih plinov, posledično zmogljivosti motorja. Ob tem je bil z novimi sestavnimi deli izboljšan tudi turbinski polnilnik, ki sedaj ob večji obstojnosti, dosega večji nadtlak polnjenja.

Visokozmogljivo podvozje s FlexRide, HiPerStruts in zaporo diferenciala

Opel je zasnoval posebno izvedbo visokozmogljivega podvozja za zagotavljanje velike prečne dinamike in najvišje kakovostne ravni vodljivosti za novo Astro OPC, skladno z zmogljivostmi izjemnega motorja največje moči 206 kW (280 KM) in največjega navora 400 Nm. Podvozje se postavlja s številnimi izjemnimi elementi za večanje dinamike avtomobila. Mednje sodijo posebne visokozmogljive vzmetne noge (HiPerStruts) spredaj, mehatronični sistem vzmetenja FlexRide, mehanska zapora diferenciala in zavore znamke Brembo.

Podvozje FlexRide zagotavlja vozniku ostrejše in bolj odzivno delovanje blažilnikov, volana in stopalke plina. Omogoča izbiro med tremi različnimi načini delovanja. Izhodiščni program delovanja Standard zagotavlja vsestransko učinkovito delovanje v vsakdanjih voznih razmerah. Z izbiro delovanja programa Sport, s preprostim pritiskom na stikalo, se z utrditvijo podvozja poveča agilnost, zmanjša nagibanje karoserije, volan postane bolj neposreden. Z izbiro programa delovanja OPC se vožnja spremeni v ultimativno športno doživetje: volan namreč postane še bolj neposreden, kot pri programu delovanja Sport, motor je bolj odziven, nastavitve podvozja pa zagotavljajo največjo raven zmogljivosti.

Dodatno športno razsežnost zagotavljajo avtomobilu standardna 19-palčna platišča iz lahke litine. Poleg tega so inženirji OPC natančno nastavili podvozje po merilih OPC, s spremembami na blažilnikih, trdoti vzmeti in pušah.

Ob vsem tem je Astri OPC namenjena tudi mehanska večploščna zapora diferenciala, ki zagotavlja največjo raven prenosa in izrabe navora sprednjega pogona. Diferencial z več ploščami sklopke omejuje zdrs pogonskih koles ob velikih bočnih silah ob pospeševanju, na primer ob spremembi drsnosti asfaltne površine. Rešitev je idealna tudi za vožnjo na dirkališču. Uravnavanje delovanja diferenciala z bazično, statično zaporo navora, zagotavlja harmonični odziv in tekoč prehod med obremenitvijo in razbremenitvijo. Odpravlja vplive na volan in tako imenovan efekt samozavijanja, ob energičnem pospeševanju in ohranja veliko rezervo oprijema in učinkovitosti pogona, ob velikih razlikah med obremenitvami posamičnega kolesa.

Sistem nadzora stabilnosti ESP v Astri OPC ponuja tri različne načine, ki omogočajo vozniku, da izbere, kako zahtevno in športno želi voziti. Prvi je standardni način, ki zagotavlja maksimalno varnost za vožnjo v vsakdanjih situacijah. V drugi nastavitvi delovanja (Competitive mode) je prag odzivnosti zvišan in avtomatski sistemi začnejo posredovati. Končni način omogoča vozniku izključitev delovanja sistema ESP, ob svetlobnem opozorilu ESP-off.

Zavorni sistem Astre OPC je bil zasnovan skladno z zahtevami visokozmogljivega avtomobila, tudi ob največji stopnji obremenitve. Inženirji OPC so izbrali 18-palčne zavore Brembo, z velikimi (355 x 32 mm), prisilno hlajenimi zavornimi koluti, z dodatnim hlajenjem in štirimi zavornimi bati spredaj. Za Astro OPC so izbrane tudi visoko zmogljivostne zavorne ploščice. Med prednosti zavor Brembo sodi tudi povečana odpornost na večanje temperature, tudi ob pogostem, ostrem zaporednem zaviranju in občutek stalnosti delovanja ob daljšem zaviranju.

