Novice

Povsem novi volvo V40 – varnost in podpora: Najbolj inteligenten in varen volvo v zgodovini

Dodatne visokotehnološke izboljšave in popoln komplet varnostnih in podpornih sistemov iz večjih modelov Povsem novega volva V40 spremenijo v najbolj varnega volva v zgodovini.

Povsem novi V40 je tako opremljen s prvo zračno blazino za pešce na svetu, pomočjo pri ohranjanju voznega pasu s haptičnim samodejnim krmiljenjem (Lane Keeping Aid), inteligentnim sistemom za pomoč pri bočnem parkiranju (Park Assist Pilot), informacijami o prometnih znakih (Road Sign Information), aktivnimi dolgimi lučmi (Active High Beam) in radarjem za opozorilo o vozilih, ki prihajajo od strani (Cross Traffic Alert) v zadku.

Povsem novi volvo V40 je opremljen še z inovativnim zaznavanjem pešcev s samodejnim zaviranjem in izboljšano različico sistema City Safety, sistema za izogibanje nesrečam pri nizkih hitrostih, ki sedaj deluje do hitrosti 50 km/h.

Sistem za pomoč pri parkiranju – enostavno bočno parkiranje

Anketa globalnega raziskovalnega inštituta TNS je odkrila, da ima z bočnim parkiranjem težave tretjina evropskih voznikov. V podobni raziskavi angleške zavarovalnice elephant.co.uk sta okoli dve tretjini voznikov odgovorili, da se ob bočnem parkiranju počutijo neprijetno.

Novi sistem za pomoč pri parkiranju olajša to težavno nalogo tako, da prevzame nadzor nad krmiljenjem, medtem ko voznik upravlja s prestavami in hitrostjo vozila. Pri parkiranju sistem uporablja ultrazvočne senzorje na sprednji, zadnji in bočnih straneh vozila. Ko ga voznik vključi, začnejo senzorji pregledovati strani vozila. Ko najdejo parkirno mesto, ki je najmanj 1,2-krat daljše od vozila, obvestijo voznika z zvočnim signalom in sporočilom na zaslonu, ki mu svetuje, da naj vozilo ustavi. Na zaslonu se nato pokažejo tudi sprotna navodila v besedilni in animirani obliki, ki se predvajajo dokler ni vozilo ustrezno parkirano. Voznik mora prestaviti v vzvratno prestavo in nadzirati hitrost vozila, sistem pa prevzame nadzor nad krmiljenjem. Po zaključenem parkiranju, je voznik obveščen z zvočnim signalom in besedilnim sporočilom.

Povsem nov volvo V40 lahko po želji opremite tudi z vzvratno kamero za pomoč pri parkiranju in senzorji na sprednji in zadnji strani vozila.

Pomoč pri ohranjanju voznega pasu – aktivna pomoč za ohranjanje smeri

Raziskave so pokazale, da se številne nesreče zgodijo v nekritičnih voznih pogojih in dobrih vremenskih razmerah ter so posledica voznikove nepozornosti, utrujenosti ali slabega počutja. Okoli 30 odstotkov vseh nesreč v statistični bazi podatkov podjetja Volvo se zgodi, ker vozilo zaide s cestišča. In okoli 75 odstotkov teh nesreč se pripeti na cestah, kjer je hitrostna omejitev 70 km/h ali več.

Nova pomoč pri ohranjanju voznega pasu v V40 vozniku pomaga ostati v izbranem voznem pasu. Ta sistem volanu doda več navora, ko se vozilo približa stranski črti in je v nevarnosti, da zapusti vozni pas. Sistem deluje pri hitrostih med 65 in 200 km/h.

Kamera na sprednji strani vozila nadzira levo in desno stransko črto. Sistem beleži vožnjo vozila med oznakami cestnega pasu in se vključi, če zazna, da bo vozilo nenamerno zapustilo izbrani pas. Sistem v prvi fazi blago doda malce volanskega navora, ki vozniku pomaga pri vrnitvi v želeno smer. Če vozilo zapusti vozni pas, pomoč pri ohranjanju voznega pasu voznika opozori s haptičnimi vibracijami volanskega obroča.

