Novice

Orodja iz 3D tiskalnika Oplu lajšajo izdelavo avtomobilov

Čeprav številni menijo, da bo izdelava avtomobilov s pomočjo orodij delujočih na osnovi tehnologije 3D tiskanja zaživela, če sploh, v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti, so tovrstne tehnološke rešitve že pomemben del Oplovega industrijskega vsakdanjika.

Skupina strokovnjakov pod vodstvom inženirja virtualnih simulacij Sascha Holla v Rüsselsheimu že tiska orodja za vlivanje plastike za uporabo v Oplovih tovarnah po vsej Evropi. Tovrstna, hitreje in ceneje izdelana orodja, so že v uporabi tudi v Eisenachu za izdelavo Adama in Adama Rocks. Toda to je le začetek, saj Oplovi strokovnjaki predvidevajo, da se bodo orodja izdelana s pomočjo 3D tiskanja v prihodnosti močno razširila. »V prihodnje bo vse več in več orodij 3D izdelave vključenih v produkcijske procese,« pravi Sascha Holl.

Za izdelavo Adama Rocks, avtomobila, ki bo septembra zapeljal med kupce, je bila s tehnologijo 3D tiskanja narejena šablona za izpis logotipa na stranski šipi. Za lažje in natančnejše nameščanje vetrobranske šipe se uporablja vodilo izdelano s pomočjo tehnike 3D tiskanja. Orodja iz 3D tiskalnikov so uporabljena tudi za namestitev kromiranega elementa na kljuko vrat in namestitev platnene zložljive strehe Swing Top. V tovarni v Eisenachu je trenutno v uporabi približno 40 tovrstnih šablon in elementov produkcijske podpore.

Tovrstna oprema je bila računalniško razvita sočasno z razvojem Adama Rocks. »Omogoča nam hitro prilagoditev posameznih elementov. Če vozilo doživi spremembe, lahko preprosto in hitro spremenimo orodje le z nekaj kliki,« razlaga Holl. »Proces 3D tiskanja nam omogoča izdelavo vseh predstavljivih oblik. V nasprotju s konvencionalnimi proizvodnimi tehnologijami nam ni potrebno upoštevati nikakršnih omejitev.«

Skupina virtualnega inženiringa v Rüsselsheimu mora le pobrskati med številnimi triki in specifičnimi rešitvami, ki jih ima z novo tehnologijo na voljo, ko je potrebno izdelati tudi večje dele. S sofisticirano tehnologijo je mogoče z združevanjem manjših delov izdelati večje. Tovrstna rešitev je bila na primer uporabljena za stranski element vpenjanja zadnjega spojlerja na Adama Rocks.

Med 3D tiskanjem se plastika nalaga v plasteh debeline 0,25 mm. Uporabljena plastika je lahka, trdna in vsestransko uporabna. Votli deli in previsi so samodejno napolnjeni s polnilom, ki je kasneje odstranjena s specifičnim procesom čiščenja. »Proces je primerljiv izdelavi mostov in ograj,« pravi Holl. »Izbočeni, oziroma štrleči deli morajo biti podprti dokler se material ne strdi. Šele takrat se podporni okvir odstrani.«

Manjši del šablon potrebnih za sestavljanje avtomobilov in končno obdelavo je bil skozi zelo zahtevne postopke z vlivanjem in uporabo smol prej izdelan ročno. Zahvaljujoč 3D tiskanju se je strošek izdelave tovrstnih pomagal zmanjšal za 90 odstotkov. Ob tem so stiskana orodja pripravljena za uporabo v le osmih urah in so do 70 odstotkov lažja. Med ostale prednosti sodi tudi to, da je mogoče orodja mehansko in kemično obdelovati. Vanje je mogoče vrtati, jih drobiti, brusiti, lakirati in združevati preko raznih postopkov z najrazličnejšimi drugimi materiali. Ergonomične, posebej natančne nastavitve, je prav tako mogoče izvesti s pomočjo osebnega računalnika v le nekaj minutah. »Orodja lahko prilagodimo vsem razmeram in jih obenem naredimo prijazna za uporabo našim kolegom za tekočim trakom,« doda Holl.

Tudi pri izdelavi Opel Insignie in Cascade se uporabljajo orodja izdelana s pomočjo 3D tiskanja. Postopoma bodo tovrstna orodja uporabljena tudi pri izdelavi drugih Oplovih avtomobilov. Nova Corsa, Vivaro in Mokka s tekočih trakov v Zaragozi bodo na primer, od konca letošnjega leta, prav tako izdelani s pomočjo orodij izdelanih s pomočjo 3D tiskanja. Njihovo vse večje število postavlja Opel, skupaj z GM Group, na vodilno mesto na tem področju.

Vir: Opel

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sproščen dopust za Daimlerjeve zaposlene
Novi Golf se bo zgledoval po XL1