Skladno s tradicijo OPC so bile natančne končne nastavitve opravljene na znameniti progi Nordschleife, nemškega dirkališča Nürburgring. Vsi avtomobili OPC so namreč preizkušeni v Zelenem peklu, splošno priznani najzahtevnejši dirkalni progi na svetu. Zgovoren vzdevek Zeleni pekel mu je dodelil znani Britanski dirkač Jackie Stewart. Vsak avtomobil OPC prevozi v razvojni fazi 10.000 testnih kilometrov na polno na 20,8 kilometra dolgi progi Nordschleife. Prevožena razdalja je ekvivalent približno 180.000 kilometrom prevoženih v vsakdanjem prometu. V teh ekstremnih razmerah preizkušanja se zagotovi trajnost brezhibnega delovanja vseh sestavnih delov, iz česar izhaja najvišja raven zadovoljstva kupcev.

Ekspresiven dizajn: visoko zmogljiva Astra napenja mišice

Zmogljiv avtomobil zahteva tudi »zmogljiv« dizajn. Zato je zunanjost Astre OPC izraz čiste strasti, moči in hitrosti. Novi, raven volanski obroč bo pritegnil največje navdušence dinamične vožnje. Tem so namenjeni tudi lahki, školjkasti sedeži in nove aplikacije, kot je iPhone PowerApp, ki zagotavlja vozniku dostop do številnih podatkov o delovanju motorja in avtomobila preko povezave CAN Bus. V notranjosti visoko zmogljivostni materiali in ekskluzivne OPC komponente ustvarjajo športno in premijsko vzdušje.

Astri OPC je zagotovljena dodatna športnost s posebej oblikovanim sprednjim odbijačem, stranskimi krilci, aerodinamičnim zadnjim strešnim spojlerjem in dvema izpušnima cevema trapezoidne oblike. Ob serijskih, 19-palčnih platiščih, si je mogoče omisliti tudi 20-palčna platišča, s katerimi je mogoče Astri OPC zagotoviti še bolj vpadljivo podobo. Uporabniki, ki želijo svoji Astro OPC zagotoviti še večjo športno neposrednost, lahko izberejo poseben paket vidnih obeležij OPC.

Novi, raven volanski obroč OPC je nastal na osnovi volanskih obročev iz avtomobilskega športa. Ima za 10 mm manjši premer, kot običajni volanski obroči v najnovejši Astri. Zagotavlja bolj odzivno, natančnejše, športnejše in neposredno vodenje. Predele v bližini palcev so bili oblikovali na novo. Zagotavljajo boljši oprijem volanskega obroča in večjo preglednost merilnikov. Ekskluzivni OPC šivi v ardensko modri ali coop pearl barvi, uporabljeni v notranjosti, dajejo vzdušju dodatno premijsko športno razsežnost.

Za doplačilo si je mogoče omisliti visoko zmogljivostne školjkaste sedeže izdelane po najsodobnejši tehnologiji, s certifikatom neodvisnega združenja strokovnjakov za zdravje hrbtenice AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V), ki izpostavlja njihovo izjemno ergonomičnost. Inženirji OPC so za oblogo visokozmogljivega sedeža uporabili najsodobnejšo tehnologijo zmanjševanja mase. Novi sedeži z nižjo sedalno površino in boljšim bočnim oprijemom telesa, večajo dinamično izkušnjo vožnje. Kot del dodatne opreme, visoko zmogljivi sedeži ponujajo 18 različnih nastavitev. Opel je prvi izdelovalec avtomobilov v kompaktnem, visoko zmogljivostnem avtomobilskem razredu, ki ponuja pnevmatsko nastavljive bočne dele sedežev. Z znižanjem sedalne površine je dodatno izboljšan občutek povezanosti med voznikom in cesto.