Izboljšani sistem za informacije o mrtvih kotih – za boljšo vidnost

V40 je prvi volvo opremljen z izboljšanim radarskim sistemom za zaznavanje vozil v mrtvih kotih (Blind Sport Information System – BLIS). Ta tehnologija sedaj dodatno zaznava in voznika opozori o hitro približujočih se vozilih, ki so 70 m za njegovim vozilom. Seveda voznika še zmeraj opozarja tudi o morebitnih vozilih, ki se nahajajo v mrtvih kotih na obeh straneh. BLIS vozniku pomaga preprečiti potencialno nevarne menjave voznega pasu. Izboljšani sistem BLIS uporablja radarje, ki so nameščeni v zadnjih vogalih vozila, za pokrovom odbijača. Radarji nenehno preverjajo kaj se dogaja za in ob vozilu. Opozorila se prikažejo na indikatorjih LED v obeh A-stebričkih. Indikator LED se prižge in sveti, če zazna vozilo v območju, ki ga pokriva radar. Druga opozorilna stopnja – utripajoči LED – se sproži, če voznik vključi smerokaz ob vključenem prvem opozorilu.

Opozorilo o vozilih, ki prihajajo od strani – vzvratna zaščita

Opozorilo o vozilih, ki prihajajo od strani uporablja radarje, ki zaznajo bližajoča se vozila, ko voznik vzvratno zapušča parkirni prostor. Ta sistem je še posebej koristen v majhnih in nagnetenih prostorih, kjer ima voznik morebiti omejeno stransko vidljivost zaradi infrastrukturnih elementov, rastlin ali ostalih parkiranih vozil. Opozorilo se vključi, ko zazna vozila, ki so oddaljena do 30 metrov. Sistem prav tako lahko zazna manjše nevarnosti, kot so kolesarji in pešci, a ne vedno in le na krajših razdaljah. Opozorilo, ki ostane vključeno dokler vzrok nevarnosti ne zapusti cone pokrivanja, sestavljata zvočno opozorilo in vidno opozorilo na osrednjem zaslonu.

Podatki o prometnih znakih – dodatno »oko« za vozno okolje

Visoke hitrosti so prisotne pri precejšnjem deležu vseh smrtnih cestnih nesreč. Raziskave Evropske organizacije za cestno varnost (European Road Safety Observatory – ERSO) so pokazale, da igra hitrost vlogo pri 30 odstotkih vseh smrtnih nesreč. Raziskava švedske vladne agencije za ceste pa je pokazala, da bi spoštovanje hitrostnih omejitev v državi vsako leto rešilo med 100 in 150 življenj.

Sistem za informacije o prometnih znakih vozniku pomaga tako, da prikazuje cestne znake na osrednjem zaslonu. Kamera, ki snema okolico pred vozilom, lahko zaznava znake za omejitve hitrosti in znake za prepoved prehitevanja. Ikona znaka se prikazuje dokler ni zaznan naslednji znak. Informacije o cestnih znakih je moč združiti s funkcijo za prekoračitev hitrosti, ki voznika z opozorilnim znakom na števcu hitrosti opozori, da je prekoračil hitrost.

Aktivne dolge luči – bolj sproščena vožnja v temi
Nova tehnologija aktivnih dolgih luči v volvu V40 vozniku pomaga bolj učinkovito izrabo dolgih luči. Voznik lahko izbere tudi samodejni preklop med dolgimi in kratkimi lučmi. Tehnologija uporablja kamero za snemanje okolice pred vozilom in zapleteno obdelavo slike, da določi, kako lahko vozniku zagotovi najboljšo vidljivost ponoči. Kamera nadzira ostala vozila in njihove sprednje ter zadnje luči. Napredna programska oprema za obdelavo slike podatke analizira in izračuna podatke o položaju in smeri ostalih vozil. Izračun služi kot osnova za samodejen preklop med dolgimi in kratkimi lučmi.

Povsem novi V40 lahko opremite z lučmi, ki sledijo ovinkom in zavojem ceste (Active Bending Lights).
K boljši vidljivosti v slabih vremenskih pogojih prispevajo tudi električno ogrevano vetrobransko steklo in senzor za dež, ki samodejno zažene in nadzira hitrost delovanja brisalcev.

Prilagodljivi tempomat in opozorilo o oddaljenosti – ohranite varnostno razdaljo

Povsem novi volvo V40 lahko opremite z aktivno prilagodljivim tempomatom (Adaptive Cruise Control – ACC), ki dvigne varnost vožnje s pomočjo radarja, s katerim samodejno zagotavlja ohranjanje nastavljenega časovnega intervala med vami in vozilom pred vami. Voznik izbere želeno maksimalno hitrost in časovni interval do vozila pred seboj. Če radar zazna, da je pred vami počasnejše vozilo, sistem samodejno prilagodi hitrost vašega vozila.
Sistem za pomoč v koloni (Queue Assist) pri vozilih s samodejnim menjalnikom to razdaljo ohranja pri vseh hitrostih in se ne izključi niti med mirovanjem. Ta funkcija je izjemno koristna v počasi premikajočih se kolonah s ponavljajočimi speljevanji in ustavljanji.

