Novice

Poklon legendi: Toyota Corolla, najbolj prodajan avtomobil na svetu

Toyota Corolla ne potrebuje posebne predstavitve, saj gre za najbolj prodajan avtomobilski model na svetu, ki je v pol stoletja obstoja našel ogromno kupcev.

V petdesetih letih se spremeni marsikaj, tako se je vse do danes nenehno spreminjala tudi Toyota Corolla. Od zgodovinsko pomembne prve generacije, vmesne dolgočasne limuzine, vse do športne različice AE86 je Corolla danes mešanica različnih okusov in oblik, njen pedigre pa je naravnost osupljiv.

Toyota je pričela s proizvodnjo leta 1966 in že takoj osupnila svet z 1,1-litrskim bencinskim agregatom, ki je hitro postal sinonim za vzdržljivost. Njegova preprosta zasnova je sovpadala z ostalo ponudbo tistega časa, ki je bila razmeroma skromna. Za današnjih 1.500 evrov je kupec takrat dobil poleg motorja še listnate vzmeti in 4-stopenjski menjalnik.

c09d0dd06c35cb16c1adb15937552e89x

A Corolla se je hitro dokazala kupcem širom sveta in v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja postala drugi najbolje prodajan avtomobil na svetu. Drugi generaciji so inženirji podaljšali medosno razdaljo, dodali 13 konjskih moči in samodejni menjalnik. Kasneje so ponudbo razširili še z močnejšim 1,6-litrskim agregatom in 5-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Športno paleto sta prvič zasatopala Corolla Levin in Sprinter Trueno.

toyota-corolla-2nd-generation

Leta 1975 je Toyota ponujala že pet različnih verzij Corolle in je kupce iskala s številnimi novostmi. Poleg motorja s katalizatorjem je bil na voljo še atraktiven paket SR5. S prihodom tretje generacije se je vzpon Corolle nadaljeval in Toyota je beležila rekordno prodajo. Le leto kasneje le japonski proizvajalec vozil pripravil različico Sport Coupe, povsem novi kupe, ki je napovedoval smer razvoja v prihodnosti, a so se kasneje od napovedane oblikovalske smeri vseeno oddaljili.1998001_1972_Corolla_1600_Fastback

Ko govorimo o četrti generacije Corolle, v ospredje sili le en podatek. Toyota je upokojila starejše motorje in vgradila nove z aluminijasto glavo in sistemom SOHC. Kasneje so vozilom na japonskem trgu dodali še sistem vbrizgavanja goriva. Listnate vzmeti so zamenjale običajne vzmeti, dimenzijsko pa je bila do tedaj četrta generacija daleč največja.

Prvič je bila Corolla na voljo z opcijskim pogonom na sprednji kolesni par. Kljub temu je model GT-S, bolj znan pod oznako AE86, zasenčil vse izvedenke. Na voljo je bil kot kupe ali kombilimuzina in je imel nameščen motor z dvema odmičnima gredema. GT-S in sloviti agregat 4A-GE sta se v zgodovino zapisala z zlatimi črkami, saj sta bila osnova za številne dirkalnike.

Fifth-gen-Corolla-drawing

Pisalo se je leto 1988 in Corolla je ostala brez pogona na zadnji kolesni par. Pod pokrovom motorja so se skrivali motorji DOHC s 16 ventili, boljše različice so bile opremljene s popolnoma neodvisnim vzmetenjem, na voljo pa je bila tudi štirikolesno gnana različica All-Trac.

Tri leta kasneje se je poslovil kupe, Corolla je takrat pričela s preobrazbo. Oblikovno svež model, ki je bil po okusu mlajših kupcev, se je vse bolj nagibal v smer, ki bo kasneje navduševala starejše. Sedma generacija je prinesla bistveno večje dimenzije, zato ne moremo več govoriti o majhnem mestnem avtomobilu. Serijsko je bilo nameščeno neodvisno vzmetenje, na Japonskem pa so predstavili različico motorja 4A-GE z 20 ventili. Kupeja ni bilo več v ponudbi, Toyota pa se je vse bolj usmerjala v razvoj modelov, ki so privabljali širšo publiko. Še preden je na svet prišla naslednja generacija, si je Corolla že zaslužila naziv najbolje prodajanega modela v avtomobilski industriji.

Corolla-6-013

Corolla je pridobivala, a je Toyota žrtvovala zunanji videz za prodajne številke. Na voljo je bil le en agregat 1ZZ-FE s 120 ”konji”, ki je z leti dobil nekaj moči in novo oznako VVT-i. Trend rasti se je nadaljeval in v deveti generaciji je Corolla postala močnejša in večja, veljavo pa ji je dvigoval poseben paket XRS.

Corolla danes, v svoji enajsti reinkarnaciji, popolnoma nič ne spominja na prvi model, ki je zapeljal s proizvodnega traku – toda po pol stoletja kaj drugega niti ni pričakovati.

history-of-the-toyota-corolla

Kljub temu, da Corolla danes ni najbolj razburljiv avto na svetu, si s preko 43 milijoni primerkov na cestah nedvomno zasluži svoje mesto med legendami. Najbolje prodajan avtomobil na svetu je ponudil marsikaj, kmalu pa bo v prenovljeni obleki zapeljal tudi na naše ceste.

 Avtomobilizem.com (Vir: Toyota, Superstreetonline. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ceneje v muzeja znamk Porsche in Mercedes-Benz
BMW-jeva nova motorna družina ne bo pripravljena za prihod serije 5