Novice

Pestro dogajanje ob Dnevu mobilnosti v Občini Vojnik

Uspešnih 5 let delovanja invalidov na področju prometne varnosti. Že 22.000 mladostnikov spremenilo odnos do varne vožnje.

Člani gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim« se tudi v 5. letu delovanja podajajo med mladostnike. V okviru Dneva mobilnosti v Občini Vojnik so izvedli interaktivno delavnico, na kateri so učence Osnovne šole Vojnik opozorili na pomen varnosti v cestnem prometu. Povzeli so izjemne dosežke njihovega gibanja, saj so samo v lanskem šolskem letu dosegli rekord – več kot 4.600 izobraženih mladostnikov – ter predstavili cilje za prihodnost.

Včeraj, 20. septembra so v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka med 16. in 22. septembrom, člani gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim« v sodelovanju z Občino Vojnik in Zavarovalnico Triglav predstavili svoje osebne zgodbe, namenjene učencem Osnove šole Vojnik. V sklopu dogodka je bil za udeležence pripravljen pester spremljevalni program.

Pred samim začetkom delavnice je vodja gibanja David Razboršek povzel dosežke, ki so jih člani gibanja nanizali v petih letih delovanja: »Samo v lanskem šolskem letu nam je z zgodbami ponesrečencev v prometnih nesrečah uspelo izobraziti več kot 4.600 mladih, kar je svojevrsten rekord, saj delujemo popolnoma brez sredstev namenjenih za preventivo v cestnem prometu s strani države. V petih letih delovanja pa je zgodbe ponesrečencev slišalo preko 22.000 mladostnikov.« Razboršek je dodal, da bi učinkovitost podajanja zgodb in potrebo, da bi vsak mladostnik slišal zgodbo, spoznala javnost, hkrati pa si želi večje podpore in usklajenega delovanja preventive v Sloveniji s strani Javne agencije za varnost prometa. Njihovo vizijo spreminjanja src mladih in ustvarjanja vrednote varne vožnje je partnersko podprla Zavarovalnica Triglav, s katero bodo v letošnjem šolskem letu nagovarjali mladostnike.

Pod vtisi osebne zgodbe Mateja Lednika, ponesrečenca v prometni nesreči z motorjem, je besedo prevzela predstavnica Zavarovalnice Triglav iz območne enote Celje ga. Hijacinta Žohar, ki je dejala, da z veseljem podpirajo aktivnosti, ki prispevajo k povečanju zavedanja odgovornega ravnanja v prometu. »Naloga vseh nas je, da preprečimo nepremišljene trenutke, ki lahko za vedno spremenijo življenje. V Zavarovalnici Triglav verjamemo, da lahko s sistematičnim, načrtnim in dolgoročnim izvajanjem preventivne dejavnosti preprečimo marsikatero nezgodo.« Z organizatorji so se strinjali, da bi tovrstna predavanja morali slišati vsi mladostniki, pa tudi marsikateri odrasel.

Na košarkarskem igrišču pred prostori Občine Vojnik je na interaktivni delavnici »Še vedno vozim – vendar ne hodim« sledilo pestro dogajanje. S policistom na kolesu so se paraplegiki na ročnem kolesu – handbike – in učenci kolesarji podali na krajšo kolesarsko traso po središču mesta, na koncu pa spoznali, kako pravilno ravnati ob nezgodi in kako nuditi prvo pomoč s strani prostovoljcev Rdečega križa Vojnik. Obiskovalci so imeli na stojnici »Še vedno vozim – vendar ne hodim« priložnost preizkusiti Fatal-Vision očala, ki ponazarjajo različne stopnje alkoholiziranosti, maskota »Kuža pazi« Zavarovalnice Triglav pa se je z otroki pogovarjal o preventivnih ukrepih za varno vključevanje v promet.

Letošnji Dan mobilnosti v Občini Vojnik je še posebej poudarjal prizadevanje za čistejši zrak in zmanjševanje pojavnosti številnih bolezni povezanih z onesnaženostjo zraka. V ta namen so predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo prikazali rezultate meritev onesnaženosti zraka, Avto Celje pa hibridno vozilo. Da bo kolesarjenje spet zaživelo pa je poskrbel Center ponovne uporabe, ki je organiziral akcijo zbiranja in delavnico obnove rabljenih koles.

Vir: Gibanje »Še vedno vozim – vendar ne hodim«

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Za večjo varnost otrok v prometu – obisk v AMZS
Žagar drugi v Friends Areni