Opozorilo o oddaljenosti vozniku pomaga ohranjati varnostno razdaljo. Voznik lahko na volanu izbira med petimi različnimi časovnimi intervali. Izbrani interval je prikazan na zaslonu števca hitrosti. Če postane interval do spredaj vozečega vozila prekratek, se prižge svetilni znak v prikazovalniku na vetrobranskem steklu.

Zaznavanje pešcev – edinstveno v tem razredu

Nesreče, ki vključujejo pešce, se v našem vse bolj intenzivnem prometu dogajajo vsakodnevno. V Evropi pešci predstavljajo 14 odstotkov vseh umrlih v prometu. V ZDA ta delež znaša 12 odstotkov, na Kitajskem pa preko 25 odstotkov.

Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem je tehnologija, ki zazna, če pešec stopi pred vozilo. Če se voznik ne odzove v ustreznem času, lahko vozilo sproži opozorilni znak in samodejno zavre. Te tehnologije nima nobeno drugo vozilo v tem razredu.

Sistem zaznavanja pešcev z zaviranjem je sestavljen iz radarja v rešetki vozila, kamere nameščene pred notranjim vzvratnim ogledalom in centralne nadzorne enote. Radar ima nalogo zaznati pešca ali vozilo prev volvom V40 in izračunati njegovo oddaljenost. Kamera pomaga pri določitvi za kateri tip nevarnosti gre. Radar deluje v dvojnem načinu in lahko zaradi širokega kota pokrivanja zgodaj zazna pešce, ki bodo stopili na cestišče. Uporabljena inovativna tehnologija je programirana za določanje vzorca peščevega obnašanja in zazna če namerava stopiti na cesto pred vozilom. Sistem lahko zazna pešce, ki so visoki najmanj 80 cm. Sistem voznika najprej opozori z zvočnim signalom in utripajočo lučko v prikazovalniku na vetrobranskem steklu. Če se voznik ne odzove in je trčenje neizogibno, sistem samodejno pritisne na zavore.

Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem lahko prepreči trk s pešcem pri hitrostih do 35 km/h. Pri višjih hitrostih je namen sistema kar se da znižati hitrost vozila pred trkom.

Statistike so pokazale, da igra hitrost bistveno vlogo pri posledicah nesreče. Nižja hitrost trka pomeni bistveno manjše tveganje za nastanek resnih poškodb.

Zračna blazina za pešce – prva na svetu

Če je trk s pešcem neizogiben, ima volvo V40 v svojem arzenalu še eno orožje – novo razvito zračno blazino za pešce, ki je prvi tak izdelek na svetu.

Ta deluje tako, da senzorji na sprednjem odbijaču zaznajo fizični stik med vozilom in pešcem. Zadnji del motornega pokrova se sprosti in obenem dvigne pod pritiskom zraka v blazini. Napihnjena blazina pokrije del pod dvignjenim pokrovom in okoli tretjino vetrobranskega stekla ter spodnji del A stebrička. Dvignjeni pokrov in zračna blazina pomagata zmanjšati resnost peščevih poškodb.

Opozorilo pred trkom s samodejnim zaviranjem – zaviranje s polno močjo

Do 90 odstotkov prometnih nesreč se zgodi zaradi nepozornosti. Polovica vseh voznikov, ki trčijo v vozilo pred seboj, pred trkom niti ne pritisne na zavore.

Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem je nadgradnja sistema za opozorilo pred trkom s samodejnim zaviranjem, ki jo je že predstavilo podjetje Volvo. Povsem novi V40 lahko zazna, opozori in samodejno zavre, če obstaja možnost za vzvratni nalet v vozilo pred vami.

Namen prvega opozorila je vozniku sporočiti, da lahko zavre ali drugače prepreči trk. Če se voznik v določenem času ne odzove na nevarnost, vozilo samodejno zavre s polno močjo. Samodejno zaviranje lahko trk prepreči v celoti, če znaša razlika v hitrosti med obema voziloma do 35 km/h.

Opozorilo pred trkom s samodejnim zaviranjem je nemška organizacija ADAC leta 2011 izbrala za najboljši zavorni sistem na svetu. Delovanje zavor je bilo v novem volvu V40 izboljšano pri višjih hitrostih.

City Safety – sedaj aktiven pri hitrostih do 50 km/h

Vzvratni naleti so pogosti v gostem mestnem prometu in pri vožnji v kolonah. Okoli 75 odstotkov teh nesreč se zgodi pri hitrostih pod 30 km/h in v 50 odstotkih primerov voznik pred trkom sploh ne zavira. Leta 2011 je prednosti tehnologije City Safety dokazalo poročilo inštituta za zavarovanje na avtocestah (Insurance Institute for Highway Safety), ki je prikazalo 22 odstotno zmanjšanje števila nesreč. Zavarovalniški zahtevki, ki so vključevali model volvo XC60, so bili zaradi City Safety v povprečju 51 odstotkov nižji za osebne poškodbe, stroški popravila vozila pa so se zmanjšali za več kot 20 odstotkov.

