Novice

Povsem novi Ford Ranger se je zapisal v zgodovino kot prvi in edini pickup, ki je pri testnih trčenjih Euro NCAP osvojil pet zvezdic

Povsem novi Ford Ranger je vstopil v avtomobilsko zgodovino kot prvi pickup, ki je dosegel maksimalnih pet zvezdic v skladu s protokolom testnih trčenj Euro NCAP.

Ranger je za skupno varnost osvojil 89 odstotkov – to je najvišji seštevek med pickupi in eden najboljših rezultatov, kar jih je Euro NCAP doslej zabeležil za kateri koli tip vozil. Poleg tega je novi Ranger med vsemi doslej testiranimi vozili dosegel najboljši rezultat Euro NCAP pri zaščiti pešcev (81 odstotkov).

“Varnost vozil je ena ključnih vrednot za družbo Ford Motor Company in ti neodvisni testi potrjujejo, da Ranger ni le najbolje ocenjeno vozilo v svojem razredu, temveč da sodi tudi med najbolje ocenjena vozila, kar so jih kadarkoli preizkusili v organizaciji Euro NCAP,” je povedal Stephen Odell, predsednik in izvršni direktor Forda Evropa. “Nezgodi se želimo vsi izogniti, a če se že zgodi najhujše, bo novi Ranger v največji možni meri preverjeno zaščitil tako potnike vseh starosti kot tudi pešce.”

Organizacija Euro NCAP je bila ustanovljena leta 1997, podpira pa jo veliko vlad, avtomobilskih zvez, zavarovalnic in zvez za zaščito potrošnikov. Euro NCAP je največja in najbolj spoštovana neodvisna avtoriteta na področju testnih trčenj v Evropi.

Ocenjevalci so rezultate Rangerjevega preizkusa opisali kot “izjemne”, saj je na prav vseh področjih dosegel oceno “odlično”.

Michiel van Ratingen, generalni sekretar Euro NCAP, je povedal: “S tako učinkovito zaščito pešcev je Ford Ranger nedvomno dvignil merila glede varnosti v kategoriji pickupov, ki se doslej niso izkazali kot najbolj varni.”

Napredna zaščita

Povsem novi Ranger je zasnovan in izdelan tako, da zagotavlja celovito varnost in zaščito. Na prvem mestu je izjemno zaščitna struktura karoserije, ki s celovito uporabo ojačenega jekla varuje potnike v primeru trčenja, povsem nov okvir pa pomaga usmerjati energijo med trčenjem.

Inženirji so s pomočjo naprednega računalniškega modeliranja opravili več kot 9000 simulacij trčenja v navidezni resničnosti, šele nato je bilo dejanskemu preizkusu trčenja izpostavljeno prvo prototipno vozilo.

Stranske varnostne blazine, ki so v Evropi prvič del standardne opreme vseh različic Rangerja, se sprožijo iz stropne obloge, da v primeru bočnega trčenja zagotovijo zaščito za glavo. Varnostna zavesa je zasnovana tako, da pri različicah Double Cab in Super Cab zaščiti potnike v obeh vrstah, saj prekrije zgornji del bočne strukture in stekla od stebrička A do zadnjega dela prostora za potnike.

Novi stranski varnostni blazini se sprožita tudi iz bočne obloge sprednjih sedežev, da pred silami bočnega trčenja zaščitita prsni koš in pri tem sodelujeta s sprednjima varnostnima blazinama za voznika in sovoznika. Varnostna blazina za zaščito voznikovega kolena je prav tako del standardne opreme vseh modelov.

Med drugimi varnostnimi tehnologijami so tritočkovni varnostni pasovi za vse sedeže, na sprednjih sedežih sta varnostna pasova opremljena tudi z zategovalnikom in omejevalnikom obremenitve, tehnologija Ford BeltMinder pa voznika in sovoznika opozori na uporabo varnostnega pasu.

Izboljšana varnost pešcev

Tehnologije za varnost potnikov v povsem novem Rangerju dopolnjujejo najsodobnejše funkcije za zaščito pešcev.

Tehnologije so sad globalnega Fordovega raziskovalnega projekta za zasnovo do pešcev prijaznega vozila, zdaj pa so jih prvič uporabili v pickupu. Med njimi je posebna šestkotna struktura pod pokrovom motornega prostora, ki zmanjšuje tveganje za poškodbe glave, zasnova sprednjega odbijača pa vključuje materiale, ki v primeru bližnjega srečanja s pešcem vsrkajo energijo trčenja.

Inovativna aktivna varnost in tehnologije za pomoč vozniku

Povsem novi Ranger uporablja tudi inovativne pripomočke za aktivno varnost in tehnologije, ki vozniku pomagajo preprečiti nezgodo. Ključna standardna funkcija je elektronski program za stabilnost (ESP), ki s pomočjo naprednih tipal stalno nadzira vedenje vozila in pomaga ohraniti stabilnost in nadzor.

Sistem za nadzor zanašanja prikolice nadzira vedenje vlečnega vozila in prikolice ter v primeru nihanja oziroma zanašanja prikolice z nadzorovanim zaviranjem zmanjša njun učinek. Vozniki, ki pogosto vozijo težko natovorjeno vozilo, se lahko zdaj zanesejo tudi na pomoč prilagodljivega nadzora obremenitve.

Pri vožnji po strmini navzdol funkcija za nadzorovan spust zagotavlja, da bo vozilo z zaviranjem ohranjalo nastavljeno hitrost. Pri speljevanju na strmem klancu pomoč pri speljevanju na strmini vozniku pomaga, da samozavestno spelje tudi s povsem natovorjenim vozilom, ki se pri tem ne pomakne nazaj.

Sistem ESP v Rangerju vključuje terensko logiko, ki prepozna vožnjo po grobih podlagah in ustrezno prilagodi sistem, da zagotovi optimalno razmerje med stabilnostjo in pravočasnostjo posegov.

Povsem novega Rangerja lahko kupci že naročijo, v prodajnih salonih po Evropi pa bo na voljo od novembra 2011. V Sloveniji ga pričakujemo v začetku 2012.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Yaris dosegel maksimalno število zvezdic v testu varnosti Euro NCAP
Pet zvezdic za Audi Q3 na poskusnem trčenju Euro NCAP