Novice

Prenovljena Mazda RX-8 v Detroitu

Edini avtomobil, ki ga poganja wanklov motor, mazda RX-8, je na ravnokar odprtem avtosalonu v Detroitu predstavljena v osveženi podobi.

20 let od smrti iznajditelja wanklovega motorja, g. Felixa Wankla, skoraj 50 let od prve vgradnje takšnega motorja, v katerega izmed Mazdinih vozil in pet let po prihodu aktualne RX-8 na trg, je ta na ogled v prenovljeni podobi. Mazda je še vedno svežo obliko športnika z naprej odpirajočimi se vrati spremenila le malenkostno. Drugače so oblikovani prednji in zadnji odbijači, drugačne so luči, spremenjena je motorna maska. Večjega premera, kar 90 mm, pa so tudi izpušne cevi. Drugače oblikovana platišča zaključujejo zunanjo prenovo.
 
RX-8 ima z modelskim letom 2008 tudi na novo oblikovano sredinsko konzolo, drugačne prednje sedeže, ki ponujajo več prostora za zadaj sedeče in drugačno optiko merilnika vrtljajev. Rdeče polje vrtljajev se namreč, podobno, kot pri BMWju, spreminja v odvisnosti od temperature motorja.
 
Med velike dosežke prenove sodi tudi okrepitev karoserije z novimi ojačitvami spredaj. Ob manjkajočem B-stebričku je namreč trdnost drugih delov karoserije še kako bistvena. Spremenjena geometrija zadnje preme, dodatna zadušitev vibracij in hrupa pa zaključujejo spremembe na podvozju.
 
Kljub želje Mazdinih inženirjem, wanklova motorja ponuditi tudi z neposrednim vbrizgom, se želje za to prenovo (žal še) niso uresničile. RX-8 ostaja z enako močnima motorjema z 141 in 170 kW. Mazda pa želi s športnim paketom, dodatkom, imenovanim „R3“, nadaljevati v predhodniku (RX-7) začeto strategijo. Paket prinaša bolj športne blažilnike, nov prednji odbijač, razširitve pragov, nova lahka platišča z 19 palcev velikimi pnevmatikami in vrsto dodatkov za notranjost. Med drugim športne sedeže Recaro in zmogljiv avdio sistem.
 
Prenovljena RX-8 po v Evropi na voljo od zgodnje jeseni dalje. Kakšna bo morebitna korekcija cen na našem trgu, pa trenutno ni znano.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Prenovljena Mazda RX-8 v Detroitu"


alexmazda
16 leta 4 meseci nazaj

njam njam….:)

vojkostar
16 leta 4 meseci nazaj

men ej totalno hud avtek 🙂

 
Slovenski avto leta 2008 je audi A4/A5!
Ferrari na avtosalonu v Detroitu