Povsem novi volvo V40 je prvo Volvo vozilo z nadgrajenim sistemom City Safety. Sistem sedaj deluje pri hitrostih do 50 km/h (prej 30 km/h).

City Safety opazuje promet pred vozilom s pomočjo laserskega senzorja, ki je vgrajeno v zgornji del vetrobranskega stekla v višini vzvratnega ogledala. Vozilo samodejno zavre, če se voznik pravočasno ne odzove na vozilo pred njim, ki je zmanjšalo hitrost ali se ustavilo – ali če se prehitro približuje stoječemu vozilu. Sistem lahko trk prepreči v celoti, če znaša razlika v hitrosti med obema voziloma do 15 km/h. Če znaša razlika med 15 in 50 km/h, nižja hitrost trka ublaži posledice nesreče.

Raziskava švedske zavarovalnice Volvia je pokazala, da so vozila Volvo opremljena s City Safety udeležena v okoli 20 odstotkov manj nesrečah z vzvratnimi naleti kot vozila brez samodejnega zaviranja.

Opozarjanje voznika – zaznavanje in opozarjanje utrujenih voznikov

Raziskave nemške zavarovalne organizacije GDV so pokazale, da utrujenost voznikov povzroči eno od štirih nesreč na nemških avtocestah. Podatki o nesrečah švedske vladne agencije za ceste nakazujejo, da utrujeni vozniki povzročijo do 30 odstotkov vseh nesreč.

Opozarjanje voznikov zaznava in opozarja utrujene voznike. Sistem se lahko vključi tudi v ostalih situacijah, ko zazna voznikovo nepozornost. Opozarjanje voznikov sestavljajo kamera, številni senzorji in nadzorna enota. Kamera nenehno meri razdaljo med vozilom in oznakami na pasovih. Senzorji zaznajo gibanje vozila. Nadzorna enota informacije shrani in izračuna če je voznik v nevarnosti, da bo izgubil nadzor nad vozilom.
Če je tveganje ocenjeno kot visoko, se sproži zvočni signal. Na informativnem zaslonu se prikaže besedilno sporočilo, ki ga spremlja slika skodelice kave.

Popoln komplet varnostnih sistemov – vključno z novo zračno blazino za kolena

Povsem novi volvo V40 je prav tako v samem svetovnem vrhu glede varnosti po trku in uporablja konstrukcijo z učinkovitimi območji za deformacijo in različnimi tipi izjemno močnega jekla.

Pred-zategovalniki varnostnih pasov so standardni za prednje in zadnje sedeže, sprednji pa so opremljeni tudi z zaščito WHIPS pred nihajno poškodbo vratu. Tako voznik in sovoznik imata na voljo dvostopenjske zračne blazine. V naslonjalih prednjih sedežev so nameščene stranske zračne blazine.

Voznikova stran je opremljena z novo zračno blazino za kolena. Ta je nameščena v spodnjem delu armaturne plošče nad pedali in se sproži hkrati z ostalimi vrečami v primeru frontalnega trka.

Sistem za varnost pri prevračanju sestavljajo trdna konstrukcija vozila, pred-zategovalniki na sedežih in napihljive zavese. Slednje po sproženju prekrijejo obe strani vozila od A do C stebrička in se sprožijo v primeru nesreč od spredaj in strani, bočnih trkov ali prevračanja vozila.

Senzor za zaznavanje hitrosti približevanja pred trkom zbere in analizira podatke za pripravo varnostnih sistemov – pasov in blazin – v skladu s pričakovano intenzivnostjo frontalnega trka pri nizkih in srednje nevarnih nesrečah.
Nastavki za otroški sedež ISOFIX so del standardne opreme. Volvo ponuja temeljito preizkušene otroške sedeže za starosti od 0 do 10 let.

Osebni komunikator

V40 je opremljen z osebnim komunikatorjem, ki omogoča zagon brez ključa. Daljinski komunikator z vozilom vzpostavi dvosmerno komunikacijo in voznika opozarja glede zaklepanja in alarmov. Ko je vozilo zaklenjeno, si zapomni položaj voznikovega sedeža in stranskih vzvratnih ogledal.

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
VN Avstralije: Red Bull Racing na drugo mesto z močjo motorja Renault RS27
OMV oblekel 25.000 zaposlenih na bencinskih servisih v nove uniforme