Novice

Posel je sklenjen: Stellantis bo v Evropi prodajal modele kitajskega proizvajalca Leapmotor

Stellantis je vložil 1,5 milijarde evrov v 20-odstotni lastniški delež kitajskega proizvajalca Leapmotor. S tem želijo povečati svojo prisotnost na največjem avtomobilskem trgu na svetu, obenem pa naj bi Stellantis v Evropi pričel s prodajo modelov znamke Leapmotor.

Koncern Stellantis je z nakupom 20-odstotnega deleža pridobil dve mesti v upravnem odboru kitajskega proizvajalca. Obenem je večinski (51-odstotni) lastnik novoustanovljenega podjetja Leapmotor International s sedežem na Nizozemskem, ki bo skrbelo za prodajo modelov znamke izven Kitajske. Prva pošiljka avtomobilov naj bi v Evropo prispela v drugi polovici prihodnjega leta.

Kateri modeli bodo pristali v Evropi?

Pri Stellantisu zaenkrat še niso razkrili, kateri modeli naj bi zapeljali na evropska tla.  Leapmotor je na domačem trgu v lanskem letu prodal 111 tisoč avtomobilov in ima trenutno v svoji ponudbi tri modele. T03 je mestni električni model s ceno 8.500 evrov, športni terenec C11 stane 22 tisoč evrov in je neposredni konkurent Tesli Y, tretji model pa je C01. Gre za limuzino, ki cilja na kupce BMW i4 in na domačem trgu stane 25.500 evrov. Vsi slonijo na Leapmotorjevi prilagodljivi arhitekturi, v prihodnjih treh letih pa naj bi na enaki osnovi pripravili še celo serijo modelov.

leapmotor_co1
C01 je eden izmed treh modelov, ki jih prodaja Leapmotor na domačem trgu in eden najverjetnejših kandidatov za prodajo v Evropi.

Ravno tehnološka naprednost podjetja je ključna, da so pred nekaj meseci vanj vložili pri skupini Volkswagen, zdaj pa jim je sledil še Stellantis. Kitajski proizvajalec je trenutno v samem vrhu glede razvoja avtonomne tehnologije in namenja veliko sredstev v razvoj in uporabo računalniške moči naslednje generacije za prihodnja električna vozila.

Carlos Tavares, izvršni predsednik Stellantisa, je ob tej priložnosti povedal: “Ko poteka konsolidacija med zmogljivimi novoustanovljenimi podjetji za električna vozila na Kitajskem, postaja vse bolj očitno, da bo peščica učinkovitih in agilnih akterjev nove generacije električnih vozil, kot je Leapmotor, prevladala v glavnih segmentih na Kitajskem. Menimo, da je pravi čas, da prevzamemo vodilno vlogo pri podpori globalnih širitvenih načrtov Leapmotorja, enega najbolj impresivnih novih akterjev na področju električnih vozil, ki ima podobno tehnološko in podjetniško miselnost kot mi. S to strateško naložbo lahko odpravimo prazen prostor v našem poslovnem modelu in izkoristimo konkurenčnost Leapmotorja tako na Kitajskem kot v tujini.”

Za posel veljajo običajni pogoji, zato morajo dogovor potrditi še regulatorji.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Autonews Europe. Foto: Stellantis, Leapmotor)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Posel je sklenjen: Stellantis bo v Evropi prodajal modele kitajskega proizvajalca Leapmotor"


xxl
6 meseci 7 dni nazaj

In kolike cene bodo pri nas? Najmanj dvojne, če malce pretiravam.

cc09
6 meseci 6 dni nazaj

Tudi če bojo dvojne, takega avta kot je c11 v Evropi ne zna nihče naredit za 44 jurjev.

Blinder
6 meseci 6 dni nazaj

Naredit že znajo, ampak prodajajo potem toliko dražje. Na kitajskem pa se dogaja, da imajo subvencionirane EV, katere prodajajo zelo poceni. Delajo izgubo z njimi, ampak izgubo krije Kitajska.
Von der Leyenova je ukrepala zaradi tega proti Kitajski, ker menda ni dovoljeno, da država posega v pomoč podjetjem. Na drugi strani luže pa US ravno zdaj subvencionira njihove proizvajalce avtov na isti način, kot kitajci.

cc09
6 meseci 6 dni nazaj

A bejž. Kitajci kar serjejo denar. Po drugi strani pa Evropa subvencij za električne avte res sploh ne pozna, a ne da.

 
Lexus je v Tokiu razstavil koncepta LF-ZC in LF-ZL
Toyota FT-Se je prihodnost atraktivnega električnega športnega avtomobila