Novice

Poceni električni avtomobili? Northvolt je z novo baterijo blizu preboja.

Natrij-ionske baterije še niso pripravljene na vgradnjo v električne avtomobile, toda to bi se lahko že kmalu spremenilo. Northvolt je namreč razvil novo generacijo tovrstnih baterij, ki naj bi bila bistveno cenejša za proizvodnjo kot druge vrste baterij in po novem tudi že dovolj varna, da jo bodo pričeli uporabljati pri hranilnikih obnovljive električne energije.

Čeprav električna vozila v ozračje ne izpuščajo delcev ogljikovega dioksida, je zaradi kopanja rudnin in postopka izdelave baterijskega paketa proizvodni proces bolj obremenjujoč za okolje kot pri proizvodnji avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje. Pri Northvoltu želijo to spremeniti, zato so razvili natrij-ionsko baterijo, kjer za izdelavo potrebujejo bistveno manj redkih zemeljskih rudnin.

Za zdaj še v zalogovnikih, kasneje tudi v avtomobilih

Razvoj natrij-ionskih baterij trenutno še poteka, tehnologija pa ni pripravljena na uporabo v avtomobilih. Trenutno je najvišja energijska gostota 160 vatnih ur na kilogram, kar ni na nivoju litij-ionskih baterij, ki se jih uporablja v električnih avtomobilih. Je pa dovolj, da bo Northvolt natrij-ionsko baterijo pričel vgrajevati v hranilnike obnovljive električne energije.

Čeprav trenutna energijska gostota še ni na zadostnem nivoju, je vsekakor pomemben podatek, da sta dve od ključnih sestavin železohttps___www.carscoops.com_wp-content_uploads_2023_11_2023-Northvolt-Sodium-Ion-Cell-3-1024x520 in natrij. Obeh materialov je na pretek, hkrati pa sta cenejša in bistveno bolj varna kot nikelj, mangan, kobalt ali železov fosfat. “Svet polaga veliko upov v to in z veseljem povem, da smo razvili tehnologijo, ki bo omogočila njeno široko uporabo za pospešitev energetskega prehoda,” je povedal Peter Carlsson, izvršni direktor Northvolta. “To je pomemben mejnik za Northvoltovo tržno ponudbo, vendar je baterijska tehnologija, kot je ta, ključnega pomena tudi za doseganje globalnih trajnostnih ciljev, saj naredi elektrifikacijo stroškovno učinkovitejšo, trajnostno in dostopnejšo po vsem svetu.”

Švedsko podjetje je natrij-ionsko tehnologijo pričelo razvijati z raziskovalnim partnerjem Altris. Rezultat skupnega razvoja je celica, ki je poceni za izdelavo in varna pri visokih temperaturah, zaradi česar je privlačna za toplejše dele sveta. Pri Northvoltu zdaj že iščejo način, kako izdelati celico z večjo gostoto, ki bo idealna za vgradnjo v električne avtomobile.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Northvolt.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Poceni električni avtomobili? Northvolt je z novo baterijo blizu preboja."


9 meseci 6 dni nazaj

Prispevek navaja, da je natrij (kot en od dvojice železo in natrij) “bistveno bolj varen kot nikelj, mangan, kobalt ali železov fosfat”. Glede na to, se natrij vžge sam od sebe na zraku ob povišani vlagi ali ob stiku z vodo in se gasi samo s posebnim prahom oziroma peskom, se mi ne zdi ravno varnejši od treh inetrnih kovin, četrta na seznamu je pa tudi daleč od tega da bi sama od sebe eksplodirala ali kaj podobnega …

Firediver
9 meseci 6 dni nazaj

Veliko je odvisno od kombinacije sestavin in pri baterijah tudi energijske gostote, ki utegne povzročiti pregrevanje in ogenj.
Če smo že pri natriju…že natrijev klorid – kuhinjska sol – ni več problematičen ne na zraku in ne v vodi.
Pa ko smo že pri soli, zraven je klor, ki je sam po sebi strupen. Kako to, da to dodajamo jedem za boljši okus? Mar smo nori?

 
Nio našel novega partnerja za sistem menjave avtomobilskih baterij
Bentley britanske kraljice postaja del zgodovinske zbirke