Novice

Pametni telefoni namesto tovarniško vgrajene avtomobilske navigacije

Zakaj bi pri nakupu novega avtomobila namenjali dodatne evre nakupu vgrajene navigacijske naprave, če si lahko v teh časih pomagamo s sodobnimi pametnimi telefoni ter brezplačnimi GPS aplikacijami? V Nemčiji na primer že več kot tretjina voznikov pri iskanju želene destinacije uporablja svoje mobilne telefone.

V raziskavi, ki jo je opravil raziskovalni inštitut Infas, so ugotovili, da se je število uporabnikov mobilnih GPS aplikacij v zadnjih štirih letih povečalo za polovico. Tako kar 34% uporabnikov uporablja omenjene aplikacije na svojih mobilnikih pri iskanju npr. alternativnih poti v primeru prometnih zastojev oziroma nesreč, kar je za 17% več kot leta 2012. Na ta način nadomeščajo tovarniško vgrajene navigacijske naprave v avtomobilih, ki pri nakupu še vedno zahtevajo preveč dodatnih evrov.

Povečanje uporabnikov mobilnih aplikacij za usmerjanje je povsem razumljivo, saj so sodobni pametni telefoni postali v zadnjih letih nepogrešljiv del našega vsakdanjika. Vendarle pa je raziskava pokazala, da zgolj 6% voznikov uporablja mobilne aplikacije pri nakupu parkirnih listkov, kar je sicer za polovico več kot leta 2012, a še vedno zanemarljivo malo.

Raziskovalni inštitut Infas je opravil omenjeno raziskavo junija letos na vzorcu 1.009 oseb, starejših od 18 let, pod okriljem projekta »Nemčija – dežela idej« (skupna pobuda nemške politike in gospodarstva, s katero so pričeli že leta 2006 po svetovnem prvenstvu v nogometu).

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: HERE.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Pametni telefoni namesto tovarniško vgrajene avtomobilske navigacije"


izotop
7 leta 7 meseci nazaj

Plus za mobilce je verjetno boljši zaslon, minus pa sprejem gps signala v kabini (avtomobili imajo pri originalni navigaciji ponavadi zunanje antene ipd).
Opcija je pa seveda še kakšen app connect, kjer na večji zaslon avtomobila prezrcališ vsebino telefona, jasno tudi navigacije in v tej smeri bo verjetno šlo vse skupaj. Še vedno pa obstaja problem slabega signala, čeprav vedno lahko priključiš dodatno anteno.

pskoda
7 leta 7 meseci nazaj

Jaz jo še nikoli nisem kupil. Če bo prodaja navigacij preveč padla bodo pa v kombinaciji oz bo treba kupit navigacijo, da boš recimo lahko imel prostoročno telefoniranje

xxl
7 leta 7 meseci nazaj

Ja,dobro jutro,ne?Prav srečen sem bil,da moj tega ni imel v opremi,ker res ne mislim za ekranček in navigacijo,plačevat čez 800 eura.

cashy
7 leta 7 meseci nazaj

povsem normalno. Tudi sam že skoraj 6 let uporabljam navigacijo na telefonu. Ne vem, zakaj bi plačeval skoraj 1.000€ za navigacijo v avtu, ko pa je na razpolago tako rekoč zastonj na telefonu – edini strošek je telefon, ki pa bi ga imel tako ali tako tudi brez navigacije…

 
Citroën s konceptom CXperience vstopa v svet visoke mode
Na vidiku novo sodelovanje med FCA in Samsungom?