Novice

Povečano število kraj katalizatorjev

Europol opozarja, da se je v zadnjem času v nekaterih evropskih državah drastično povečalo število katalizatorjev s parkiranih vozil. Katalizatorji namreč vsebujejo dragocene kovine, kot so platina, paladij in rodij.

Zaradi višje oddaljenosti od tal so še posebej na udaru športni terenci ter enoprostorci, saj imajo nepridipravi lažji dostop do katalizatorjev. Vrednost katalizatorja je sicer odvisna od vrste vozila, a je minimalna cena plemenitih kovin, ki so v njih, na trgu vsaj 50 evrov. Tako so katalizatorji postali privlačni tatovom ravno zaradi njihove dostopnosti ter vrednosti na trgu.

Največ kraj katalizatorjev se zgodi na parkiranih vozilih, nekaj pa tudi v podjetjih, ki se ukvarjajo z obnovo le-teh. Tako je bilo iz tovrstnega podjetja v Belgiji pred kratkim ukradeno kar 300 katalizatorjev, vrednih 15.000 evrov. Strošek, ki ob tem zadane lastnika ukradenega katalizatorja, znaša vsaj 1.500 evrov.

Veliko storilcev tovrstnih kaznivih dejanj pripada mobilnim organiziranim združbam, ki pokrivajo široko področje, delujejo pa ponavadi preko meje tiste države, kjer se vrši kraja. Združba opravi krajo tekom noči, na večjem številu avtomobilov. Tatovi ukradene katalizatorje prodajo trgovcem s kovinami, katerih ne zanima izvor katalizatorjev. Bolj »sofisticirani« kriminalci pa celo sami poskrbijo za odstranitev plemenitih kovin in jih kasneje prodajo naprej – v tem primeru je krajo težko izslediti.

Da bi zmanjšali tveganje kraje, Europol svetuje:

• če je le možno, parkirajte svoje vozilo v garaži;
• parkirajte tam, kjer je dostop do parkirišča nadzorovan;
• parkirajte na območju, kjer je možno videti mimoidoče;
• parkirajte na dobro osvetljenih področjih;
• če imate več vozil, parkirajte manjša in nižja vozila okrog »rizičnejših« vozil, ki imajo višjo oddaljenost od tal, da ovirate dostop do njih;
• označite kovinsko lupino katalizatorja z edinstveno oznako, da bi jo bilo možno kasneje izslediti.

Avtomobilizem.com (vir: Europol)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Povečano število kraj katalizatorjev"


Ivan36
9 leta 10 meseci nazaj

Torej bo naseldnja direktiva EU, vsi avti brez CATa od leta 2016 !!!

 
35 let tovarne BMW Steyr: uspešna preteklost, jasna prihodnost.
Chanov kotiček: Kralj prehitevalnega pasu