Novice

Porsche 911 Turbo z dodatnimi 15 kilovati in turbino

Puriste je že pred časom vznemirila novica o prenovljenem modelu 911, ki bo imel pod pokrovom motorja nameščen prisilno polnjeni agregat. A Porsche drvi naprej in bo januarja na avtomobilskem salonu v Detroitu predstavil še dve najmočnejši različici legendarnega športnika – Turbo in Turbo S.

Obe Turbo različici se bosta pridružili obstoječi ponudbi, ki jo sedaj zastopata modela Carrera in Carrera S. Od začetka prodaje bosta na voljo tako kupe kot kabriolet, v obeh pa bo nameščen izboljšan 3,8-litrski šestvaljnik s 397 kilovati oziroma, pri močnejši Turbo S, s 427 kilovati. V primerjavi s predhodnikom sta najmočnejša predstavnika družine 911 pridobila 15 kilovatov.

Nemški proizvajalec pravi, da so večjo moč dosegli preko spremenjenih vhodnih ventilov v glavi valja, novih šob in višjega tlaka goriva. Različica S je opremljena še z novimi turbopuhali z večjimi kompresorji. Pri obeh je dodana funkcija ”Dynamic Boost”, ki prinaša večjo odzivnost motorja ob ponovnem pritisku na plin, efekt pa je najbolj izražen v programih Sport in Sport Plus. Funkcija Overboost dvigne tudi navora iz 710 njutnmetrov na 750 njutnmetrov, pri Turbo S pa se blokada premakne iz 7.000 na 7.200 vrtljajev na minuto.

Šibkejši brat potrebuje za pospeševanje od 0-100 km/h vsega tri sekunde in doseže najvišjo hitrost 320 km/h, močnejši brat pa doseže najvišjo hitrost 330 km/h in pospeši do 100 km/h v 2,9 sekunde. Kljub izboljšanju zmogljivosti sta v primerjavi s predhodnikom novinca bolj varčna, po tovarniških podatkih se bo povprečna poraba ustavila pri 9,1 oziroma pri 9,3 litra na prevoženih sto kilometrov.

Tako kot pri večini Porschejevih prenov, je tudi ta minorne narave. Zunanji videz zaznamujejo spremenjeni sprednji odbijač in zračniki ter bolj ozki žarometi LED, nova so 20-palčna platišča ter spremenjeni ročice za odpiranje vrat. Na zadku so drugačni zadnje luči in odbijač, prenovo pa zaokrožijo drugačni zaključki izpušnih cevi. V potniški kabini sta nameščena nov 360-milimetrski športni volan in nova večopravilna enota z zaslonom na dotik.

Turbo in Turbo S bosta v evropske salone zapeljala proti koncu januarja s ceno od 174.669 evrov do 215.962 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kdo je Louis Chiron in zakaj je Bugatti po njem poimenoval najnovejšega superšportnika?
PSA Peugeot Citroën in Toyota s trojčkom lahkih dostavnih vozil