Novice

Popolna paleta modelov Opel Astra: več raznolikosti, motorjev in vrhunskih funkcij

Ponudba modelov Opel Astra je pripravljena: z novo limuzinsko različico, novimi, najsodobnejšimi zmogljivimi motorji in sistemi za pomoč vozniku, ter svežo obliko je znamka izboljšala svoj najbolje prodajani kompaktni in nagrajen model ter nove modele Astra naredila še bolj športne in raznolike. Ostrejši zunanji in notranji videz poudarja športnost in tehnične prednosti linije kompaktnih avtomobilov. Z novo limuzino, različico s petimi vrati, karavanom Sports Tourer in trivratnim kupejem GTC ter njegovo visoko zmogljivo različico OPC je raznolika ponudba modelov Astra sedaj popolna.

Trditev, da bo Oplova ponudba v številnem kompaktnem segmentu najbolj čustveno izražen nemški inženiring, je podprta z novimi, vrhunskimi motorji, ki bodo od zdaj naprej in v naslednjih šestih mesecih razširili že tako raznoliko ponudbo Astrinih pogonskih agregatov. Nova Astra OPC, ki jo je že mogoče naročiti z 2,0-litrskim bencinskim motorjem s turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgavanjem goriva, obljublja veliko zabave za volanom. Z izhodno močjo 206 kW/280 KM in najvišjim navorom 400 Nm Astra OPC ni le najmočnejša Astra vseh časov, temveč je z navorom 200 Nm na liter kraljica navora v kompaktnem razredu. Je tudi najhitrejša Astra doslej: največja hitrost tega zmogljivega kupeja je 250 km/h, od 0 do 100 km/h pa pospeši v samo 6,0 sekundah.
Najhitrejšo dizelsko Astro vseh časov bo mogoče naročiti jeseni: novi motor 2.0 BiTurbo CDTI z izhodno močjo 143 kW/195 KM in impresivnimi 400 Nm navora poznamo že iz modela Insignia, vendar je bila sedaj v proizvodnji kompaktnega segmenta prvič predstavljena prefinjena tehnologija motorja BiTurbo. Motor poganjata dva turbopolnilnika, ki delata skupaj, ta motor pa pri modelu Astra s petimi vrati, karavanu Sports Tourer in GTC-ju zagotavlja odlično zmogljivost, kombinirano z nizko porabo goriva. Te tri različice karoserije omogočajo izbor visoko zmogljivih dizelskih modelov, ki v kompaktnem segmentu nimajo primerjave.

Opel lahko naznani tudi izboljšanja pri svojem že obstoječem 1,4-litrskem bencinskem motorju s turbopolnilnikom in 103 kW/140 KM. Ta motor je sedaj opremljen s funkcijo povečanja moči, ki motorju začasno doda dodatnih 10 odstotkov navora iz 200 na 220 Nm, kar je npr. zelo koristno pri prehitevanju.

Celoten spekter – od 99 g/km CO2 ecoFLEX linije do visoko zmogljive različice OPC

Kar se tiče motorjev bo nova ponudba modelov Astra zadovoljila široko paleto kupčevih želja, od Astre z najučinkovitejšo porabo vseh časov, t. j. 1.7 CDTI ecoFLEX (81 kW/110 KM in 96 kW/130 KM) s samo 99 g/km CO2 (3,7 l/100 km), do najmočnejše dizelske Astre z novim motorjem BiTurbo CDTI s 195 KM ter najmočnejšo Astro vseh časov, novo Astro OPC z 280 KM. Ne smemo seveda pozabiti nedavno lansirane 1.4-litrske LPG-različice s turbopolnilnikom (103 kW/140 KM) v začetku 2012. Z njo je ponudba motorjev pri novi Astri ena najbolj raznolikih v kompaktnem segmentu. Nadaljnje se bo družina motorjev v začetku prihodnjega leta obogatila tudi z uvedbo nove generacije bencinskih motorjev SIDI (Spark Ignition Direct Injection = vžig s svečko in neposrednim vbrizgavanjem goriva) ECOTEC z 1,6-litrsko delovno prostornino in turbopolnilnikom, kar zagotavlja, ne le izredno učinkovitost glede porabe goriva, temveč tudi zelo udobno v vožnjo.

Novi sistemi za pomoč vozniku dodatno razširijo široko ponudbo inovativne tehnologije

Nadaljnje novosti, ki pomagajo dvigniti tehnične standarde na še naprednejšo raven, je prav tako mogoče najti na področju sistemov za pomoč vozniku. Sedaj so številne vrhunske tehnologije, ki so bile prvič uporabljene v modelih Insignia in Zafira Tourer, na voljo tudi za nove modele Astra za še več varnosti in udobja. Sem sodi druga generacija sprednje kamere Opel Eye z izboljšano funkcijo za prepoznavanje prometnih znakov (TSA II), opozorilom na spremembo voznega pasu (LDW), prikazu varnostne razdalje (FDI) in opozorilom pred čelnim trčenjem (FCA). Ti sistemi opozarjajo voznika in preprečujejo kritične situacije, če voznik ni pozoren ali izgubi koncentracijo.