Velika uspešnost oznake OPC

Najnovejša generacija Astre OPC odkriva nove razsežnosti športnih potencialov in tehnične naprednosti izdelkov z oznako OPC. Doslej so v sedmih letih prodali že več kot 15.000 Aster OPC. Ob Corsi OPC, je Astra OPC na letni ravni najbolje prodajan avtomobil z oznako OPC. V naslednjih dvanajstih mesecih načrtuje Opel prodajo 10.000 avtomobilov OPC. Med njimi jih bo približno polovica Aster OPC, 3000 bo Cors OPC, preostanek bo odpadel na Insignio OPC. Glede na to, da se v Evropi na leto proda približno 14.000 visoko zmogljivih kompaktnih avtomobilov, z močjo motorja nad 271 KM, pričakujejo Oplovi strokovnjaki, da bo delež družbe v tem posebnem delu trga približno 30-odstoten.

Opel Performance Center (OPC)

Oplov zmogljivostni center OPC (Opel Performance Center), odgovoren za športne različice Oplovih avtomobilov od leta 1999 dalje, je pomemben element značaja znamke. Izpostavlja veliko raven čustvenega naboja in strasti za drzen dizajn, najboljšo tehnologijo v razredu in izjemno vozno dinamiko. Avtomobili z oznako OPC sodijo v vrh športne ponudbe posameznih modelov in dokazujejo izjemno tehnično strokovnost znamke. Trenutno sestavljajo ponudbo OPC Corsa z največjo močjo motorja 141 kW/192 KM (154 kW/210 KM Nürburgring Edition) in Insignia OPC (239 kW/325 KM), ki je na voljo s štirimi in petimi vrati ter kot Sports Tourer.

Športni duh: ponudba linije OPC (“OPC Line”) za vse Oplove avtomobile

Ob kupcih različic OPC, katerih poglavitno vodilo so zmogljivosti, številni lastniki individualizirajo svoje Ople z dodatki najvišje kakovosti posebne ponudbe “OPC Line”. Mogoče si jih je omisliti pri naročilu novega avtomobila v tovarno ali svoje obstoječe vozilo naknadno opremiti pri pooblaščenih partnerjih Opla. V ponudbo OPC Line je vključena dodatna oprema za zunanjost avtomobila, platišča iz lahke litine in elementi notranjosti, od volanskih obročev, do prestavnih ročic. Oplovi oblikovalci in inženirji so jih zasnovali, natančno izdelali ter prilagodili uporabi v slehernem modelu posebej.

Priljubljen in ekskluziven trening zmogljivostne vožnje OPC

Ekskluziven trening zmogljivostne vožnje se izvaja od leta 2006. Je izjemno priljubljen med vozniki željnih posebnih veščin in novega znanja, saj so termini zasedeni daleč vnaprej. Treninga se lahko udeležijo tudi lastniki avtomobilov drugih znamk, ne le lastniki Oplov, oziroma različic OPC. Ekskluzivnost enodnevnih dogodkov izhaja že iz lokacije, kjer se trening izvaja. Vstop v Oplov testni center v Dudenhofnu, kjer se bodoči Oplovi avtomobili razvijajo od prototipov do serijsko izdelanih avtomobilov, je namreč strogo omejen in nadziran. Udeleženci treningov se v nadzorovanih in varnih okoliščinah s profesionalnimi vaditelji, ki jih vodi nekdanji Oplov tovarniški voznik, zmagovalec dirke v Le Mansu in ambasador znamke Joachim Winkelchock, naučijo izkoriščati dinamični potencial modelov OPC. Osnovni cilj treninga je največja možna zabava v vožnji, s popolnim nadzorom vozila.

Vir:GM

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Jutri spremenjene cene naftnih derivatov
Toledo – lep avto za lepo ceno