Novice

Prenosnih navigacij ne puščajte v avtomobilih

Če v svojem avtomobilu nimate vgrajene navigacije in za potrebe vodenja do cilja uporabljate prenosne navigacijske naprave (Garmin, TomTom …), potem jih v zimskih mesecih ne puščajte v avtu. Pa ne le zaradi pretečih kraj.

Pri nemški organizaciji TÜV Nord opozarjajo, da so prenosne navigacijske napravice še posebej občutljive na nižje zimske temperature, njihova življenjska doba se v zimskih mesecih drastično skrajša. Še najbolj naj bi bile na temperature občutljive baterije ter LCD zasloni. Pri zimskih temperaturah, ki se spustijo pod nič stopinj Celzija, baterije bistveno hitreje zgubijo svojo moč, njihov čas polnjenja pa se podaljša. Občutljivost na mraz se kaže tudi pri LCD zaslonih, saj tekoči kristali reagirajo pri nižjih temperaturah z opaznim zamikom.

Težave se lahko pojavijo tudi ob večjih temperaturnih nihanjih, ko se po ledeno hladni noči avtomobilska notranjost segreje na običajno temperaturo, kar zna posledično povzročiti, da se v navigacijski napravi prične nabirati kondenz. Zaradi nabiranja vlage v napravi lahko pride do neljubih poškodb ter potencialne odpovedi delovanja. Proizvajalci omenjenih prenosnih navigacijskih naprav sicer že v navodilih za uporabo opozarjajo, da bodo le-te optimalno delovale zgolj v temperaturnem razponu med 5 stopinjami pod ničlo ter plus 55 stopinjami, pri nižjih temperaturah pa se življenjska doba skrajša.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: noelweathers)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova generacija šepetajočih dizlov za Opel Mokko in Insignio
Skupina Jaguar-Land Rover aktivno za varnost kolesarjev