Drugi sistemi za pomoč vključujejo vzvratno kamero, napredni sistem za pomoč pri parkiranju, ki prepozna parkirna mesta in pomaga pri parkiranju, ter opozorilo za mrtvi kot ter prilagodljivi tempomat (ACC), ki deluje na osnovi radarja in ima sistem CIB za samodejno zmanjšanje hitrosti, ko je zaznana neizbežnost trka in deluje na območju med 50 km/h in 180 km/h. Na osnovi radarja delujoč ACC pomaga vozniku vzdrževati izbrano hitrost, tako da samodejno pospešuje ali zavira, hkrati pa ohranja prednastavljeno varnostno razdaljo do spredaj vozečega vozila.

Novi sistemi dopolnjujejo že obstoječo široko ponudbo inovativnih tehnologij modela Astra, od katerih so nekatere edinstvene v kompaktnem segmentu, medtem ko je druge le redko mogoče najti pri konkurenci. Sem sodi najnovejša generacija inteligentnih prilagodljivih sprednjih žarometov (AFL+) z biksenonskimi žarometi in številnimi funkcijami inteligentne osvetljave, vključno osvetlitvijo zavojev, pomočnikom za preklop dolgih luči in prilagodljivo razporeditvijo osvetlitve, ki se prilagaja samodejno glede na dane pogoje, vključujoč vremenske razmere.

FlexRide prilagodljivo podvozje za najboljšo možno vožnjo in nadzor nad vozilom, HiPerStruts prednje vzmetenje v vseh Astrah GTC in OPC

Poleg prepoznavnih dinamičnih karakteristik vožnje Astre lahko kupci izberejo tudi Oplov inteligentni mehatronski sistem FlexRide, ki se samodejno prilagaja različnim pogojem med vožnjo in ponuja tri načine izbire vožnje: standardni, v udobje usmerjen način »Tour« ali bolj aktiven način »Sport«.

Za še bolj športno vožnjo in nadzor imajo modeli Astra GTC in OPC na vzmetenju sprednjih koles vodila HiPerStruts (visoko zmogljiva vodila). Vodila HiPerStruts izboljšajo oprijem s cestiščem, povečajo moč v zavojih in znatno zmanjšajo torzijsko krmiljenje, kar voznikom omogoča izvleči največ iz Astre.

Za dodatno udobje so vsi modeli Astre opcijsko lahko opremljeni z ergonomičnimi sedeži, ki blagodejno delujejo na hrbet voznika in sovoznika ter se ponašajo s certifikatom strokovnjakov za zdravi hrbet AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V) v Nemčiji.

Nosilni sistem za kolesa FlexFix, ki ga imajo samo vozila Opel, je v celoti vgrajen v zadnji odbijač, v katerega se zloži kot predal, ko ga ne uporabljate. Ta sofisticiran nosilni sistem najnovejše generacije omogoča karavanu Astra Sports Tourer prevažati do štiri kolesa hkrati. Različica s petimi vrati lahko prevaža do dve kolesi.

Panoramsko vetrobransko steklo, ki ga je izumil in patentiral Opel, sega vse do sredine strehe avtomobila in tako vozniku in vsem sovoznikom v modelu Astra GTC in modelih OPC omogoča izjemno vizualno, prostorsko in vozno izkušnjo. V nasprotju z drugimi steklenimi strehami, steklo nima prečke, ki bi zmanjšala vidljivost.

Sveža oblika Astre z bolj športnimi in privlačnejšimi poudarki

Petvratna Astra in karavan Sports Tourer imata nov videz, ki je še bolj športen in na višji ravni kot sicer. To velja tudi za novo štirivratno limuzino Astra. Ekipa oblikovalcev pri Oplu se je osredotočila na sprednji del in mu ustvarila bolj poudarjeno spodnjo masko hladilnika, navdih katere je bila oblika pred kratkim lansiranega modela Astra GTC. Zgornji prednji del 5-vratne, Sports Tourerja in 4-vratne Astre je prejel bolj odločno – v obliki kril – kromirano letev s tridimenzionalno vizualno globino. Nova kromirana letev je navzgor zakrivljena, bolj centrirana in deluje, kot bi lebdela na maski. Z dodatnimi črnimi vstavki v žarometih, so luči sedaj že pri osnovni opremi »Essentia«, kot tudi »Enjoy« bolj športne oblike. Dnevne LED luči so zdaj na voljo tudi s standardnimi halogenskimi žarometi.

Na zadnji strani je bila vdolbina za registrsko tablico pri petvratni Astri oblikovana na nov način, ki ustvarja več vizualne širine. Pri petvratni Astri kot tudi pri modelu Sports Tourer je v odbijaču tik pod vdolbino za registrsko tablico nova kromirana letev, ki prav tako ustvari vtis širine.

Nove visoko zmogljive dizelske različice BiTurbo pri petvratnem modelu, modelu Sports Tourer in GTC-ju imajo še bolj športno in izrazito zunanjost, ki se od modela do modela razlikuje. Sprednji odbijač pri različici Astra BiTurbo (GTC, Sports Tourer in 5-vratna različica) poudarja visoko zmogljivost in bolj agresivno naravo vozila. Zgornja maska hladilnika je podobne oblike kot tista pri modelu Astra GTC, vendar je sprednja letev vedno v barvi karoserije. Spodnje območje za dovajanje zraka je bilo prav tako preoblikovano v bolj športno: območje, kjer sredinska maska hladilnika prehaja v zunanjo je bila oblikovana kot plavut morskega psa, s čemer je vozilo videti agresivnejše od običajne Astre. Stranska okna petvratne različice in Sports Tourerja so v celoti obdana s kromiranimi letvami, medtem, ko je pri Astri GTC BiTurbo spodnja obroba okna črna. Na zadnji strani sta dve izpušni cevi in bolj izrazita oblika zadnjega odbijača, kar modelom BiTurbo daje bolj agresivno držo.

V notranjosti so petvratna Astra, Sports Tourer in štirivratna limuzina zaradi uporabe novih tkanin, barv in okrasnih letev z lakom visokega sijaja videti bolj športno, živahnejše in raznovrstno. Pri modelih BiTurbo so barvne tkanine ali usnje v barvi Jet črna kombinirani z barvo Magic rdeča na robovih sedežev. Obrobe in šivi v barvi Magic rdeča na sedežih, notranji strani vrat in na menjalniku še dodatno prispevajo k bolj športni notranjosti. Novi usnjen volan in talne preproge z rdečimi obrobami so nadaljnja športna komponenta v notranjosti modelov BiTurbo.

Kupci Astre lahko sedaj koristijo tudi nove oblike platišč. Nova 17-palčna platišča iz lahkih kovin so na voljo pri opremi Sport serijsko. Na na izbiro so tudi nova 18-palčna in 19-palčna platišča iz lahkih kovin, oboja pa imajo športno obliko s 5 dvojnimi kraki. Poleg tega so pri Astri novi, tudi športni večkraki pokrovi koles.

Astra nadaljuje z Oplovo zgodbo o uspehu v kompaktnem segmentu

Z znatno izboljšano novo ponudbo modelov Astra Opel nadgrajuje uspeh svojega najbolje prodajanega modela v kompaktnem segmentu, ki je bil nagrajen s številnimi nagradami, vključno s prestižno nemško nagrado Zlati volan (2009), pred kratkim pa je bil ocenjen z najboljšo oceno za kakovost v poročilu o rabljenih vozilih 2012 DEKRA.

Družina modelov Astra je ključni sestavni del blagovne znamke, vozila iz prenovljene palete pa je že možno naročiti. Okrog tretjino vseh prodanih Oplovih avtomobilov predstavljajo Astre. Opel je ustvaril že svojo deseto generacijo vozil v kompaktnem segmentu in četrto generacijo modela Astra, ki ima že več kot 700.000 kupcev v vsej Evropi. Vse to zahvaljujoč petvratni Astri, ki je prišla na trg jeseni 2009, leto pozneje pa sta ji sledila Sports Tourer in konec leta 2011 še trivratni GTC Coupé. To pomeni, da Astra v Evropi zaseda tretje mesto (Nemčija: drugo mesto) na prodajni lestvici v segmentu največjih vozil v Evropi, ki prestavlja približno eno četrtino celotnega tržišča.

Cene prenovljene Opel Astre se začnejo pri 15.525 evrov (priporočena maloprodajna cena v Sloveniji), ki velja za petvratno različico z 1.4-litrskim bencinskim motorjem z močjo 64 kW/87 KM v izvedbi Essentia. Nova štirivratna limuzina z 1.4-litrskim bencinskim motorjem z močjo 74 kW/100 KM pa je, pod enakimi pogoji kot zgoraj, na voljo od 16.425 evrov.

Vir: GM

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Kia cee’d maksimalno varen po EuroNCAP
Ves čas boljši: 50 let Oplovih kompaktnih limuzin